13.12.2017.

National Geographic odabrao najbolje fotografije 2017.

42 magazin
National Geographic

Vreme je sumiranja i lista, ali i doba kada National Geographic bira svoje najrečitije slike sveta u kom živimo – najbolje fotografije 2017.

National Geographic 2017

Foto Thomas P. Peschak. Baja California’s Recipe for Saving Fishing Communities, septembar 2017.

Turista sa broda u laguni San Ignjatio u Meksiku uranja ruku u vodu kako bi pomazio sivog kita. Ovi kitovi često zalaze u lagunu zbog parenja i brige o mladuncima

Priče i fotografije koje objavljuje National Geographic zaista brišu i pomeraju granice. Ove godine uredništvo je odabralo blizu 60 kadrova koji prikazuju život danas na svim tačkama planete, a mi verujemo da im je selekcija bila teška, baš kao što ni nama nije bilo lako da od njihovog užeg izbora napravimo 42 izbor 15+ čudesnih fotografija.

National Geographic je od dva miliona fotografija 88 autora kojima je ilustrovano 112 priča odabrao 57 koje na najbolji način ilustruju godinu koja će uskoro otići u prošlost.

National Geographic 2017

Foto Jeffrey Kerby i Trevor Beck Frost. Where the World’s Only Grass-Eating Monkeys Thrive, april 2017.

Dok mrak pada na rezervat Guassa u Etiopiji, pavijani pokušavaju da se domognu litica, na čijim će uskim rubovima tokom noći naći spas od leoparda, hijena i divljih pasa.

National Geographic 2017

Foto Kitra Cahana. A Challenge for Girls Today: Moving Beyond ‘How Do I Look?, januar 2017.

Na farmi u Kentakiju Emma Langley (13), Camille McCay (10) i Emerald Shean (10) igraju se u polju. Ovim devojkama majka pomaže da razumeju i cene svoje telo kada počne da se menja u pubertetu.

National Geographic

Foto Kirsten Luce. How Fireflies Are Keeping This Tiny Mexican Town Alive, avgust 2017.

Strelice svitaca u šumi svetilišta Santa Klare.

National Geographic 2017

Foto Kirsten Luce. How the U.S. Triggered a Massacre in Mexico, jul 2017.

Meksički narko-klan Zetas je 2011. u Aljendeu i susednim gradovima ubio na stotine ljudi. Za žitelje pogođenih zajednica Dan mrtvih, kada Meksikanci svojm precima ukazuju posebno poštovanje, ima dodatno značenje.

National Geographic 2017

Foto Andrea Bruce. Inside the Hidden Dangers of Life Without Toilets, oktobrar 2017.

Rose Dena (85) pokušava da očisti ono što je ostalo od njenog doma u planinama na jugu Haitija, i to više od mesec dana nakon što je uragan Matthew pokrenuo klizište.

National Geographic 2017

Foto Laurent Ballesta. Deepest Dive Ever Under Antarctica Reveals a Shockingly Vibrant World, jul 2017.

Carski pingvini kreću u potragu za hranom ispod okeanskog leda. Dnevni kamp fotografa bio je na jednoj od ledenih santi.

National Geographic 2017

Foto David Chancello. Should We Kill Animals to Save Them?, oktobar 2017.

Lovac nosi krzno planinskog lava kog je ubio u južnoj Juti. Svake sezone ta država postavlja kvotu za lov na ove životinje, a ona zavisi i od toga koliko su grla stoke lavovi ubili prethodne godine. Prošle godine ubili su 416 ovaca i drugih domaćih životinja, a tokom 2016/17. lovci su ulovili 399 lavova.

National Geographic 2017

Foto Renan Ozturk. The Last Death-Defying Honey Hunter of Nepal, jul 2017.

Mauli Dhan penje se stotinu metara dugim merdevinama od bambusovog kanapa kako bi stigao do košnice pune neurotoksičnog meda. Dim od trave koja gori dezorijentiše pčele, što eventualno može smanjiti broj uboda koje bi Mauli zadobio. Pre nego što zgrabi pomoćno uže pored sebe, jedan pogrešan korak mogao bi biti fatalan.

National Geographic 2017

Foto Lynn Johnson. Three Billion People Cook Over Open Fires ― With Deadly Consequences, avgust 2017.

Tania López (7) igra se sa svojom mačkom u sobi čađavih zidova zbog otvorene vatre. Na sreću, novu peć, koja očito dobro greje, devojčica može čak i da dodirne.

National Geographic 2017

Foto William Daniels. Without a Home, and Without Hope, avgust 2017.

Izbeglica stoji na visoravni blizu svoje kolibe u novoizgrađenom delu kampa Kutupalong u Bangladešu. Većina Rohindža koji žive u tom delu stigla je bežeći od vojnog terora u Mjanmaru.

National Geographic 2017

Foto Anand Varma. Unlocking the Secrets Behind the Hummingbird’s Frenzy, jul 2017.

Kolibri otresa sa sebe vodu vrteći glavom i telom, poput psa. Kako kažu naučnici sa Berklija, svaki okret traje 400. deo sekunde, a glava ptice biva 34 puta silnija od gravitacije.

National Geographic 2017

Foto Amy Toensing. For Widows, Life After Loss, februar 2017.

U skloništu u Vrindavanu, poznatom kao grad udovica, Lalita (desno) nosi isprekidanu kosu belu traku koju su nekada udovice tradicionalno morale da nose. Menadžerka skloništa Ranjana, mnogo mlađa udovica, manje je sputana običajima.

 National Geographic 2017

Foto Stefano Unterthiner. For These Monkeys, It’s a Fight for Survival, mart 2017.

Crni makaki na plaži u rezervatu prirode na Sulavesiju. Proučavanjem ovih intrigantnih majmuna, koji su lokalno poznati i kao jaki, naučnici saznaju kako njihova društvena struktura osvetljava i ljudsko ponašanje.

National Geographic 2017

Foto David Guttenfelder. Korea’s Heavily Armed Border Is Packed With Tourists, novembar 2017.

DMZ mirovni voz prevozi južnokorejske vojnike i turiste iz Seula na obuku. Svaka kabina ima drugačiju temu – mir, ljubav i harmoniju – koji su dizajnirani da inspirišu osećanja nade i pomirenja.

National Geographic 2017

Foto Ciril Jazbec. How Africa’s Tech Generation Is Changing the Continent, decembar 2017.

Želja da njihova deca nauče nešto o kompjuterima dovela je ove žene Samburu u učionicu u naselju severno od Najrobija. Oni se upoznaju sa tabletima koji se povezuju na internet putem satelita. Tehnologija je stigla u izolovane regione Afrike prvenstveno zahvaljujući jeftinim mobilnim telefonima.

National Geographic 2017

Foto Alessio Romenzi. What Archaeology Is Telling Us About the Real Jesus, decembar 2017.

Etiopski pravoslavni hodočasnici slave Uskrs na vrhu crkve Svetog groba. U dugom sporu sa egipatskim Koptima etiopski monasi su više od 200 godina opsedali krov manastira kako bi ih primorali da im prizanju pravo na deo crkve.

National Geographic 2017

Foto Adam Dean. In Philippine Drug War, Death Rituals Substitute for Justice, februar 2017.

U prenatrpanom gradskom zatvoru Quezon, severno od Manile na Filipinima, 2.072 od 3.036 zatvorenika služe kaznu zbog prekršaja vezanih za drogu.