11.04.2019.

Staklena bašta na terasi

Andrijana Živković
YLAB Arquitectos

Želite zelenu oazu, a letovanje vam se čini daleko? Imamo primer kako je možete napraviti u svom domu, a sve što vam treba jesu terasa, po mogućstvu zastakljena, i kvalitetna stolica da se u nju izvalite

Bašta na terasiProleće je savršeno godišnje doba da nas podseti koliko su biljke i zelenilo važan sastavni deo naših života, kako u dekorativnom, tako i širem smislu te reči. Zato je ovo idealno vreme da osvežite svoj dom i dodate mu malo zelene boje bez četke i valjka. Pronašli smo idealan primer kako to dobro uraditi, ovoga puta kod Španaca, a kada smo već uzeli papir i olovku da hvatamo beleške, prošetali smo po celom stanu i dodali još svežih, novih ideja na našu copy-paste listu.

Kroz razgovor saznajemo da ovaj projekat počinje od ideje da se renovira stan u staroj zgradi u kvartu Gracija u Barseloni, jer kada danas pogledamo stanje, staro se oseća i vidi tek toliko da dâ šarm čitavom prostoru.Bašta na terasiNaime, nekadašnji stan od 90 kvadrata bio je podeljen na čak šest soba, a arhitekte dodaju da je, kao takav, bio „prepodeljen“, budući da je ostavljao utisak mračnog prostora bez gotovo ikakve veze sa spoljašnošću. Novi vlasnici, kako nam kažu iz arhitektonskog biroa, imaju dve ljubavi, a to su norveški dizajn i Barselona, pa su dizajneri to iskoristili kao početnu tačku za stvaranje novog prostora. Već pri prvom ulasku u stan vlasnici su shvatili koliki je potencijal osunčanog unutrašnjeg dvorišta koje prekriva bršljan i odmah odlučili da ga kupe i pretvore u novo mesto za vikend-odmor.

Galerija ima dvostruke prozore koji osim svoje osnovne uloge imaju i efekat staklene bašte, pa biljke koje se nalaze neposredno iza prozora zahvalno bujaju u ovom prostoru

Njihova prva želja bila je da ga transformišu u svetao, otvoren prostor i naprave polueksterni vrt kako bi nadoknadili stvarni nedostatak otvorenog prostora.Bašta na terasiArhitektonski tim YLAB Arquitectos, koji je od starta u ovom projektu, predložio je koncept koji oslobađa prostor i daje mu vizuelnu slobodnu, ali to je zahtevalo važne strukturne promene. Plan rekonstrukcije otpočeo je otvaranjem fasadnog zida sve do unutrašnjeg dela dvorišta i obnavljanje galerije kako bi se realizovao galerijski vrt.

Sadašnji raspored prostorija vrti se oko centralnog otvorenog prostora u obliku slova L, koji je preko galerije povezan sa unutrašnjim dvorištem.

 

Stan je opremljen velikim drvenim ormarićima sa sklopivim stalnim ormanom, koji se nalazi u unutrašnjem prostoru, dok se spoljni delovi mogu modifikovati. Apartman ima sopstveno kupatilo kome se može priči i kroz vrata iz zajedničkog prostora, pa ostavlja utisak gostinskog kupatila.

Koncept rasporeda osmišljen je kao klasična funkcionalna raspodela, ali u to su uključene i dodatne tzv. podzone koje su usklađene sa specifičnim načinom života vlasnika.Bašta na terasiCentralni prostor opremljen je efektnim komadima kao što su trpezarijski sto i ležaljke koje se nadopunjuju sa ovom dizajnerskom postavkom.

Čitav kuhinjski prostor integrisan je u jednu vitrinu, izrađenu od prirodnog svetlog hrastovog drveta, a sofisticirani priključci firme Blum zaokružuju utisak ovog rešenja.

Dnevna soba je takođe podeljena na unutrašnju zonu koja je opremljena ležaljkama i spoljnu u kojoj se nalazi trpezarijski sto.Bašta na terasiI konačno stižemo do najlepšeg i najfotogeničnijeg dela stana! Galerija sa dvostrukim prozorima, koji osim svoje osnovne uloge pružaju i efekat staklene bašte, pa biljke koje se nalaze neposredno iza prozora zahvalno bujaju u ovom prostoru.Bašta na terasiAko se fokusiramo na analizu boja, ovde je iskorišćena prirodna boja kamena koja podseća na pesak i naglašava zelenilo koje preovladava.

Već pri prvom ulasku u stan, vlasnici su shvatili koliki je potencijal osunčanog unutrašnjeg dvorišta koje prekriva bršljan i odmah odlučili da ga kupe i pretvore u novo mesto za vikend-odmor

Zahvaljujući velikom skladišnom prostoru od poda do plafona, stan ima dosta prostora, bolje rečeno maksimalno je iskorišćen, pa se vlasnici ne pitaju gde će smestiti odeću koju ne nose ove sezone. Ormarići od hrastovog drveta smenjuju se sa belim lakiranim zidnim oblogama, čime je postignuta nenametljiva dinamika. Klizna i skrivena vrata ostavljaju mogućnost transformacije ovom prostoru koji na suptilan način menja svoje oblike zahvaljujući tim elementima. Materijal kao što je drvo savršen je u kombinaciji sa svetlim tonovima koji održavaju prirodu svetlost, ali istovremeno ostavlja utisak toplog doma.Bašta na terasiNa kraju šetnje kroz ovaj stan ostaje nam samo da napravimo listu biljaka koje ćemo useliti u svoj dom, a ono što prvo unosimo je XL kaktus, zatim još jedan, zatim…

Dizajn: YLAB Arquitectos
Fotografije: YLAB Arquitectos