10.04.2018.

Frizerski vokabular

Isidora Nedić
Pinterest

Iako slika vredi 1.000 reči, važno je i dati konkretna uputstva frizeru. Komunikacija je ključ, a mi smo upravo zato za tebe sastavili frizerski vokabular. Da se TAČNO zna na šta misliš kada kažeš – hoću piksi frizuru!

fritezrki vokabular

Sigurno je postojao momenat u tvom životu kada si poželela Rejčel frizuru. Prosto, svi su je imali, pa si i ti, s tim zahtevom, otišla do frizera.

Da li si na kraju izgledala kao Rejčel iz serije Prijatelji – to je već druga priča. Veće šanse su da si dobila neku formu stepenasto ošišane kose, samo ne onakve kakvu ima Jennifer Aniston. Frizura po kojoj je ona postala poznata, u frizersko-tehničkim terminima, bila bi detaljnije opisana kao – kratko ošišani stepeni blizu lica, do visine brade, s jednostepenim šišanjem na ostatku dužine i oko cele glave. Ali ko još tako opisuje frizuru (osim ako nisi najbolja učenica frizerske akademije)?

Iako slika vredi 1.000 reči, važno je i dati konkretna uputstva frizeru. Komunikacija je ključ, kako u životu, tako i u salonu, a mi smo upravo zato za tebe sastavili listu termina iz frizerskog vokabulara. Da se tačno zna na šta misliš kad odeš kod frizera i tražiš mu piksi.

Istanjivanje kose
Ako imate jaku i gustu kosu, a, naravno, želite da je tanja i svilenkastija, pitajte frizera da vam je „istanji“. Ovaj proces se radi uz pomoć specijalnih, tankih makaza ili brijača kojim se skidaju gornji slojevi kose.

Undercut i sidecut (podšišavanje)
Do pre nekoliko godina frizure undercut i sidecut povezivale su sa alternativcima – paknerima, metalcima i gotičarima. Danas, od kad je Beckham počeo je nosi, vole je baš svi, pa je i viđamo baš svuda – od klubova do holivudskog crvenog tepiha.

Kod frizure undercut brije se deo kose širok nekoliko centimetara iznad jednog uha i oko glave, kao kod vojničke frizure. Samo kosa na vrhu glave ostaje iste dužine. Kod frizure sidecut brije se samo kosa iznad jednog uha.

Šišanje na lenjir
Pod ovim terminom podrazumeva se frizura bez stepenastog šišanja, ravno ošišanih krajeva. Ovakav vid stilizovanja kose preporučuje se devojkama s ravnom, gustom i teškom kosom.

Cik-cak skidanje krajeva
Suprotnost gorenavedenom šišanju na lenjir. Ova tehnika podrazumeva skraćivanje krajeva posebnim, vertikalno pozicioniranim makazama – tako se krajevima dodaje tekstura i daje mekši oblik. Preporučuje se pre svega devojkama s kovrdžavom kosom.

Dasting
Na ovu tehniku mislite kada tražite da vam skrate „samo malo“. Dakle, eliminisanje procvetalih krajeva, tj. održavanje frizure.

Šišanje na prst
„Skratite mi jedan prst“ – ovaj zahtev frizeri najčešće čuju u salonima. Međutim, „jedan prst“ je varijabla koja zavisi od klijenta do klijenta i zapravo ne znači ništa, pa uvek završite tako što, umesto jednog, ostanete bez bar – tri prsta kose. Budite precizniji i tražite da vam se „skine“ jedan centimetar dužine.

Stepenasto
Dame vole da se šišaju stepenasto jer je to najlakši način da se održava kosa, a da ne izgubi na dužini. Pored toga, kosa izgleda gušće.

Postoje različite tehnike ove vrste šišanja, te ne možete samo ući u salon i reći – hoću stepenasto ošišanu frizuru. Koliko to stepenova podrazumeva? Da li su oni na površini ili su u donjim slojevima kose? Da li su kratki ili se samo stepenuju donji delovi kose? Da li su na celoj frizuri ili samo oko lica? Da li su samo na potiljku, kako bi se stvorio utisak gušće kose?
Razmislite, ima dosta opcija.

Oblikovanje kovrdža
Tehnika sređivanja i održavanja kovrdžave kose podrazumeva šišanje makazama, koje skidaju deo po deo bez nekog posebnog reda, umesto klasičnog skraćivanja krajeva. Ovom tehnikom postiže se smanjenje volumena i oblikovanje lokni, uz stanjivanje krajeva i skraćivanje onih procvetalih.

Bob
Kosa je skraćena do ramena (dugi bob) ili da ih ne dodiruje (kratki bob).

Paž
Dužina kose je do ušne resice.

Piksi
Kratko ošišana kosa, dugačka par centimetara na temenu, s malim šiškama, neznatno veće dužine od ostatka kose.