05.10.2018.

Kako je progovorio jedan zid u Molerovoj ulici

42 magazin, Promo
Mika Knežević

Kada se institucije ućute, zidovi progovore o elementarnoj pristojnosti

Mural u Molerovoj ulici

Na zidu jedne od zgrada u Parku srpsko-grčkog prijateljstva u Molerovoj ulici na Vračaru osvanuo je mural sa porukom Deca vas mole da pokupite za svojim psom. Ovaj mural, koji je naslikao beogradski grafiti majstor Lortek, rezultat je akcije roditelja i dece koji žele da pozitivnom porukom utiču na nesavesne vlasnike pasa iz tog dela grada koji ne kupe izmet za svojim ljubimcima, ali i ukažu na širu potrebu za redom, vaspitanjem i solidarnošću.

Mural u Molerovoj ulici Mural u Molerovoj ulici Mural u Molerovoj ulici

Problem neprikupljenog psećeg izmeta već nekoliko godina predstavlja jedan od ključnih komunalnih problema sa kojim se Beograđani susreću, a koji institucije ne uspevaju da reše. Nakon obraćanja mnogima od njih i susretanja sa „zidom“, komšije su rešile da jedan zid u svom kraju oslikaju i tako pozovu na odgovornost.

Oslikavanje murala predstavljalo je i svojevrstan događaj za mališane iz kraja koji su pratili njegovo stvaranje, a grafiti majstor Lortek uživao je u druženju sa klincima koji su iz prve ruke mogli da vide kako se sve može poslati poruka društvu

„Presrećni smo i ponosni što smo uspeli da sprovedemo ovu akciju, i što se tako puno roditelja njoj odazvalo!“, kaže Sanja Persi, jedna od organizatorki akcije. „U ovom parku igra se svakodnevno oko 70 dece, stotinak ih dnevno prođe ovuda; sada smo njima učinili veliku radost, a porukom na zidu apelovali na lepo vaspitanje i elementarnu pristojnost, kad već ne možemo da dobijemo institucionalnu podršku da rešimo ovaj problem“, dodaje Sanja.

Mural u Molerovoj ulici Mural u Molerovoj ulici _alx0533Mural u Molerovoj ulici

Oslikavanje murala predstavljalo je i svojevrstan događaj za mališane iz kraja koji su pratili njegovo stvaranje. „Uživao sam u druženju sa klincima koji su iz prve ruke mogli da vide kako se sve može poslati poruka društvu“, kaže grafiti majstor Lortek koji je dva dana radio na crtežu dugom 20 metara.

Porukom na zidu apeluje se na lepo vaspitanje i elementarnu pristojnost, kad već nema institucionalne podrške da se reši problem što vlasnici pasa ne skupljaju za njima izmet u parku

Uprkos nedostatku podrške institucija, od kojih se izuzima Zelenilo Beograd koje nije nadležno za ovaj problem ali je pomoglo uređenje, stanovnici okoline parka nadaju se pozitivnim pomacima i veruju da će malom akcijom pokrenuti veliku reakciju. „Mi bismo voleli da naša inicijativa rezultira širokim apelom na svest građana poput onoga za borbu protiv plastičnih kesa, ali bismo bili zadovoljni i uticajem na elementarnu primenu zakona i angažman komunalnih službi“, kaže Zorana Mišić iz ove inicijative.

Pokretači inicijative nadaju se da će njihova priča uticati na institucionalna rešenja, ali i da će se proširiti na ostale delove grada i poslužiti kao motivacija drugim zajednicama dok se institucije ne pokrenu.

Mural u Molerovoj ulici