18.04.2018.

Molim jedno pšenično, točeno pod uglom od 45 stepeni!

42 magazin, Promo
Promo

Zamišljate leto, sedite kraj neke vode i ispijate pivo od kojeg vam ostaju fini kremasti brkovi…

Zaječarsko pšenično

Pa ako niste znali, za manje od tri meseca stiže leto. Znali ste. Dobro, to je stvar temperature, malo opšte kulture, ali najviše subjektivnog osećaja. Onda je za vas sledeće pitanje: da li ste znali da ćete ovog leta, ili možda već sada, uživati u omiljenom letnjem napitku – pivu – ali u pivu od pšenice?

Sad znate da hoćete, a ako nastavite da čitate tekst, prvo ćete osetiti hladnu flašu u ruci, čućete kako krcka dok se pod zatvaračem savija metalni čep. a onda i tupi vakuum i odmah reski zvuk penušavih mehurića koji jedva čekaju da se u vašoj čaši pretvore u gustu kremastu penu od koje ostaju fini brkovi.
Do kraja našeg pivskog druženja saznaćete i kako se pravilno toči hladno pšenično. Polako.

Zaječarsko pšenično

Mutno penušavo pivo blagog ukusa? Može!

To pivo je prvo pšenično pivo na domaćem tržištu! Zaječarsko pšenično – napravljeno na tradicionalan način, od pšeničnog i ječmenog slada, svežeg hmelja i vrhunskog kvasca koji ostavlja lagani, voćni, gotovo tropski ukus. Tropski – mmmm, već zvuči primamljivo.
A sve zato što Zaječarsko osluškuje potrebe pravih ljubitelja piva.

Zaječarsko pšenično

Idealno je da se toči pod uglom od 45 stepeni, polako i postepeno

Pšenično pivo ima tri karakteristike koje ga razlikuju od standarnog svetlog lagera. Veliki udeo ječmenog slada zamenjen je pšenicom koja sadrži više proteina, a to daje penušavo i mutno pivo blažeg ukusa. U proizvodnji se koristi kvasac gornjeg vrenja, koji sintetizuje aromatične spojeve, kojih nema u standardnom svetlom pivu. Takođe, pšenična piva se ne bistre, pa ostaju mutna.

Za Zaječarsko pšenično karakteristična je gusta, ujedno i kremasta pena, koja dugo ostaje u čaši i čuva punoću ukusa, dok prepoznatljivu mutnoću pravog pšeničnog piva daje kvasac koji ostaje nefiltriran.

Zaječarsko pšenično pivo ima specijalan ritual točenja. Idealno je da se toči pod uglom od 45 stepeni, polako i postepeno u visoku čašu, usku pri dnu i proširenu na vrhu. Poželjno je da čaša bude ohlađena jer topla ubrzava oslobađanje ugljen-dioksida, zbog čega pivo brže izvetri. Kad u boci ostane četvrtina sadržaja, treba prestati sa sipanjem, blago zavrteti bocu, tako da se nataloženi kvasac odvoji od dna, a onda sipati ostatak. Na ovaj način u čaši se dobija bogata kremasta pena i sav sadržaj pivskog kvasca.

Zaječarsko pšenično – napravljeno na tradicionalan način, od pšeničnog i ječmenog slada, svežeg hmelja i vrhunskog kvasca koji ostavlja lagani, voćni, gotovo tropski ukus

Nova ambalaža prati dosadašnju tradiciju Zaječarskog piva. Kao što Zaječarsko za recepturu uzima najbolje od prirode, tako su i dizajn etikete, tonovi boja i grafički motivi, inspirisani prirodom. Zlatna boja dragocenih žitnica uz svetloplavu boju neba pravo je osveženje za oči, a punoća piva pravo uživanje za svačiji ukus. Zbog karakterističnog lakog ukusa, Zaječarsko pšenično je pravo osveženje tokom letnjih meseci, dok ga njegova aroma čini idealnim izborom tokom cele godine.

Zaječarsko pšenično

Zaječarsko pšenično može da se nabavi širom Srbije u povratnoj staklenoj ambalaži od 0.5 l, nepovratnoj boci od 0.33 l i limenci od 0.5 l, a u ponudi je i točeno pivo.

Živeli!