20.07.2017.

Fascinantne javne skulpture vode u treću dimenziju svesti

42 magazin
Pinterset, Unsplash

Na javnim površinama metropola i gradića širom sveta, dostupna svim ljudima, stoje vredna vajarska dela koja imaju nešto važno da nam kažu. Zanimljivo je da su većinu naručili državni zvaničnici i da nikom ne pada na pamet da ih skrnavi

Dok se kod nas priča o nekim izduženim formama, da ne kažemo motkama, koje će nas nadvisiti kako bi nas podsetile ko smo i kuda stremimo, tamo negde, tačnije širom sveta, ulogu podsetnika i čuvara osnovnih ljudskih vrednosti, planete i smisla života imaju umetničke skulpture. Iako su javno izložena umetnička dela sastavni deo mnogih kultura hiljadama godina, putovanje na razne svetske destinacije danas je mnogo lakše, makar i virtuelno, pa su neka od tih dela – fascinantna i po izvedbi i po poruci koju šalju – postala i turističke atrakcije. Od Njujorka i Čikaga, preko Praga i Budimpešte, pa sve do Singapura i Južne Afrike, portal Architectural Digest izabrao je najcenjenije javne skulpture na svetu, sve fantastične i intrigantne, a sve nastale kao umetnički odgovor na zahteve gradskih zvaničnika koji još veruju da je važno biti gospodin građanin.

Ovo su skulpture koje bismo voleli da vidimo uživo:

javne skulpture

Force of Nature, London
Force of Nature, skulptura čije se replike nalaze u nekoliko većih gradova širom planete, uradio je italijanski umetnik Lorenzo Quinn. Inspirisalo ga je uništenje koje čovečanstvu donose prirodne katastofe širom sveta. Izrađena od bronze, nerđajućeg čelika i aluminijuma, Force of Nature prikazuje majku prirodu koja planetu vitla kružno poput tornada ili uragana. Skulptura na slici nalazi se u Londonu.

img_6328

Statua Franca Kafke, Prag
Statua Franca Kafke rad je češkog vajara Jaroslava Rone i zasniva se na sceni iz prvog Kafkinog romana Amerika (1927), u kojoj političkog kandidata tokom skupa na ramenu nosi džinovski čovek. Delo je završeno 2003. godine i nalazi se u Pragu.

javne skulpture

Freedom Sculpture, Filadelfija, SAD
Delo Zenosa Frudakisa, Freedom Sculpture duga je šest metara i nalazi u Filadelfiji. Završena je 2001. godine, urađena je u bronzi (teška više od tri tone) i govori o borbi protiv svih stega i svega što nas zadržava i vuče unazad.

Ulogu podsetnika i čuvara osnovnih ljudskih vrednosti, planete i smisla života imaju javna umetnička dela

javne skulpture

Les Voyageurs, Marselj, Francuska
Skulptura Les Voiageurs francuskog umetnika Bruna Catalana nalazi se Marselju i evocira uspomene na sopstvene komadiće koje svaki putnik neizbežno ostavlja kada napusti kuću i krene na novu obalu.

hungary-0057_-_shoes_on_the_danube_7263603836

The Shoes on The Danube Bank, Budimpešta, Mađarska
Delo The Shoes on The Danube Bank uradio je Can Togayand Gyula Pauer kao sećanje na stotine mađarskih Jevreja koji su morali da ostave cipele na obali reke pre nego što su streljani tokom holokausta u Mađarskoj.

8596965166_77355ab60f_b

The Unknown Official, Rejkjavik, Island
The Unknown Official ili Nepoznati službenik, nalazi se u Rejkjaviku, na Islandu, a skulpturu je 1993. osmislio Magnús Tómasson. Izrađeno od bronze i kamena, umetničko delo pokazuje teško opisivog birokratu koji hoda bez žurbe. Dramu dodaje masivni kamen na vrhu tela, koji dokazuje da motivi njegovog narednog poteza ostaju nepoznanica.

771331ee1c5330b6d218e6a5beccef41

Nelson Mandela, Hauik, Južna Afrika
Skulptura Nelson Mandela autora Marca Cianfanellija smeštena je u blizini Hauika u Južnoj Africi. Naručila ju je Cultural Mechanics, grupa koja finansira kulturne projekte za vlade širom sveta. Ovaj rad pozicioniran je pored puta R103, gde je Mandelu zarobila policija aparthejda 1962. i on je narednih 27 godina proveo u zatvoru.

digital-orca-low

Digital Orca, Vankuver, Kanada
Skulptura Digital Orca delo je Douglasa Couplanda. I lep i bizaran, ovaj rad s obrisima digital arta naručio je grad Vankuver da nadvisi i gleda na luku i planine Pokrajinskog parka čempresa (Cypress Provincial Park). Sastavljena je od čelične armature, obožena aluminijumom i crno-belim kockicama, skulptura je atrakcija za turiste i meštane.

first-generation-singapore

First Generation, Singapur
Skulpturu First Generation uradio je Chong Fah Cheong. Ova živahna skulptura, koju je naručio Sindikat turizma Singapura, prikazuje grupu dečaka koji skaču u reku Singapur, i to nedaleko od luksuznog hotela Fullerton.

javne skulpture

The Architectural Fragment, Melburn, Australija
The Architectural Fragment delo je Petrusa Spronka i smešteno je u Melburnu u Australiji. Ova skulptura, naizgled zakopana pod zemljom, stoji pred državnom bibliotekom Viktorije, a simbolizuje pad civilizacije, aludirajući na to da je sadašnjost prolazna. Grad je naručio ovo delo kao deo većeg javnog umetničkog projekta 1992. godine.

javne skulpture

The Knotted Gun, Njujork, SAD
Rad The Knotted Gun stvorio je Carl Fredrik Reuterswärd. Primereno, locirana pored Ujedinjenih nacija u Njujorku, skulptura bi trebalo da predstavlja nadu za budućnost bez nasilja. Delo koje je Luksemburg poručio kao poklon UN smatra se inspiracijom za pokret arms-to-art.

javne skulpture

Cloud Gate, Čikago, SAD
Delo Cloud Gate uradio je Anish Kapoor. Ova eliptična skulptura od 110 tona (poznata i kao Bean) nalazi se u Millennium Parku. Reflektuje čuvene zgrade Čikaga, kao i lica posetilaca dok hodaju ispod 12 metara visokog luka. Skulptura je inspirisana živom.