19.06.2017.

Nov život hotelskog sapuna – malo nade za Treći svet

42 magazin
Clean the World, Promo

Napustili ste hotel, samim tim i hotelsko kupatilo u kojem ste koristili one male sapune, šampone, kupke… Da li ste se ikada zapitali gde završavaju ta tek načeta sredstva za ličnu higijenu? Ne, ne idu u smeće, njihova destinacija je Treći svet

hotelski sapuni

Ako ste se makar jednom našli u hotelu, luksuznom ili nekom manje zvezdanom, sigurno ste primetili jedan važan detalj – na izbor i broj sapuna i šampona teško da ćete imati zamerke, jer tzv. bar of soup treba da opčini sva vaša čula i doprinese još većoj hedonističkoj erupciji vašeg bića na odmoru ili samo u prolazu.

No, da li ste se ikada zapitali, u trenutku kada pakujete kofer i napuštate oazu zadovoljstva, šta se dalje događa sa svim tim načetim sapunima i polupotrošenim bočicama, koje se u zavisnosti od broja zvezdica hotela menjaju svakog dana ili čak nekoliko puta dnevno? Gde odlaze milioni neiskorišćenih ili gotovo novih sredstava za higijenu u trenutku kada Treći svet umire od bolesti prljavih ruku? Ukoliko ste i vi zatečeni tom činjenicom, postoje oni koji su to odavno primetili, razmišljali na ovu temu i, što je još bitnije, povukli prave poteze.

Samo u Americi svakoga dana baci se oko dva miliona sapuna!

hotelski sapuni

Clean the World, američka organizacija sa sedištem u Orlandu, bavi se recikliranjem upotrebljenih hotelskih sapuna, a zatim i njihovom distribucijom u zemlje gde su najpotrebniji. Podatak da je ova humanitarna organizacija samo prošle godine reciklirala sedam miliona sapuna i 400.000 higijenskih setova izaziva iskreno divljenje. U rad su uključeni mnogobrojni volonteri čiji je zadatak da sortiraju higijenske proizvode za reciklažu, te da zatim gotove proizvode pakuju za distribuciju u zemlje Trećeg sveta, odnosno u ona područja koja je zadesila neka prirodna katastrofa, poput, recimo, Haitija. Osim odraslih, u volonterski rad uključeni su i najmlađi, a donja granica za vredne mališane je osam godina. Fondacija Clean the World svoje male fabrike za recikliranje ima i u Las Vegasu, Montrealu, Hongkongu, a u njihovu mrežu uključeno je preko 5.000 hotela iz celog sveta. Princip je da zainteresovani hoteli ovoj organizaciji plaćaju pet dolara po sobi mesečno kako bi organizovali preuzimanje kontingenata sredstava za higijenu.

Humanitarna organizacija Clean the World je samo prošle godine reciklirala sedam miliona sapuna i 400.000 higijenskih setova

hotelski sapuni

Međutim, prema nekim procenama, i dalje se samo u Americi svakoga dana baci oko dva miliona sapuna! Zahvaljujući dosadašnjem radu kompanije koja je rešila da očisti svet do sada je donirano čak 40 miliona sapuna u 115 zemalja. U proces reciklaže ubačene su i bočice šampona, balzama za kosu i kupke, s tim da je pravilo da moraju da budu potrošene više od četvrtine. Posle procesa dezinfekcije i prerade pravi se novi higijenski kit koji sadrži i četkicu i pastu za zube, te sredstvo za dezinfekciju ruku.

Recikliraju se bočice šampona, balzama za kosu i kupke, s tim da je pravilo da moraju da budu potrošene više od četvrtine

Pričom o oživljavanju sapuna koji umesto na neku deponiju stižu u ruke onima kojima su najpotrebniji želimo da zaintrigiramo i menadžere naših hotela, koji bi, možda, misleći globalno delovali lokalno, a mi se javljamo da budemo prvi volonteri u našoj verziji fondacije koja bi ugroženima recimo balkanskog prostora obezbedila sredstva za osnovnu ličnu higijenu.

hotelski sapuni hotelski sapuni