24.01.2017.

Živa arhitektonska skulptura na mestu velike tuge

Andrijana Živković
Pinterest, WCT

Tu gde su nekada stajale Kule bliznakinje Santiago Calatrava stvara istorijski spomenik zarad optimizma budućnosti

01ae82ed421d7264dc5cd58688e951fd

Svi znamo o čemu govorimo kada spomenemo Kule bliznakinje i 11. septembar. Datum je zapisan i u istoriji kao i mesto događaja, stoga zahteva posebnu pažnju kada mu se pristupa u svakom smislu.

Upravo je to razlog zbog kog je Santiago Calatrava ime koje se upisuje na listu onih čija fascinantna arhitektura ima moć da briše ružne emocije i rađa nove.

Kada se u moru imena, fotografija zgrada, skulptura i formi istakne nečija skica koja izaziva emociju, jasno vam je da je sve dalje istraživanje o tvorcu vredno pažnje – upravo to se dogodilo pre petnaestak godina kao reakcija na prvi susret sa Santiagom. Španac, skulptor, arhitekta, inženjer – to su ukratko reči koje opisuju njega kao stvaraoca, ali ako malo bolje razmislite, taj spoj nije tako lako naći u jednom čoveku.

santiago-calatrava-oculus-world-trade-center-transportation-hub-hufton-crow_dezeen_12

Ukoliko je sve navedeno razvijeno do maksimuma, onda je svaka imaginacija moguća i nemoguće ne postoji.

Svaki od njegovih projekata, bilo da govorimo o skulpturi, slici, oblakoderu, mostu ili monumentalnoj građevini ostavlja utisak pokreta i živog organizma. A to nas dovodi do onoga što njega godinama neprestano inspiriše: vrlo jednostavno – anatomija ljudskog tela, oko, treptaj, torzo, pokret i let ptica. Zvuči poetično, pomalo romatičarski, ali kada od te početne ideje i ovih reči vidite realizovan projekat čija preciznost prevazilazi sve do tada napravljeno, jasno je da je reč o genijalnom sklopu umetnika i inženjera u jednom.

Samo takav arhitekta mogao je dobiti zadatak da stvori novo zdanje Word Trade Center Station.

westfield_exterior1a

Nazvan Oculus, ovaj objekat dizajniran je iznad železničke stanice i radi kao tržni centar od zvaničnog otvaranja u martu 2016. Skulpturalna građevina ima zadatak da omogući što više prirodnog svetla unutar tržnog centra, a u tome joj pomaže njena forma sa rebrastim stubovima kroz koje prolazi svetlost. Forma na granici izvodljivosti, beli beton, staklo, minimalizam, preciznost i izazov da se statički reši nemoguće – osnovne su karakteristike svakog Calatravinog projekta, uključujući i ovaj.

Oculus je jedna od građevina napravljena na mestu na kome su bile čuvene Bliznakinje, a kompletnu rekonstrukciju čine još dva projekta – najviši ikada napravljen oblakoder i muzej koji je posvećen napadu. Sve tri treba da budu pozicionirane oko dva memorijalna vodopada u centru.

– Vidite, prvi cilj ovog mesta jeste da stvori osećaj nečeg lepog iako se mnogo ružnog dogodilo tu ranije – govori Calatrava. – Da se oseti optimizam kada pomislimo na budućnost, iako je mnogo tuge i depresije bilo.