01.04.2020.

Arhetipovi nesvesnog: Koja ste vi boginja?

Aleksa Odabašić
Pinterest, Wikipedia

Koliko često razmišljate o svojim podsvesnim procesima? Da li prepoznajete radnje koje su posledica podsvesnih impulsa ili svoj fokus nevoljno pomerate sa aktivnosti koje čine vašu svakodnevicu?

Koja ste vi boginja

U našem podsvesnom ima svega, pa i arhetipova koji nam oblikuju stavove, ponašanje i ličnost. Oni nam nekad mogu biti od pomoći, ali nas najčešće sputavaju u realizaciji svojih potencijala. Međutim, otkrivanjem ovih arhetipova možemo naučiti da bolje razumemo sebe i postanemo uravnoteženiji.

Karl Gustav Jung, začetnik analitičke psihologije, razlikovao je dva sloja nesvesnog – lično i kolektivno nesvesno (zasnovano na mitovima i simbolima). Iz kolektivnog nesvesnog razvila se arhetipska psihologija, svojstvena onim psihoterapeutima koji su jungovski orijentisani. Jedna od njih bila je gospođica Bolen, koja je napisala knjigu Bogovi u svakom muškarcu i boginje u svakoj ženi, gde različitim tipovima ličnosti pripisuje imena bogova i boginja iz starogrčkih mitova. Oni nam govore koliko smo jedni drugima slični, ali ujedno jedni od drugih i vrlo različiti, pa se možemo prepoznati u jednom ili više arhetipova koji vladaju našim životima u različitim životnim razdobljima.

Boginja Persefona

Koja ste vi boginja

Priča o Persefoni govori o stokholmskom sindromu (psihološkom stanju koje nastaje u situacijama u kojima dolazi do zbližavanja otmičara i taoca).
Ona je tokom svog detinjstva bila oteta i odvedena u mračno kraljevstvo, kojim je iz početka stidljivo a potom vrlo odlučno zavladala. Napustila je kraljevstvo na neko vreme i vratila se u svoje staro okruženje, ali ne zadugo. Ne zna se da li je njen povratak bio posledica emotivne vezanosti za Hada (gospodara podzemnog sveta) ili njegova moć ucenjivanja i manipulacije. Nakon određenog vremena, Persefona se potpuno priklanja otmičarevoj volji i zajedno sa njim vlada kraljevstvom. Smatra se da je njeno devojačko ime bilo Kora i da je bila ćerka boginje plodnosti, što je u potpunoj suprotnosti njenoj ulozi žene vladara podzemnog sveta. To nagoveštava njenu dvostruku prirodu – od nekoga ko je u osnovi donosio rast, proleće i pozitivne aspekte, ona postaje mračna i tajanstvena vladarka noći. U čemu je ovde tajna?

Osnovna karakteristika Persefone jeste prilagodljivost. Ona miri dva dijametralna sveta i pokazuje da su svi naši polariteti deo jedne celine, a ne različiti delovi ličnosti koji se bore za prevlast.
Dakle, ako zaista želimo da se bavimo dušom, silazak u donji svet je neizbežan. Osoba treba da otkrije, ali i da prihvati mračne strane svoje ličnosti, bez negodovanja onih njima suprotnim. Kada se osvesti arhetip Persefone i osoba zaista počinje da uzima najbolje od svojih, sada stopljenih polariteta, budi se Afrodita.

Boginja Afrodita

Koja ste vi boginja

Ne postoji osoba na svetu koja nije čula za Afroditu – boginju ljubavi i lepote, a mi ćemo dodati – i mejnstrima. Njeno mesto u psihoterapiji ogleda se u ljubavi, seksualnosti, strastvenosti, ali i senzualnosti, kreativnosti i uživanju u lepoti. Ovaj arhetip govori o spremnosti na veru u sebe, na samopodršku, na traženje sidra moći i radu na sebi. Ako u vama dominira ovaj arhetip, vi uživate u zavođenju i često se spremni da tu igru započnete prvi. Iako privlačite mnoge muškarce, ne pristajete na kompromise i tragate za čistom i istinskom ljubavlju. Ovde se često javljaju dva obrasca – za skoro svakog muškarca pomislite da je „onaj pravi“ ili se zaljubljujete u muškarce koji vas ne žele.

Boginja Hekata

Koja ste vi boginja

Vladarka Meseca, magije, smrti, snova i utvara. Njen dolazak najavljuje lavež pasa, a njena pojava je troglava, što simbolizuje tri strane – zemlju, more i nebo. Zbog toga je poznata i kao čuvarka raskrsnica. Na mnogim umetničkim radovima prikazana je sa tri predmeta u rukama: bakljom, zmijom i nožem. Baklja simbolizuje mesečevu vatru, zmija besmrtnost, a nož se odnosi na babice. Neretko se u njenim rukama mogu pronaći i ključevi podzemlja, što je povezuje sa Persefonom. Koja je sličnost između njih dve? Obe su boginje mraka i podzemnog sveta, ali Persefona crpi svoju moć iz drugih (Hada), dok je Hekata u potpunosti svoja i ne želi nikome da se povinuje.
Arhetip Hekate govori da je snaga u nama i da integrisanjem svih polariteta u jednu celinu možemo da iznedrimo svu snagu potrebnu na ovom životnom putu. Hekata nam govori da je vreme za samoosvešćivanje, za jačanje samopouzdanja i upotrebu svih svojih veština.
Interesantna činjenica je da u Beogradu postoji svetilište posvećeno ovoj boginji. Ni manje ni više nego na raskrsnici. Preuzmite aplikaciju Holograd i prikazaće vam se virtuelni prikaz Hekate u prirodnoj veličini. Još samo da vam kažemo gde tačno treba da dođete. Ugao Gospodar Jevremove i Kneginje Ljubice na Dorćolu, pri Centru za urbani razvoj. Ko kaže da su boginje samo mit?

Boginja Artemida

Koja ste vi boginja

Artemida je boginja lova, nezavisna žena takmičarskog duha.
Voli aktivan život sa stalnim izazovima, a brak i deca joj nisu prioritet. To znači da emocije kanališe na drugačiji način – razgovorom sa bliskim prijateljima ili sestrom (pošto se i sama smatra arhetipom sestre). Loše strane ličnosti su joj čest odlazak u ekstremnu nemilosrdnost, razornost i nerazumevanje. Psihoterapeuti kao rešenje predlažu oproštaj – i sebi i drugima.
Nakon što otkrijete koji arhetip se krije u vama, možete ublažiti negativne obrasce u ponašanju i poboljšati kvalitet međuljudskih odnosa i pristup različitim životnim iskušenjima. Takođe, aktiviranjem arhetipa analitičke psihologije poboljšava se sposobnost samorazumevanja i samoanalize svakog pojedinca. Dakle, koja ste vi boginja?