04.08.2017.

Kralj cipela u filmskom ostvarenju

Jelena Cerović
Printerest, Profimedia, Instagram, W Magazine, Tung Walsh

Da su cipele modna slabost svake žene, već je poznata činjenica, a da je tvorac najpopularnijih fantazija Manolo Blahnik, to se podrazumeva. Upravo zato jedva čekamo premijeru filma o čuvenom dizajneru

Manolo Blahnik

„Ne postoji ništa šarmantno u ženi koja ne ume da hoda u svojim cipelama“, izjavio je Manolo Blahnik, dizajner koji je sinonim za kvalitet i savršenstvo sa potpeticama. Sa njegovom izjavom ne možemo da se ne složimo kada vidimo na ulici ženu koju nose cipele umesto ona njih. Ako već prepoznajete legendarne modele s Manolo potpisom, imate njegov par u ormanu koji birate za specijalne prilike ili sanjate da hodate u njima, imamo modnu poslasticu za vas – dokumentarni film o legendarnom dizajneru Manolo: The Boy Who Made Shoes for Lizards! Premijera je zakazana za 15. septembar u Njujorku, a u filmu će se pojaviti modne ikone: Anna Wintour, Andre Leon Talley, Karlie Kloss, Naomi Campbell, sa kojima će Manolo pričati o saradnji, kao i njegovom stvaralaštvu. Film predstavlja osvrt na njegovu karijeru koja traje punih 46 godina, a počinje od dečačkih dana i fantazije da pravi cipele za guštere, a upravo taj podatak odabran je za naslov filma.

„Cipele Manolo Blahnik dobre su kao i seks, samo duže traju“, izjavila je Madonna

„Ne mogu da se setim kada sam poslednji put nosila druge cipele, mislim da ih jednostavno ne gledam“, izjavljuje Anna Wintour u dokumentarnom filmu, a kada to dolazi iz usta urednice modne biblije, onda iza toga nema mesta za komentar. A ako to nije dovoljna referenca, onda dodajemo još jednu – supermodel Naomi Cambell proglasila ga je apsolutnim kraljem cipela.

Manolo Blahnik rođen je 1942. godine u Španiji, a u svet mode zakoračio je kao fotograf u Londonu. Zahvaljujući Diane Vreeland, tadašnjoj urednici američkog magazina Vogue, koju je zadivio skicama, započinje svoju karijeru kao dizajner cipela. I tu počinje čuvena Manolo priča! Prvi posao dobio je 1972. u modnoj kući Ossie Clark, a već naredne godine otvara svoju prvu prodavnicu.

Manolo Blahnik

Skica dizajnera

Cipele Manolo Blahnik od samog starta nisu bile obične, dovoljno je navesti samo jedan istorijski trenutak koji svedoči tome u prilog: kada je Bianca Jagger ušla na belom konju u Studio 54, nosila je model cipela sa potpisom baš ovog dizajnera!

Manolo Blahnik

Bianca Jagger ulazi u Stuido 54 na konju i nosi cipele s Manolo potpisom

„Cipele Manolo Blahnik dobre su kao i seks, samo duže traju“, rekla je javno Madonna. Planetarnu popularnost dizajner je stekao zahvaljujući legendarnoj Carrie Bradshaw, koja u seriji Sex and the City gaji ogromnu ljubav baš prema cipelama Manolo Blahnik – što je njegovo ime za kratko vreme katapultiralo na vrh liste želja većine žena na svetu.

Manolo Blahnik

Carrie Bradshaw je umesto vereničkog prstena dobila salonke Manolo

Design Museum u Londonu organizovao je izložbu posvećenu čuvenom dizajneru, na kojoj su predstavljeni njegovi rani crteži i fascinantna kolekcija cipela. Da su saradnje još jedna njegova strast pored dizajna, govore sva navedena imena, a saradnja sa Rihannom potpuno je uzdrmala ceo modni svet.

Manolo Blahnik

Rihanna za Vogue u čizmama koje su dizajnirali ona i Manolo

Ako do sada niste primetili poslednji talas koji je Manolo izazvao, verovatno samo to niste osvestili. Govorimo o čuvenim čizmama koje je Manolo dizajnirao za modnu kuću Vetements, a koje su preplavile sve #musthave na društvenim mrežama, modne editorijale, cipelarnike modnih ikona današnjice i dobile naš like!

Dok s nestrpljenjem čekamo sledeći dizajnerski komad s potpisom Manolo Blahnik, kroz film pokušavamo da dokučimo tajnu njegovog stvaranja koje nijednu ženu ne ostavlja ravnodušnom.

Manolo Blahnik

Manolo Blahnik x Vetements čizme koje su osvojile modni svet za W Magazine; Foto: Tung Walsh

Ako je istina kad kažu da stil počinje odabirom pravih cipela, onda Manolo postavlja snažan temelj svim ženama koje u svojoj kolekciji imaju njegov par, a na njima je da natpis Manolo uklope u svoj lični stilski potpis koji se pamti.

„Dajte ženi dobar par cipela sa visokim potpeticama i ona će osvojiti svet“, rekla je Marilyn Monroe, žena koja je to i uradila, a ne sumnjamo da upravo na tome rade one koje sada šetaju ulicama u cipelama Manolo Blanhnik.