18.01.2018.

VIRTUELNA GALERIJA: Milica Radenković

Dunja Jovanović
Milica Radenković

Ovog meseca u našem virtuelnom galerijskom prostoru izlažemo radove ilustratorke Milice Radenković

Kako se osećaš kada crtaš?
Crtanje me ispunjava. Čini me srećnom, pomaže mi da iskažem svoje emocije i budi dete u meni. Najsrećnija sam kada vidim da kroz crtež oživljavam svoju maštu.

Tvoj rad je tako dinamičan. Možeš li objasniti kako biraš boje, teksture i koje alate, medijume koristiš?
Obično se trudim da koristim vedre i vesele boje, Naravno, na dosta toga utiču i emocije koje imaš dok stvaraš ilustracije. Osim veselim bojama, trudim se da raznim četkicama ostavim zanimljive teksture koje bi doprinele dinamici. Najviše radim na kompjuteru, koristim Photoshop i, naravno, grafičku tablu, to sve doprinosi brzini izvođenja rada.

Da li postoji neko ko je posebno inspirisao da izgradiš sebe i svoj rad?
Tokom odrastanja i školovanja imala sam veliku podršku, pre svega porodice. Uočili su moju ljubav prema crtanju i podržali su me u tome. Naravno, kasnije sam imala sreću da su mi podršku pružali prijatelji i profesori tokom školovanja…

Rad u gejming industriji zahteva veliko prilagođavanje trenutnom tržištu, podrazumeva timski rad i veliku fleksibilnost

Pre svega se baviš ilustracijama za decu, ilustrovanjem dečjih knjiga. Reci mi malo više o takvim projektima, iskustvima i osmišljavanju likova?
Tokom školovanja na fakultetu u meni se probudila posebna inspiracija za ilustraciju knjiga za decu. Takva vrsta rada mi se jako svidela i uživam dok to radim. Svaka knjiga je avantura za sebe, vrlo je zanimljivo – ali je veliki izazov. Treba doživeti priču, svaki lik ponaosob i sve to preneti u knjigu, vodeći računa o svakom liku, njegovoj poziciji i boji.

Da li postoji neki lik koji ti je omiljen?
Likovi iz dečjih bajki sa kojima sam odrastala su mi jako dragi. Tu emociju iz detinjstva stalno nosim i trudim se da je iskažem u svom radu i likovima koje crtam.

Milica Radenković

Kakve su reakcije klinaca na crteže? Koliko ti je važan fidbek?
Svaki fidbek je važan. Posmatram ljude i pokušavam da vidim kako oni doživljavaju moj rad, šta im se posebno sviđa, a šta ne, kako bih znala na čemu još da radim i usavršavam svoj rad. Najoštriji kritičari su deca i kada vidim da su oni zadovoljni, onda znam da sam uspela.

Radiš i u gejming industriji, razvijaš karaktere. Koliko se to razlikuje od ilustrovanja knjiga i – šta se tebi više dopada da radiš?
Sve je različito. Rad u gejming industriji zahteva prilagođavanje trenutnom tržištu, podrazumeva timski rad i veliku fleksibilnost, ali predstavlja i izazov. Dok je raditi knjige nešto ličnije, tu možeš slobodnije da predstaviš svoj stil. Međutim, oba iskustva su važna i pomažu mi da se što uspešnije iskažem.

Projekat iz kog si najviše naučila?
Ja sam na početku karijere, i tek treba da stvaram i učim. Svaki projekat je za mene bitan i iz svakog naučim nešto novo.

Najoštriji kritičari su deca i kada vidim da su ona zadovoljna, onda znam da sam uspela

Šta misliš o pritisku na umetnika da razvija prepoznatljiv stil kako bi privukao određenu vrstu klijenata?
To je jedna od težih stvari. Moraš biti jak da se prilagodiš različitim pritiscima koji te uslovljavaju, pokušavajući pritom da zadržiš svoju originalnost.

Projekat na kom bi želela da radiš?
Želela bih, naravno, da nastavim u istom smeru, da imam još mogućnosti da se isprobam u različitim projektima. Dosadašnja saradnja sa izdavačkim kućama bila je uspešna, imala sam potpunu samostalnost u svom radu i pomogla mi je u izgradnji individualnosti i kreativnosti.

Milica Radenković

behance.net/Millica