27.04.2017.

Kada se kaže kraj sveta, da li se misli na ove 4 destinacije?

Sanja Vuletić
Profimedia, Shutterstock, Splash
Savremeni čovek živi između dve krajnosti – nedovoljne bliskosti sa drugim ljudima i tenzije svakodnevne gradske vreve, pa ponekad želi da ode na kraj sveta. A taj kraj sveta mogle bi biti baš ove četiri destinacije u skrivenim džepovima Zemlje – do kojih je baš baš teško stići, a koje smo otkrili na FB stranici Smart is the New Sexy
četiri destinacije

La Riconada u Andima, Peru

Ako ste pasionirani naučnik koji traži netaknutu prirodu i mesta na koja je kročilo malo ljudskih nogu, ili pak žudite za mestima koja u opisu imaju odrednice nedostupna i autentična, odnosno želite na neko vreme svetu kažete ajd zdravo – onda su ovo idealne destinacije. Iziskuju dosta vremena, strpljenja, samopouzdanja i adrenalina, a samo putovanje do njih već je avantura. I da, ukoliko stignete do nekog od tih mesta, setite se i nas i pošaljite nam razglednicu (valjda imaju poštu)

 Pitcairn Islands

četiri destinacije

Na ostrvu živi tek oko 50 ljudi, pa svi mogu da stanu u jedan kadar

Pitcairn je ostrvo vulkanskog porekla u Tihom okeanu, od njega do najbližeg aerodroma ima 531 kilometar, a jedan od načina da tamo stignete jeste putovanje brodom koji sa Tahitija kreće jednom u tri meseca i plovi oko devet dana. Da biste legalno boravili na ovom parčetu kopna, potrebna vam je dozvola Ostrvskog veća, koje predstavlja šezdesetak stanovnika – koliko ih na ostrvu živi. A svi vode poreklo od pobunjenika sa britanskog broda Bounty (sećate se filma Pobuna na brodu Bounty sa Marlonom Brandom iz 1962), koji su se tamo u 18. veku naselili sa nekoliko Tahićana.

četiri destinacije

Krajolik Pitcairn Islandsa mami na bekstvo iz civilizacije

Na ostrvu se ne koristi novac (spremite se za robnu razmenu), umesto vode upotrebljava se kišnica, struja i internet dostupni su nekoliko sati dnevno, a za najneophodnije namirnice postoji jedna prodavnica. Svega ostalog ima u izobilju – prelepih plaža, kristalno čiste vode i egzotičnog sveta. Plivanje, ronjenje na dah, ribarenje sa lokalcima i meditacija s idejom da se vratite sebi u okruženju u kojem čujete samo svoj puls i svoje misli.

La Riconada

četiri destinacije

Spust niz deponiju na 5.000 metara, da i toga ima na Andima u Peruu

Obožavate visinu i pogled koji prevazilazi ptičju perspektivu? Onda pođite hrabro u osvajanje La Rinconade – ljudske naseobine na visini od preko 5.000 metara u surovom okruženju vrhova Anda u Peruu – do koje možete stići samo planinskim putem i to za sedam dana.

četiri destinacije

Zbog rudnika zlata ovde živi mnogo ljudi i ulice su bukvalno zatrpane

Surova klima i te kako utiče na fizičko i psihičko stanje, tako da su glavobolja, vrtoglavica, malaksalost i depresija česta propratna stanja i onih turista u odličnoj kondiciji. Uz to, pripremite se za još jedno iznenađenje: ukoliko očekujete filmski kadar – kondor, vi i nebo, moramo vas razočarati. Zbog rudnika zlata ovo je jedno od najnaseljenijih planinskih mesta – tamo živi čak 50.000 ljudi, uglavnom rudara koji rade u strašnim, najnehumanijim uslovima. Blatnjavi putevi, led, stene, mnooogo smeća… Svako ko tamo i stigne obično odsedne u mestu Putina, na nekoliko sati vožnje od La Riconade, a onda u toku dana obilazi ovo mesto. Sobe u hostelima su jako skromne – krevet i svetlo, dok je topli tuš tek samo san.

četiri destinacije

Ni smeće, ni depresija, ni nedostatak vazduha ne smetaju vrednim muškarcima i ženama

četiri destinacije

Zamrznuti fudbal na 5.000 metara izazov je i za vrhunske sportiste

Ipak, ne zaboravite da se tamo odlazi zbog adrenalina koji raste s pogledom na litice. I da, zamrznuti fudbal na veštačkoj travi na pet kilometara nadmorske visine ozbiljan je izazov i za profesionalne sportiste.

Ittoqqortooruiit

četiri destinacije

Sanke koje vuku polarni psi atrakcija je za svakog turistu koji stigne na ovo ledom okovano mesto

Za početak pokušajte da izgovorite Ittoqqortooruiit. Iako podseća na brzalicu, ova reč je u stvari naziv usamljenog gradića na istočnoj obali Grenlanda, gde je more devet meseci okovano ledom. Do ovog uzbudljivog mesta sa oko 500 stanovnika avion ide dva puta nedeljno, a helikopter i brod jednom u nekoliko meseci.

četiri destinacije

Hladnoća se mora razbiti bojama, zato kuće Ittoqqortooruiitu daju vizuelnu toplinu

Najbliži predeo je nacionalni park u kojem je Danish Strins Patrol jedini trag ljudske civilizacije, a tu je i 18.000 kilometara razuđene obale. Lov i ribolov su preokupacija lokalnog stanovništva i, naravno, turistička atrakcija, a tokom proleća, kada je debljina leda dovoljno čvrsta, odlazi se na vožnju sankama koje vuku polarni psi, ali i na snowmobil. Snežni kamp u ozbiljnoj divljini izazov je za one najhrabrije tokom leta, kada se organizuju i specijalne kajak ture.

četiri destinacije

Kako je skončao ovaj polarni medved, ne znamo, ali jeste simbol ledene divljine

I da, gurmani kažu da su ovde najbolji škampi, a na otvorenoj pijaci može da se nabavi sveža riba i meso arktičkih životinja. Krstarenje između santi leda na velikim kruzerima daje vam mogućnost doživljaja polarnih noći, a specijalni plezir jeste piće sa kockama arktičkog leda starog i više od 4.000 godina. Živeli!

Kerguelen Islands

četiri destinacije

Ovi pingvini nisu sa Madagaskara, a ovo ostrvo je prvi komšija Kerguelen Islandsa

Kerguelen Islands nalaze se u južnom delu Indijskog okeana i najbliža civilizacija im je na 3.300 kilometara, za bolju orijentaciju – Madagaskar im je u najbližem komšiluku. Do ostrva kreće brod jednom u tri meseca i do njega plovi šest dana.

četiri destinacije

Ovako izgleda brod koji do ove destinacije plovi šest dana jednom u tri meseca

Ovo je definitivno najizolovanije mesto na planeti, na kojem zvanično ne postoji populacija. Ali ukoliko želite da iskusite život naučnika, onda je ovo pravo mesto za vas – praktično jedini stanovnici jeste stotinu inženjera, istraživača i vojnika. Na ostrvu uopšte nema drveća, i to pre svega zbog izuzetno jakih vetrova, ali čak iako ima veoma malo vegetacije – to nikako ne umanjuje lepotu pejzaža. Treba se naoružati najboljom opremom za snimanje i uživati u pogledu.

četiri destinacije

Naučnici i pustolovi su jedini žitelji ovog mesta, a pingvini su se na njih jednostavno navikli

Ono što se nikako ne propušta jeste scena druženja pingvina i mačaka. Mačke su odnete na ovo daleko ostrvo kako bi se izborile sa velikim brojem miševa, a kada su obavile ovaj zadatak, prilagodile su se okruženju. Dakle, šetnja je najbolji način za upoznavanje okruženja, uz upozorenje da oluje predstavljaju najveću opasnost, kao i ozbiljna mogućnost da zalutate i izgubite se. Bilo bi malo bez veze da bezbedno stignete na kraj sveta, a onda se izgubite u prostranstvu kerguelenskog kupusa.