22.03.2017.

Sabrina Gonzales Pasteroski je sledeći Einstein

Sanja Vuletić
S. G. Pasterski archive

Sa 14 godina vozila je avion koji je sama konstruisala, njen rad prati lično Stephen Hawking, a otvorenu ponudu za posao nudi joj NASA. Odgovorila nam je na mejl u dva ujutro i rekla da će nam dati intervju kada bude uradila nešto veliko

e5ca9478-9ede-4cd7-b3ea-8d8b5602c261-jpg_resized_

Ona ima samo 23 godine i svi je već sa sigurnošću zovu the next Einstein. I to iz mnogo razloga – rad mlade fizičarke Sabrine Gonzales Pasteroski lično prati najveći živi fizičar, Stephen Hawking, a otvorene ponude za posao bez vremenskog ograničenja već je dobila od osnivača Amazona Jeffa Bezosa, u čijem je vlasništvu i najveća kompanija za konstruisanje aviona i svemirskih letelica. Na listi zainteresovanih da se nađe na njihovom platnom spisku je i najbitnija američka institucija koja se bavi civilnim delom svemirskog programa NASA. Sabrina, najmlađa Harvardova Ph.D kandidatkinja, čudo od devojčice, sa 12 godina počela je da sklapa jednostavni avion sa jednim motorom Cessnu 150L u garaži svoje kuće, a dve godine kasnije u njemu je i poletela. Ovaj projekat posvetila je svom tati i to je jedan od retkih snimaka koje je sama postavila online pod nazivom Sabrina 2006: Building an Airplane for my Dad.

Posle ovakvog poduhvata jasno je zašto fizika. Posebno je zainteresovana za proučavanje crnih rupa, prirode gravitacije, odnosno kvantne gravitacije iz aspekta kvantne mehanike, kategorije vremena u svemiru. Kada naletite na ovakve podatke o mladoj dami kubansko-američkog porekla, zaista poželite da uradite intervju sa njom i lično saznate kako ona doživljava svemir, šta se iz njenog ugla dešava sa teorijom relativiteta od pre sto godina, koje je sledeće genijalno otkriće, koliko je realna informacija da ćemo ubrzo u obilazak Marsa, ali i kako izgleda jedan njen sasvim običan dan… Molbu za intervju poslala sam joj mejlom jer nema naloge na Facebooku, Instagramu, Linkedinu, osim na sajtu PhysicsGirl, a usput, ne interesuju je ni pametni telefoni.

To nije posao sa radnim vremenom od devet do pet, već se dan deli na dva dela, vreme kad spavaš i kad se baviš fizikom

Odgovor sam dobila za nekoliko minuta, iako je u tom momentu u Kembridžu bilo pola dva ujutro. Počastvovana je što sam sa njom kontaktirala, ali, nažalost, mora da me odbije, uz ljubazno objašnjenje da je do sada dala samo dva intervjua, i to 2015. iz poštovanja prema porodici Steva Jobsa, i sledeće godine na nagovor svoje mentorke astronautkinje. „Svi tekstovi o meni, osim pomenutih intervjua,  nestali su sa interneta. Prvo moram nešto važno da postignem u fizici kako bih imala povod da dam intervju“, napisala mi je Sabrine Gonzales Pasterski.

screen-shot-2017-03-22-at-18-44-11

I dok čekamo na neko veliko otkriće koje će po značaju najverovatnije imati težinu Einsteinovih otkrića, detalje o njenom životu skidam sa neta. Fizika je za mladu naučnicu elegantna disciplina, ali i veoma korisna, pruža joj puno uzbuđenja. To nije posao sa radnim vremenom od devet do pet, već se dan deli na dva dela, vreme kad spavaš i kad se baviš fizikom. I, naravno, privatni život je za genijalce nešto potpuno nevažno, zato ne čudi podatak, ukoliko je tačan, da nikada nije imala dečka, niti je probala alkohol i cigarete. Njen komentar na to navodno glasi:

„Radije ostajem oprezna. Srećom, poznata sam po tome šta radim, a ne po onome što me ne interesuje.“ Zbog toga čime se bavi našla se na listi najbitnijih devojaka na celoj planeti.