05.07.2018.

Lista za čitanje: Julsko izmeštanje iz stvarnosti

42 magazin, Promo
Promo, Picame

Locirali smo nekoliko knjiga uz koje ćete se ovog meseca uspešno dislocirati ili uzleteti

otvor

Po kalendaru je leto, u realnosti možete da birate godišnje doba, kao što možete da birate literarnu destinaciju za putovanje i izmeštanje kako biste se vratili novi, veći i bolji.

Ovo je julska lista za čitanje:

Ja sam Akiko – Stefan Tićmi

knjige jul

Ljubav je kao klima u tatinim kolima kada dođe zima: upali on grejanje, ali se kola zagreju tek ispred škole; kad izađem, tek tada u njima bude toplo. Ljubav je kao klima u tatinim kolima – treba da ugreje, da, ali kada ti je to zaista potrebno. Ljubav je beskrajna potraga za toplinom.
Akiko ima pegice, voli svog oca, koža joj miriše na staru hartiju i često je usamljena. Drugima deluje neobično, a život će joj se promeniti kad bude upoznala Baobaba i Marsela.
Roman o devojčici koja ne voli granice.
Laguna

Književna fantastika – magazin za fantastičnu književnost / 2017.

knjige jul

Četvrti broj časopisa „Književna fantastika“ u novom formatu nastavlja tradiciju i još jednom pruža odraze sveta u ogledalu fantastičnog i u njima nove autore, nove teme, nove prikaze, ali i brojne stare junake. Veza sa prošlošću u fantastici je neraskidiva, čak neophodna. Veza sa budućnošću je jednako značajna. Fantastika je kontinuum, nit koja povezuje sve što je bilo sa onim što jeste i onim što će tek biti. Ovo izdanje sadrži tekstove o velikanima iz prošlosti čiji se značaj još uvek, stalno, iznova potvrđuje. Časopis je objavljen u sklopu Festivala fantastične književnosti, koji su organizovali Kontrast izdavaštvo i sajt za promociju fantastične književnosti Art Anima.
Kontrast izdavaštvo

Svete jeresi – Lisa Makinerni

knjige jul

Rajan Kjuzak odrastao je brže od mnogih – bio je najstariji od šestoro dece, urla mu je mama, a ćale mu je bio alkoholičar. Niko ne kaže da je Rajan glup. Čak ni njemu iza leđa.
Problem je u ljudima koji ga okružuju. Vođa bande koristi njegovog oca kao „čistača”. Komšinica tvrdi da samo želi da pomogne, ali možda želi nešto više od toga. Prostitutka traži čoveka za kojeg nikad nije pretpostavljala da će joj nedostajati sve dok jedne noći nije nestao bez traga… Na Rajanovoj strani je samo njegova devojka Karin. Ako to uprska, ostaje sasvim sam.
Arete

Čitav život – Robert Zetaler

knjige jul

Stigavši u jedno alpsko selo kao siroče, na konjskoj zaprezi i s vrećicom novca oko vrata, da bi ga jedna seljačka porodica nevoljno uzela zauzvrat, Andreas Eger provešće u njemu čitav život. Uprkos mučnom detinjstvu, izrašće u snažnog, trezvenog čoveka od malo reči, otelovljenje čovečnosti i onoga kako bi čovek trebalo da gleda na svoj život: da gura dan po dan, uvek se prilagodi prilikama, da voli ako se to može, trpi kad druge nema i razume koliko može ono što je izvan njega, te svemu uprkos sačuva čulo za lepotu sveta i vedrinu u srcu. Svoju udolinu Eger će napustiti samo jednom, da bi otišao u Drugi svetski rat. Kada se vrati, uvideće da je svet već odmakao dalje bez njega. Modernizacija je dospela i u njegov netaknut planinski raj… „Ovaj roman će vam oduzeti dah i slomiti srce…“, Anurada Roj, The Millions.
Booka

Sabrane priče I – Vladimir Nabokov

knjige jul

Činjenica da sabrane priče Nabokova dosad nisu izdate na našem jeziku ne govori ništa o njima već isključivo kazuje nešto o nama. Mnoge nikada nisu ni bile prevedene na srpski. Neverovatna slava Lolite (koja je autoru obezbedila mogućnost da se posveti isključivo pisanju) i Blede vatre (romana koji neki kritičari slave kao spisateljski najuspeliji) kao da je bacila u senku njegove podjednako dobre priče koje ga svrstavaju u red najvećih majstora ove književne forme: Tolstoja, Borhesa, Henrija Džejmsa, Kiša, Andrića… Ukupno je 36 u prvom tomu i 31 u drugom tomu.
Dereta

Uzrok svega – Kim Munzo

knjige jul

Trideset kratkih, ogoljenih i jasnih priča o  ljudima u svakodnevnim životnim situacijama koje se događaju na ulici, u hotelskim sobama, u barovima, u stanovima, u automobilima.
Likovi su bez imena, nazvani jednostavno muškarac, žena, dečak, devojčica, ponekad označeni inicijalima, ponekad samo suglasnicima ili nadimcima, bez suvišnih opisa, naizgled prazni i bez unutrašnjeg sveta, bliski svima nama, zarobljenima u savremenom svetu. A glavna tema priča je kritička, karikirana i komična slika svakodnevnog života i dilema, seksualnih želja, prevara, neverstava, istorijske kompleksnosti muško-ženskih odnosa, morala, lojalnosti prema sebi i drugima. Jednostavne i obične situacije koje se lako zaboravljaju pisac pretvara u zanimljive i nezaboravne – svakodnevno prestaje da bude romantično i banalno već postaje ozbiljno, tragično, apsurdno i nadrealno.
Rende

Entoni Bordejn – Recepti braserije Les Halles

knjige jul

Niko nije umeo da piše o kuvanju kao Bordejn. Nakon intenzivnog života, mnogo TV emisija, nekoliko avanturističkih, putopisnih i kulinarskih bestselera, iznenada je otišao. Ali ostavio je mnogo, između ostalog i kuvar sa receptima proslavljene braserije Les Halles. Sećajte se i uživajte!
Mascom

Ljubavnice – Elfride Jelinek

knjige jul

Elfride Jelinek, kao jedan od najvećih pisaca na nemačkom jeziku u poslednjih 50 godina, dobila je mnogo književnih priznanja, a 2004. i Nobelovu nagradu za književnost. Ljubavnice, njen prvi veliki roman, prati sudbinu dve devojke u sličnim životnim okolnostima, gde jedna bezobzirno postiže svoje ciljeve, dok druga propada zbog iluzija i vere u ljubav.
LOM

Razgovori s prijateljima – Sali Runi

knjige jul

Iz Irske je stigao mlad, svež književni glas. Nova, s pravom samouverena, svetla zvezda romana. Ovo je jedna zavodnička i zavodljiva knjiga, četvorougao ljudskih odnosa sastavljen od dve mlade najbolje prijateljice i od njih malo starijeg bračnog para. Da, zvuči kao kliše. Ali on se sastoji od pitkosti pametnih rečenica ove 26-godišnje autorke sazdan na najboljem stilskom nasleđu čudne kombinatorike. Reč je o mladalačkom, seksualnom i umetničkom samootkrivanju preko unakrsne ljubavi i sopstvene književnosti. Sali Runi piše moderno, ironično, duhovito, a iznad svega – razumljivo. Majstor je dijaloga koji koristi kao tenisku loptu: rečenice samo preleću mrežu u oba pravca i ti udarci iznuđuju iskrene i zaslužene čitalačke aplauze. Zabava je obostrana; jedino se ne zna ko u ovoj igri više uživa – autor ili čitalac. (V. Bajac)
Geopoetika

Totalna rasprodaja – Mira Furlan

knjige jul

Pisana izrazito inteligentno i pronicljivo, ova je knjiga i svojevrsni čin otpora, ali takav pri kojem autorka – ne pristajući na status objekta, pa ni „objekta koji misli“ – mnogo češće koristi upitnike nego uskličnike. Reč je o vrlo finom tkanju, o umetnici iintelektualki koja se ne miri sa zadatostima nego uporno propituje stvarnost oko sebe, do najneugodnijih detalja, i pokušava proceniti gabarite vlastitog nepripadanja. Za ovo je štivo nepripadanje je verovatno ključna reč, u kojoj su sažeti i stav i sudbina. Svet Mire Furlan – u kojem ima i prkosa i razumevanja, i gorčine i nežnosti, i dilema i ironije – bez sumnje je raskošan. (Viktor Ivančić)
Samizdat B92