17.01.2018.

Tišina i samoća: novi fotografski trend za 2018.

Nadežda Pajkić
stock.adobe.com i Instagram Sander van der Werfa

Protekle tri godine fotografije sa putovanja postale su apsolutni trend, koji je izrodio gomile travel blogera čak i kod nas.

Sve travel fotografije, i priče iza njih, baziraju se na carpe diem filozofiji, ali su, takođe, u većini slučajeva veoma režirane ili dizajnirane da predstave neku lepšu stvarnost.

U novoj 2018, izgleda, ovaj trend umire. U najnovijem blog postu na Adobe Photo sajtu, naslovljenom Tišina i samoća: beg od suvišnih informacija, govore nam da usled slika koje zadovoljavaju određene industrije, daju previše (često netačnih i ulepšanih) informacija, mnogi fotografi i drugi kreativci okreću se u drugom smeru i odvajaju vreme za stvari koje smiruju.

foto trend

„Raste potražnja za slikama koje aludiraju na udobnost, odmor, regeneraciju. Fotografije koje nas vraćaju nazad prirodi i pokazuju da je manje – više. Posmatrači ovakve vizuelne narative doživljavaju kao dašak svežeg vazduha i pauzu od jednog ubrzanog vremena u kom živimo, a koje zahteva da se stalno krećemo i tražimo još i još“, ističe se na sajtu.

foto trend

Poseban fokus stavili su na nekoliko fotografskih projekata gde su samoća i tišina vizuelne, ali i emotivne teme. Prirodnjački fotograf Sander van der Werf izdvaja se svojim jednostavnim pejzažima, kao i fotografkinja Julia Nimke, koja putuje na udaljene lokacije koje većini travel blogera nisu zanimljive.

foto trend

Ako vam se dopada ovaj fotografski sentiment: više tišine, usredsređivanja i odmora od buke, gužve ili drugih ljudi – mi delimo nekoliko fotografija, a evo linka bogatije galerije na Adobe sajtu koja će vas inspirisati.