19.06.2018.

Ido Gidron: GaGa je novi način sticanja znanja kroz telesni pokret

Andrijana Živković
Privatna arhiva, Nemanja Maraš, Alvin Collantes

Svetom se širi plesni pokret koji više nije namenjen samo onima sa predznanjem ili plesnim obrazovanjem, već svakom od nas. Kod nas ga ovih dana širi izraelski koreograf Ido Gidron

ido gidronGaGa tehnika nas je zaintrigirala već u startu, pa smo se zapitali o čemu je reč. Institut za umetničku igru i Ustanova kulture Vuk nedavno su organizovali javni GaGa čas koji je vodio naš sagovornik. On nam već u startu objašnjava da je GaGa novi način sticanja znanja kroz telesni pokret. To je okvir za otkrivanje i jačanje tela, njegove fleksibilnosti, izdržljivosti i agilnosti dok pojačava čula i maštu. GaGa podiže svest o fizičkim slabostima, budi obamrle delove, izlaže fizičke fiksacije i nudi načine za njihovo otklanjanje. Rad ovom tehnikom poboljšava instinktivno kretanje i povezivanje svesnih i nesvesnih pokreta, a to dovodi do iskustva slobode i zadovoljstva na jednostavan način, u prijatnom prostoru, u udobnoj odeći, u pratnji muzike, povezujući svaku osobu sa sobom i drugima. Ovaj čas poslužio je kao zagrevanje pred premijeru plesne predstave Aliza koja će se održati 24. juna na istoj sceni.
Nakon što smo shvatili o čemu je reč, želeli smo da saznamo više pre nego što zaplešemo.

ido gidron

Javi GaGa čas u UK Vuk; Foto: Nemanja Maraš

S obzirom na to si već nekoliko dana u Beogradu, šta ti je ostavilo najjači utisak do sada?
Cene! Ovde je sve tako jeftino!

Šta ćeš raditi do nedelje kada je premijera?
Nastaviću da vežbam sa igračima što više mogu kako bismo se bolje razumeli kroz igru, a istovremeno otkrivajući im sve više šta je GaGa.

Ti si plesač, koreograf, a uz to i komponuješ muziku. Reci nam nešto više o svojim počecima, čime si želeo da se baviš na početku karijere.
Oduvek sam znao da želim da stvaram i da moj svet treba da bude umetnost. Oduvek sam osećao bezuslovnu ljubav i prihvatanje koje mi pruža umetnost i u tom odnosu sam uvek bio svoj.

Sreća je stvar odluke. Način na koji mi možemo da nateramo sebe da budemo srećni i verujemo tom osećaju

Šta je GaGa?
GaGa je jezik pokreta čiji je tvorac Ohad Naharin. To je način razmišljanja i rada u Batsheva Dance Companya ja imam sertifikat da sada tome naučim i druge. To izgleda tako što navodim učesnike evokativnim instrukcijama na pokret, ali umesto da bukvalno kopiraju određeni pokret, svako od njih treba da istražuje ta uputstva i otkriva kako će razumeti, nadograditi, interpretirati i na kraju realizovati izvršenje zadatka. GaGa nudi kreativni okvir u kome se učesnici povezuju sa svojim telima, imaginacijama, tada postaju svesniji svog tela i njegovog pokreta, poboljšavaju fleksibilnost i izdržljivost i uživaju u pokretu u već stvorenoj prijatnoj atmosferi.

Ido GidronŠta možemo da očekujemo da ćemo videti na predstavi Aliza?
Dobro pitanje. U delu Aliza igrači istražuju sopstvene fantazije kroz kretanje tela koje nastaju tako što oni osluškuju svoje strasti, na osnovu toga se kreću, povezuju sa svojim telima, ali i ljudima koji ih okružuju. Aliza slavi sreću, ali ne zaboravlja prošlost. Igrom u Alizaće svaki plesač slaviti sopstvenu sreću kroz vreme i prostor.

Alizarin je arapska reččiji je skraćeni oblik Aliza, a označava strast, ljubav, život, snagu, sreću i sl. Šta Aliza predstavlja za tebe?
Aliza je bila moja baka, majka moje majke i ja sam je jako voleo. Pokušavajući da se izborim sa njenom smrću i prevaziđem taj tužan trenutak, shvatio sam da je zapravo sreća stvar odluke – način na koji možemo da nateramo sebe da budemo srećni i verujemo tom osećaju tela. Aliza na hebrejskom jeziku znači veselost, a to je reč koja opisuje način na koji me je baka odgajila. To mi je donelo pitanja: Da li mi možemo da kontrolišemo sreću? Da li možemo uživati u pravom i iskrenom trenutku?

GaGa nudi kreativni okvir u kome se učesnici povezuju sa svojim telima, imaginacijama, tada postaju svesniji svog tela i njegovog pokreta, poboljšavaju fleksibilnost i izdržljivost i uživaju u pokretu

Šta ti je potrebno da bi bio u balansu u svakom smislu te reči?
S obzirom na to da sam hiperaktivan, moram nekako da izbacim energiju, da se krećem, da se znojim, da osećam svoje telo. Baš zbog toga volim da zastanem na trenutak i jednostavno samo dišem duboko. Mislim da je to dobar balans.

Tvoja sledeća stanica?
Vraćam se kući na dve nedelje, a onda letim za Kopenhagen, pa u Milano.

ido godar

Foto: Alvin Collantes

Šta dalje planiraš?
Mislim da bez ambicija i snova ne bih bio danas ovde. Što su veći i dalji tvoji snovi, to ćeš biti bliže onom čemu stremiš. Nadam se da ću svoju umetnost poslati što dalje kako bi ona mogla da mi vraća izdaleka.