03.04.2017.

85. godišnjica rođenja najslavnijeg ruskog sineaste Andreja Tarkovskog

42magazin
Profimedia

Kinoteka obeležava 85. godišnjicu rođenja ruskog autora i najslavnijeg sineaste iz doba Sovjetskog Saveza Andreja Tarkovskog (1932-1986).

Programom koji je osmislio Nenad Bekvalac, koji ističe da veliki umetnici poput Tarkovskog zaslužuju više od retrospektivne hronologije naslova.

Uz remek-dela Tarkovskog, kako je naveo Bekvalac, svakoga dana od 7. do 13. aprila biće prikazan po jedan film slične tematike nastao otprilike u isto vreme u Istočnoj Evropi. Filmove objedinjuje vreme nastanka, režim u kojem su autori stvarali i strah od zabrane prikazivanja ako vlasti procene da delo šteti ideologiji.

Uz remek-dela Tarkovskog, kako je naveo Bekvalac, svakoga dana od 7. do 13. aprila biće prikazan po jedan film slične tematike nastao otprilike u isto vreme u Istočnoj Evropi

U temu Ratne priče svrstani su Ivanovo detinjstvo Tarkovskog i Tako sam se vratio Mikloša Janča, u Prikaze iz srednjeg vekaAndrej Rubljov Tarkovskog i Dolina pčela Františeka Vlačila, a u temu U izgnanstvuNostalgija i Žrtva Tarkovskog i Na srebrnoj zemlji Andžeja Žulavskog, te Pogledi jednog klovna Vojteha Jasnog. Za temu Vizije sveta odabrani su Stalker Tarkovskog i Slike starog sveta Dušana Hanaka, za AdaptacijuSolaris Tarkovskog i Ikarija  HB1 Jindriča Polaka, dok će u celini Sećanja biti prikazani Ogledalo Tarkovskog i Pogled unazad Antonina Maše.

andrei_tarkovsky

Sajt Kinoteke je kinoteka.org.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.