22.12.2019.

7 formula minimalizma – da pojednostavite složeno

Aleksa Odabašić
Instagram

Uspešan put do minimalizma, koji podrazumeva svedenost, praktičnost i dostupnost, uključuje eksperiment i nekoliko matematičkih formula

minimalizam

Malo je filozofskih i dizajnerskih pokreta koji su zadržali sposobnost reinvencije i kontinuirani uticaj na kulturu. Jedan od najpoznatijih je upravo minimalizam. On je nastao kao potreba jedne umetničke zajednice da pojednostavi umetnost odbacivanjem apstraktnog ekspresionizma čija se suština zasnivala na umetnikovom ličnom izrazu. Tako je Donald Judd, jedan od predstavnika zajednice, minimalizam nazvao „jednostavnim izrazom složene misli“ i mi se u potpunosti slažemo sa njim.

Ovaj dizajnerski pravac je krajem šezdesetih godina predstavljao avangardni bunt manjine koju je odlikovala velika hrabrost za eksperimentisanje sa nečim potpuno novim, da bi tokom devedesetih minimalizam postao deo mainstream kulture. Donna Karan i Calvin Klein preuzeli su ulogu vodećih predstavnika ovog pokreta, koji je tokom devedesetih godina bio poznatiji pod nazivom postminimalizam. On traje i dan-danas s prepoznatljivim estetskim smernicama: svedenost, praktičnost i dostupnost. U modnom smislu, minimalizam se mnogo više fokusira na materijal i oblik odevnog predmeta nego na njegovu funkciju. Odlikuju ga kvalitetan i jednostavan kroj, uska paleta tonova i čista i jaka forma.

Stoga smo odlučili da vam damo nekoliko konstruktivnih saveta kako da u trenucima modne konfuzije donosite brze i pametne odluke.

1 Podelite ormar na pola

Bukvalno. Jedan deo namenite svakodnevnim prilikama, a drugi posebnim. Na primer, ako su posao i druženje u kafiću za vreme pauze vaše svakodnevne aktivnosti, odaberite farmerke u plavoj i crnoj boji, nekoliko poluelegantnih jednobojnih košulja i poneku vunenu rolku pastelnih tonova. Drugi deo ormara namenite specijalnim prilikama i pripremite nekoliko elegantnijih odevnih komada jednostavnog kroja u jednoj do dve uvek aktuelne boje. Pastelni i jesenji tonovi su uvek dobra ideja. I kaput. Bez kvalitetnog kaputa zimska odevna kombinacija često izgleda nedovršeno.

2 Definišite svoj stil

Sigurno ste čuli za rečenicu „Vaš stil je odraz vašeg karaktera“. U skladu sa time, da li bi iko voleo da bude okarakterisan kao bezličan? Igrajte se mood boardovima – otvorite Pinterest nalog i sačuvajte sve modne fotografije koje su vam se dopale. Na taj način ćete se inspirisati za nove odevne kombinacije, saznati koja paleta boja vama najviše odgovara i pronaći kompatibilnu frizuru i šminku za određene prilike. Pretraga može obuhvatiti i ključne reči poput: minimalism, minimalism in fashion i slično, kako biste lakše došli do željenih odevnih kombinacija.

Korejski street style: Od manje je više do ogromno je sve

3 Eksperimentišite

Usudite se da eksperimentišete, budući da u kontekstu minimalizma ne možete (mnogo) da pogrešite. To je potpuno besplatan hobi jer uvek možete istraživati na internetu ili isprobavati različite kombinacije u kabinama vaših omiljenih radnji. Tokom ovog procesa istražite paletu boja. Postoje tri pristupa boji u minimalizmu: jednobojnost sa povremenim drečavijim momentima u detaljima, kombinacija boja iz iste familije (npr. pastelnih tonova) i izbegavanje kombinovanja boja (što podrazumeva da boje fokusirate na predmete koje nikada nećete nositi u istoj kombinaciji, pa samim tim više neće biti važno da li se slažu ili ne).

4 Kreirajte formule za odevanje

Ovaj matematički pristup modi vam može mnogo pomoći u situacijama kada nemate mnogo vremena da se bavite pitanjem oblačenja. Formula može biti generalizovana (majica + farmerke + baletanke) ili nešto konkretnija (određena košulja + određene cipele + nakit koji unapred definišete kao kompatibilan toj odevnoj kombinaciji). Ako žurite na sastanak, dejt ili kafu s prijateljem, preračunajte brzo koja formula u tom trenutku daje tačan rezultat.

View this post on Instagram

détroit ☁️

A post shared by BLAIR BADGE (@blairbadge) on

5 Kupujte na proverenim mestima

Česta greška koju mnogi ponavljaju dok se vode parolom: „Ma neka mi se nađe, ne košta mnogo.“ Možda vas ne košta mnogo novca, ali stila svakako da. Posećujte radnje u kojima možete pronaći odeću visokog kvaliteta i koje prate svetske trendove. U njima uvek ima minimalističkih komada jer su oni svesni činjenice da je minimalizam uvek u modi. Imajte na umu jedno – cena nije merilo kvaliteta.

Tipografija na modnim fotografijama ostavlja bez teksta

6 Učite od najboljih

Istražite najpriznatije influensere, modne blogere ili modne ikone minimalizma koji najviše odgovaraju vašem stilu, jer upravo od njih možete naučiti mnoge korisne trikove i usvojiti nove kreativne ideje. Naša preporuka je da zapratite ove instagram influensere: @kaity_modern, @fashion_jackson, @ivanakorda i @blairbadge.

7 Stavite u fokus neophodnost

Ali imajte na umu da to ne znači da vam je u svakom trenutku neophodno baš sve. Da li ste znali da većina nas obuče samo 20 odsto svog garderobera na mesečnom nivou? To znači da preostalih 80 odsto odevnih predmeta „bez kojih ne možemo da živimo“ visi u mračnom ormaru tokom cele godine, dok mi još uvek zombirano lutamo po tržnim centrima govoreći kako nemamo šta da obučemo. Napravite selekciju stvari koje vam zaista trebaju i u narednoj kupovini fokus stavite na svedene, jednostavne i visokokvalitetne komade koje možete da nosite u gotovo svim prilikama. Trajaće vam duže, baš kao i novac na kreditnoj kartici.

Iris van Herpen – majka modnog futurizma

Minimalizam ima nebrojeno mnogo pojavnih oblika, ali uvek imajte na umu da ne postoji samo jedan način da se on realizuje. Kao i za većinu drugih stvari u životu, treba pronaći način koji vama lično najviše odgovara.