24.01.2017.

Maison et Objet: Kuća, pomalo objekat za kuću, a još više umetnost u kući

Lara Milanović

Ako ste ljubitelj dizajna enterijera, nameštaja, aksesoara za kuću, lifestyle blogova, arhitekture, umetnosti, modnih detalja, etno-komada, marokanskih svetala i iranskih tepiha, boja ili samo Pariza – Maison et Objet is the place to be, i to baš sada

img_8505a

Da mi je neko pre dva dana rekao da ću danas sedeti u kafeu Sempre u hali 3 Pariskog sajma, ne bih mu verovala. A razlog moje iznenadne posete jeste sajam svega i svačega u vezi sa enterijerima, a pod nazivom Maison et Objet. Sajam se nije desio naprasno, ali odluka jeste bila takva, a savet za sve koji odluče da planiraju unapred i možda već u septembru posete drugo ovogodišnje izdanje istoimenog sajma – obujte patike. Hodaćete satima, bez obzira na omamljujuće mirise kafe i kroasana jer Maison et Objet je La La Land, i Neverland, i Wonderland – u jednom.

Pre no što se uputite u Pariz jer volite enterijer i home dekor, trebalo bi da znate ono što ja nisam znala, a to je da ovaj događaj nije otvoren za javnost, odnosno ulaz vam je zagarantovan samo ukoliko vaš posao ima veze sa dizajnom enterijera, arihtekturom, nameštajem, kućnim dekorom, ako ste student nečega gorepomenutog ili, poput mene (hvala svecima), imate jake veze u izdavaštvu. Ipak, pravila i nisu tako striktna, a mi smo veoma snalažljiv narod, čemu u prilog govori i podatak s početka teksta – pre dva dana nisam imala pojma da ću danas biti ovde – te ukoliko odlučite da obiđete ovaj događaj, nema sumnje da ćete u svojoj nameri i uspeti.

Maison et Objet nema veze s našim sajmom nameštaja. Ovo je viši nivo, kao viši nivo u nekoj kompleksnoj i veoma pametnoj igrici. Podeljen je u sekcije, koje olakšavaju razgledanje i divljenje, odnosno pripomažu snalaženju u ogromnom prostranstvu od čak osam krcatih hala. Sekcije se kreću od eklektičnih, preko ležernih i dečijih do de lux. Kao što ime kaže, u eklektičnoj sekciji nalaze se iranski tepisi, skandinavski dodaci nameštaju, britanske fotelje, turski ukrasi – svi zajedno, potom su u narednoj hali smešteni organski detalji, prirodna vlakna, ručno izrađena keramika, najfinija lanena posteljina i tapiserije, korpe od pruća, ratan i bambus, i tako redom. Od biljaka koje niste videli ni u južnoameričkim prašumama i izmaštanih štandova, preko dizajnerskih inovacija, najnovijih materijala u komadnim novotarijama, pa sve do najluksuznijih brendova, poput štanda Fendi. Doduše, taj štand je pre desetosobni apartman na, recimo, Jelisejskim poljima, sa sve obezebeđenjem i striktnim zabranama fotografisanja.

O tehničkim i organizacionim aspektima sajma nema potrebe pisati, podrazumeva se da sve funkcioniše perfektno. Znaci, signali, obeležja, info-pultovi, prilazi za hendikepirane – sve je kao što treba da bude – u civilizovanom svetu.

Ipak, jedan od najjačih utisaka su, zapravo, ljudi. Svima na sajmu jedan je zajednički imenitelj, a to je stil. Svi ti ljudi imaju toliko stila, kao da su se sve svetske zalihe baš tu skupile, pa nama u Srbiji, na primer, ništa nije ostalo – muškarci u besprekornim sakoima i košuljama, u kontrastu s neobaveznim frizurama i farmerkama. Žene, oličenja francuskog šika, većina u crnom, otporne na niske temperature u tananim kardiganima, bosonoge i s jednostavnim, uglavnom razbarušenim frizurama. Kao po pravilu, bez šminke. Svi su tako spontani i nonšalantni, da zavist dođe kao prirodna reakcija na samo njima svojstvenu lakoću življenja.

Pastel & geometry… @prostoria – Hall 7 / A27 #MO17 #homedecor #interior #interiordesign #design #pink

A photo posted by MAISON&OBJET (@maisonetobjet) on

Sajam traje četiri dana, a ako unapred isplanirate svoje putovanje, možda vam se posreći da istovremeno u Parizu pogledate i neku fenomenalnu izložbu, odete na predstavu, posetite sajam antikviteta, sretnete poznatu ličnost na ulici u toku Pariske nedelje mode. A ako odete, poput mene, neplanski, posrećiće vam se dovoljno da jedan dan provedete inspirišući se za sledećih 364, a jedno veče u kafeu na Monmartru rezimirajući utiske dovoljne za narednih 364 – jer Pariz je zaista uvek dobra ideja, čak I samo na dva dana.