22.01.2018.

Genijalne grafičke dizajnerke za koje niko nije čuo

Nadežda Pajkić
LT muzej, Pinterest

Već smo pisali o ambicioznoj izložbi nazvanoj Dreamers Awake, održavala se paralelno u Londonu i Hongkongu, a u okviru nje su prikazani sjajni i veoma zanemareni radovi umetnica nadrealizma. Ovoga puta, u sličnom maniru, pričamo o aktuelnoj izložbi u londonskom Muzeju transporta, koja slavi rad ženskih grafičkih dizajnerki u poslednjih sto godina.

Poster radila Mary Koop, 1925. godina

Poster radila Mary Koop, 1925. godina

Izložba Poster Girls osvrće se do 1918, kada su žene dobile pravo glasa, i hronološki nas upoznaje s dizajnerkama koje su stvarale u proteklih sto godina. Prikazano je ukupno 150 radova, a većina je reklamni materijal koji se nalazio u transportnim vozilima – metrou, autobusima i vozovima, pa se upravo zato izložba održava u Muzeju transporta.

Do pedesetih godina žene su pretežno radile ilustracije dečjih knjiga i postere u art deko stilu, ali „revolucija“ se dešava nakon Drugog svetskog rata, kada sve više žena upisuje škole za dizajn. To je, takođe, vreme procvata advertajzinga. Kada se osvrnemo na taj period, setićemo se Abrama Gamesa, Toma Eckersleya i, naravno, Paula Randa, ali malo ko zna za genijalnu dizajnerku Doru Batty. Ona je radila postere, reklame, dizajn keramike i tekstila, bila jedna od vodećih imena advertajzing industrije, kao i predavačica na univerzitetu. Ipak, ne postoji njena monografija, i, nakon smrti, njeno ime postaje opskura koju znaju izuzetni poznavaoci istorije grafičkog dizajna.

Neophodno je organizovati što više ovakvih izložbi, predavanja i tribina, kako bismo se edukovali i otkrili neke sjajne žene i njihov inspirativan rad

I pored toga što su radovi dizajnerki uvek bili jednako dobri kao radovi muškaraca, one su godinama bile nevidljive u industriji. A to je toliko pogrešno. Dobrog dizajnera ne bi trebalo da određuje pol, već isključivo kvalitet rada.

Zato je neophodno organizovati što više ovakvih izložbi, ali i predavanja, tribina, kako bismo se edukovali i konačno, upoznali s nekim sjajnim i talentovanim ženama, koje će nas sve inspirisati na jedan dosad neviđen način.

Izložba Poster Girls traje do januara 2019. u galeriji Exterion Media londonskog Muzeja transporta na Kovent Gardenu