23.05.2019.

Make-up eksperimenti – 80’s MAT šminka

Isidora Nedić
Pinterest

Da li je zbog uvek blistave J. Lo, šminkerke i kraljice strobinga – Nam Vo ili je to ipak moć Instagrama – ne znamo, ali jedno je sigurno: hajlajteri su SVUDA

Imamo utisak da, dok skrolujemo naš Insta-feed, devojke „šljaštećih“ tenova iskaču malo-malo! Razmišljali smo zašto je to tako i došli do sledećeg zaključka – staviti hajlajter je relativno lako, nije vam potrebna upotreba dodatnih alata, četkica i sunđera – dobar hajlajter i vaši prsti su sve što vam treba.

Međutim, mi volimo da komplikujemo život i kažemo da nam se ipak više sviđa – mat finiš.

Zato smo odlučili da se igramo ovom idejom i inspirišemo se napuderisanim, mat lookom osamdesetih godina.

mat, šminka

Iako ta dekada najpre asocira na preterivanje, volumen u kosi, jako, ružičasto rumenilo i akcentovane oči – da li ste ikada primetili kako je lep ten tada bio u modi?

E pa jeste. Lep i savršeno MAT. A danas je taj look još lakše izvesti. Za razliku od pudera osamdesetih, moderne formulacije su jednostavnije za korišćenje i duže traju na licu.

Samo da znate, hajlajter je i dalje tu, u trendu 🙂 i apsolutno ga možete nositi, ali evo i nekoliko mat ideja sa kojima možete eksperimentisati ovih dana.

Mat konturisanje

Kako da konturišete lice a da ne izgledate kao da ste upravo iskoračili sa klingonskog broda?

Tako što ćete naći dobru četku za puder! Nama se dopada Sephora Collection Pro Flawless Airbrush #56, naročito ako imate običaj da mešate tečni puder i onaj u prahu. Ova četka savršeno razmazuje i ujednačava obe teksture. Zatim, četka koja je takođe veoma dobar izbor jeste Real Techniques Cruelty Free četka za puder, košta oko 500 dinara i veoma je efektivna.

Real Tehniques četka za nanošenje pudera u prahu

Real Techniques četka za nanošenje pudera u prahu

Tečni puder sa mat finišom

Druga stvar na koju treba da obratite pažnju jeste – puder. Bilo da je tečni ili u prahu, a može biti i mešavina ove dve formulacije.

mat, šminka

Clinique Stay-Matte Oil-Free

Clinique Stay-Matte Oil-Free puder matiraće vaše lice i stajati postojano tokom celog dana. Ne nudi potpuno već delimično pokrivanje – pa ako imate bubuljice, neće vam ih sasvim pokriti. L’Orealov Infallible Pro-Matte puder takođe je odličan izbor, međutim, izbegavajte ga ako imate suvu kožu lica jer će vam je dodatno sasušiti. Make Up For Ever Matte Velvet Skin tečni puder blenduje se „kao san“, dobar je i za one sa masnijim tenom, ali i za one sa suvljim, traje 24 sata i dostupan je u više od 40 nijansi.

Puder u prahu

Ukoliko imate normalnu do suvu kožu – tečni puder će vam biti sasvim dovoljan, međutim, ako imate masno lice, vrlo verovatno ćete morati dodatno da se matirate u toku dana. U te svrhe predlažemo vam kompaktne pudere u prahu koje možete nositi u svojoj torbici.

Naš izbor je MAC Mineralize Skin Finish Natural koji pruža satenski finiš i traje dosta dugo, tako da će pomenute prepravke biti minimalne. E.l.f. šminka odnedavno je dostupna na našem tržištu, te ako ste skloni eksperimentisanju, predlažemo da isprobate njihov High Definition Powder. Posebnost ove formule krije se u tome što sadrži pigmente za neutralisanje crvenila – što je posebno važno za osobe sa rozaceom. NYX HD Finishing Powder jeste zapravo završni, setting puder, ali se može koristiti za matiranje.

mat, šminka

Presovan je i lako se može spakovati u tašnu, bez bojazni da će se prosuti.

Rumenilo

Čak iako ne pokušavate da postignete mat finiš, već samo želite suptilniju boju na obrazima – ovaj pasus će vam koristiti. Mat rumenila je, čini nam se, jako teško pronaći ovih dana. Ono rumenilo deluje prirodnije, a ten na koji se nanese – zdravije.

DiorBlush Vibrant Colour Powder Blush je naš izbor jer u okviru pakovanja ima i četkicu, tako da se možete popravljati tokom dana.

mat, šminka

DiorBlush Vibrant Colour Powder Blush

Ukoliko vam je ovo rumenilo preskupo, imamo i predlog za jeftiniju varijantu: Essence Matt Touch Blush.

A oči? Ne brinite, nismo zaboravili (trep, trep)

Uz mat ten vam predlažemo braon i nude tonove – naravno, s mat finišom. Za veče možete kreirati braon smokey eye, dok dnevna varijanta mora biti suptilnija i sačinjena od bež tonova.

mat, šminka

Predlažemo nekoliko paleti senki u ovim tonovima kojima oba izgleda možete postići veoma lako: Maybelline The Nudes paleta sastoji se od 12 nijansi od braon, zlatne, bež – sve do crne.

mat, šminka

Maybelline The Nudes

Zatim, Urban Decay Naked Ultimate Basics Eyeshadow Palette.

Šah – mat!