20.04.2017.

Prvomajski uranak: verzija za lenje!

42magazin
Vance Kelly

Prvi maj = slobodni dani! Ako ste planirali roštiljanje ili mini-put, možemo vam samo reći SREĆNO s obzirom na to da najavljuju kišu. Ali always look on the bright side of life – naučili su nas pajtonovci. S tim na umu – zar nije najidealnija opcija imati slobodne dane, a i vremensku prognozu koja vrišti – ostanite kod kuće i prosto UŽIVAJTE ne radeći ništa!

road trip

Dakle, evo predloga kako provesti prvomajski uranak: verzija za lenje! Sastavili smo listu sjajnih road trip filmova, jer – ako već nismo organizovali realan put, kinematografska verzija svakako nije loša opcija.

Braća Bluz /The Blues Brothers (1980)

https://www.youtube.com/watch?v=2HCR4c1zPyk

Jake i Elwood Blues su muzičari koji žele da se vrate u svoje rodno mesto. Kako bi to uopšte mogli, moraju da sakupe novac. Zbog toga ponovo okupljaju stari bend kako bi svirajući zaradili. U izvesnoj meri – to je suština celog filma, ali ono što gledamo na ekranu jeste jedna akciona opera, koja uključuje jurnjavu kolima, pucnjave, sjajne kaskaderske scene, kao i odlične muzičke numere. Sam road trip momenat ne doprinosi radnji filma, ali definiše njegov oblik.

Telma i Luiz / Thelma and Louise (1991)

Telma i Luiz je road trip film s porukom koja je jednako prisutna i relevantna danas kao što je bila 1991, kada se film pojavio u bioskopima. U njemu pratimo dve prijateljice Thelmu (Geena Davis) i Louise (Susan Sarandon), koje sedaju u kola i odlaze na dvodnevni odmor. Ono što naizgled deluje kao klasična feelgood priča završava se katastrofom, ubistvom, pljačkama i – samoubistvom. Film ima kritički stav prema muškom ugnjetavanju i nudi odgovarajući odgovor ženskog roda. Obe protagonistkinje bile su žrtve muškog nasilja, te odlučuju da se osvete.

Glupan i Tupan 1 i 2 / Dumb and Dumber (1994, 2014)

Realna road trip situacije nikada nisu toliko zabavne kao u filmovima Glupan i Tupan, komedijama o dva prijatelja Harryju (Jeff Daniels) i Lloydu (Jim Carrey). Njih dvojica se voze uzduž i popreko Amerike kako bi vratili kofer pun para koji su greškom pokupili. U road trip scenarijima protagonisti uglavnom nauče važnu životnu lekciju, ali ovde nije takav slučaj. Jer kad bi ova dva idiota zapravo nešto naučila – film ne bi bio toliko smešan!

Y Tu Mamá También (2001)

Ovaj film je režirao proslavljeni Alfonso Cuaron, a u njemu pratimo dva tinejdžera i ženu u dvadesetim godinama koji putuju Meksikom u potrazi za intimnom plažom. Ovaj film govori o samootkriću, pre svega u seksualnom smislu. Prezentacija seksualnosti je agresivno subverzivna, a upotreba road trip teme odličan je alat za njeno naglašavanje.

Korak do slave / Almost Famous (2000)

Intersekcija road trip i coming-of-age priče Korak do slave je poluautobiografski film reditelja Camerona Crowea. Korak do slave je film o svetu roka, ali nipošto nije rok-film. To je film o odrastanju, film o inteligentnom klincu koji spoznaje stvarni svet, svjedoči iz prve ruke o njegovoj surovosti i razočaranjima, te uprkos svemu nalazi mesta za nadu. To je jedna od najuverljivijih i najintimnijih posveta svetu rokenrola ikada prikazanih na filmskom platnu.

Dnevnik motocikliste / The Motorcycle Diaries (2004)

Film Dnevnik motocikliste adaptacija je dnevnika koji je vodio Ernesto Che Guevara u 23. godini, pre nego što je postao svetski poznata osoba, te romana njegovog prijatelja i suputnika Alberta Granade.

Kao što se i u samom filmu kaže, njegova radnja mogla bi se opisati kao „priča o dva života koja su se paralelno našla u jednom trenutku“. Film je režirao brazilski reditelj Walter Moreira Salles Jr., a ovaj film o mladom Che Guevari doneo mu je međunarodni uspeh.

Kišni čovek / Rain Man (1988)

Danas u vreme blokbaster akcija bi možda bilo šokantno, ali te 1988. godine film Kišni čovek bio je najgledaniji film u bioskopima.

Zarada od 354 miliona dolara u odnosu na budžet od 25 miliona, kao i četiri osvojena Oskara (uključujući najbolji film i najboljeg glumca) pokazatelji su da nas najviše pokreću realne ljudske priče. Film prati Charieja (Tom Criuse), prodavca u dugovima. Kada Charliev otac premine, ostavlja mu veliko bogatstvo, ali značajan deo nasledstva pripada i Raymondu (Dustin Hoffman) – bratu kog Charlie nikada nije upoznao. Raymond je autistični genije koji živi u mentalnoj instituciji.

Mala mis Amerike / Little Miss Sunshine (2006)

Mala mis Amerike je indi film koji je uspeo da izađe iz tog okvira zaradivši preko 100 miliona dolara, plus – četiri nominacije za Oskara. Priča prati poprilično disfunkcionalnu porodicu koju čine Richard (Greg Kinnear), neuspešni prodavac programa za samopouzdanje, Dwayne (Paul Dano), adolescent koji se zakleo na ćutanje dok ne postane pilot, Sheryl (Toni Collette), domaćica, Olive (Abigail Breslin), devojčica koja želi da pobedi na izboru za mis, Edwin (Alan Arkin), deda koji je navučen na heroin, i Frank (Steve Carell), ujak koji je preživeo pokušaj samoubistva. Nakon saznanja da Olive treba da ide u Kaliforniju na državno takmičenje za mis Duge, oni uzimaju kombi i kreću u veoma zanimljivu avanturu punu neočekivanih događaja.

Serijal Pobesneli Max / Mad Max (1979–2015)

Samo gledanje ovog serijala je sjajna avantura za prvomajski uranak. On podrazumeva reprizu prva tri dela iz sedamdesetih i osamdesetih: Mad Max (1979), Mad Max 2 (1981) i Mad Max Beyond Thunderdome (1985), u kojima briljira Mel Gibson. Dodajte ovoj triologiji i nedavno snimljen četvrti deo Mad Max: Fury Road (2015), u kom ulogu Maxa preuzima Tom Hardy. U ovim filmovima putovanja podrazumevaju ukrcavanje na The War Rig – ogromni kamion koji juri na autoputu pakla u postapokaliptičnom svetu.

Paranoja u Las Vegasu / Fear and Loathing in Las Vegas (1998)

https://www.youtube.com/watch?v=8m662obIvhY

Radnja filma odvija se u Americi 1971. godine, i prati putovanje dvojice muškaraca, koji putuju u Las Vegas da bi uradili reportažu o motociklističkim trkama. Novinar Raoul Duke (Johnny Depp) i dr Gonzo (Benicio del Toro) jesu dvojica jako neobičnih intelektualaca koje je iznedrila hipi kultura. Tokom svog putovanja oni uzimaju velike količine halucinogenih droga, koje će ih u okruženju kao što je Las Vegas uvaliti u mnoge probleme.

Svetlost iz prošlosti / Everything is Illuminated (2005)

https://www.youtube.com/watch?v=l-hCtlNM32M

Sa pohabanom fotografijom u ruci, Jonathan Safran Foer (Elijah Wood) stiže u Ukrajinu ne bi li pronašao ženu koja mu je pre 50 godina spasla dedu od nacista. Na njegovu nesreću, u ovom pohodu mu pomažu: Alex (Eugene Hutz), prevodilac s neverovatnom sposobnošću da engleski jezik izopači u čudnovate nove oblike, zatim „slepi“ deda (Boris Leskin) kome ne daju mira sećanja na minuli rat, kao i seksualno frustriran pas vodič Sammy Davis Junior Junior. Ono za čim oni tragaju – istina skrivena ispod velova vremena, jezika i užasa rata – čini se neuhvatljivim. Šta pronalaze, otkrićete ako pogledate film ili pročitate knjigu po kojoj je film rađen, a u izdanju Geopoetike.