16.08.2018.

Zaboravite na akvarijum, ribice idu u bazen

Andrijana Živković
Denilson Machado – MCA Estudio

Nove arhitektonsko-dizajnerske tendencije kažu da ako želite ribice, onda vam ne treba staklena kutija već bazen ispred kuće, i to prirodan!

Kuća u Brazilu

Iako na prvi pogled ova kuća deluje kao hotel, ona to nije, reč je o porodičnom domu. Sledeća stvar koju smo pomislili jeste kako je jednostavno napraviti ovako nešto, a ubrzo smo bili demantovani od arhitekata jer ovo su dva projekta u jednom – arhitektonski i pejzažni. A onda smo rekli: „Lako je njima da prave ovakvu kuću kada imaju pravu lokaciju, zelenilo, vodu, ribice…“ Odmah smo dobili odgovor iz Brazila gde se ova kuća nalazi (za slučaj da se pitate) da je drveće već bilo tu, ne sve, ali da su ribice i čista voda sa vegetacijom takođe deo projekata koji je unapred osmišljen… Sada kada smo potpuno demantovani, samo gledamo slike i pitamo se kao što bi to deca uradila. A onda ćemo da mislimo kako to da primenimo u našem dvorištu.

Neutralni tonovi i prirodni materijali kao što su drvo i staklo jesu ono što ovom projektu daje jednostavnost, čineći ga elegantnim istovremeno. U potrazi za inspiracijom arhitekte su analizirale savremenu arhitekturu kako bi stvorile integrisanu kuću u okruženje i to primenom prirodnih materijala i posebnim načinima njihove obrade.

 

„Početna ideja za ovaj projekat bila je prevesti kosmopolitski način života i integrisati ga unutar prostorija ove kuće kako bi se svi koji ovde prolaze osetili pozvanim da navrate. Osim toga, cilj nam je bio da stvorimo modernu atmosferu koja naglašava prirodno okruženje kuće“, objasnio nam je Otto Felix, vođa projekta.

Zahvaljujući dobroj sinhronizaciji dva projekta – arhitektonskog i pejzažno-arhitektonskog – kuća ostavlja utisak kao da je sagrađena iznad vode koja se već nalazila na lokaciji i pre izgradnje

Kada su jasno definisali idejno rešenje, došlo je vreme za realizaciju projekta, a prva stavka bila je povezati spoljašnje delove kuće sa unutrašnjim koji su namenjeni društvenom životu i to sa idejom da se priroda poveže i provlači kroz sve sfere života u ovom prostoru, pa tako i kada je reč o onim društvenim. Da bi ovaj segment uspeli da realizuju, a da ne naruše privatnost u najintimnijim delovima kuće, arhitekte su morale da reše ovo podelom prostora. I to tako što su uveli drvena klizna vrata koja po potrebi vrše funkcionalno razdvajanje ovih prostorija. Na taj način pomoću jednostavnog elementa prostori se integrišu u jedan ili se potpuno razdvajaju shodno potrebama stanara kuće.

U razgovoru sa arhitektonskim studiom možemo da zaključimo da su zahtevi klijenata bili jednostavni. Naime, oni su tražili od njih da im stvore prostor koji može da odgovori njihovim socijalnim potrebama koje često obuhvataju mala, srednja ili veća okupljanja tokom gurmanskih večeri, što podrazumeva funkcionalnu kuhinju, trpezariju i dnevni boravak. Ove prostorije okružuju stakleni paneli koji se potpuno otvaraju oslobađajući dotok vazduha i prirodnog svetla i stvarajući fluidnu i savremenu atmosferu sa dozom diskretne elegancije.

5 razloga zašto su prirodni bazeni bolji od veštačkih

Funkcionalna podela kuće jeste: kuhinja, trpezarija, soba za televiziju, nešto kao kućni bioskop, glavna spavaća soba, apartman za goste i servisna soba. Ako ste čekirali sve sa liste, vreme je da izađemo na vazduh.

Ovde dolazimo do još jednog projekta unutar ovog, o kome sve vreme pričamo, a to je pejzažni projekat koji uključuje biološki bazen. Ovaj prirodni bazen bio je polazna tačka za nastavak projekta koji podrazumeva odabir biljaka za baštu, njihovo pozicioniranje i dodatnu dekoraciju. Zahvaljujući dobroj sinhronizaciji ova dva projekta – arhitektonskog i pejzažno-arhitektonskog – kuća ostavlja utisak kao da je sagrađena iznad vode koja se već nalazila na lokaciji i pre izgradnje. O tome govore i stanari kuće s obzirom na to da prirodni bazen ne zahteva nikakve hemikalije i svakodnevno raste i razvija se sa životinjskim i biljnim svetom unutar njega, pa ni ne čudi što i sami vlasnici to naglašavaju kao dodatni benefit ovog projekta. Kako i sami kažu, pored bazena najbolje mogu da razmišljaju.

No, vreme je da uđemo unutra i vratimo se na arhitektonski segment kuće. Arhitekte su za konstrukciju odabrale lagani čelik (LSF – Light Steel Frame sistem) koji ne zahteva cigle i beton. Ova galvanizovana čelična struktura prekriva se pločama koje su spremne za farbanje i dodatnu obradu. Ovakav izbor ima za rezultat čistu konstrukciju sa manje otpada za razliku od onih koje stvaraju tradicionalni materijali i radovi. A kada je reč o njihovom odabiru, prirodni materijali kao što su drvo i kamen nametnuli su se kao prioritet ne samo zbog vizuelnog efekta i estetskog momenta već i zbog funkcionalnog jer pružaju termalni komfor dok istovremeno stvaraju veći osećaj ugodnosti.

I došli smo do rasvete, a već na prvi pogled je jasno da je tokom dana priroda zauzela svoje mesto, pa je tako prirodno svetlo koje dolazi sa svih strana osnovni izvor na koji su se arhitekte oslonile. Dok je noćna rasveta ipak pravi projekat za sebe, a njen cilj jeste da istakne arhitektonske detalje kako spolja tako i u enterijeru, stvarajući ušuškanu prijatnu atmosferu.

Tropikana hotel – oaza za ljubitelje talasa i meditacije

Poslednja stavka arhitekata pred predaju ključeva u ruke vlasnika bila je – zlatne ribice u vodi ispred kuće. I to je to! Vreme je za useljenje!

Dizajn: Studio Otto Felix

Fotografije: Denilson Machado – MCA Estudio