23.11.2020.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 23. do 29. novembra

42 magazin
Promo

Ove nedelje vam predlažemo da budete obazrivi i iz kuće izađete samo zbog Festivala autorskog filma, tako dajete svoj hrabri doprinos odbrani bioskopa, umetnosti i svega onoga za šta se FAF bori već 26 godina

mv5bodi1mtjinzgtmwmxnc00mmy1ltkwmgqtmweymdrkztm5yzlhxkeyxkfqcgdeqxvymziwmtiwodc-_v1_

26. Festival autorskog filma – od 27. novembra do 4. decembra

gradski đir

Na ovogodišnjem Festivalu autorskog filma, koji se održava od 27. novembra do 4. decembra u Beogradu, publika će imati priliku da premijerno pogleda filmove sa svetskih filmskih festivala.

Igor Stanković, direktor Festivala i Kombank dvorane, na konferenciji za medije saopštio je „da su sve bezbednosne mere preduzete i da Festival poziva sve posetioce da nose maske i održavaju distancu, kao i da će se svima meriti temperatura pri ulasku u sale“.

Članovi FAF-a odluku da se Festival održi fizički nazivaju „odbranom bioskopa i umetnosti i svega onoga za šta se Festival autorskog filma bori već 26 godina“, kao i da smatraju da se u bioskopu najlepše gledaju filmovi.

FAF će svečano otvoriti film Zlo ne postoji, iranskog režisera Mohameda Rasulofa. Premijera „smrtne kazne iz perspektive egzekutora“ održaće se u Kombank dvorani, dok će se ponovne projekcije prikazivati u Domu omladine i Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Glavni program obuhvata 22 ostvarenja, od kojih će se 10 filmova boriti za Grand Prix Festivala i nagradu Aleksandra Saša Petrović. U okviru Glavnog programa van konkurencije, publika će moći da pogleda 12 filmskih ostvarenja u koje spada i debitantsko delo gruzijske režiserke Dee Kumbašvili – film Početak. Ovo delo Kumbašvilijeve osvojilo je čak četiri nagrade na Filmskom festivalu San Sebastijan, te predstavlja film o kome se najviše priča ove godine.

Osim Takmičarskog programa i Glavnog programa van konkurencije, Festival obuhvata i selekcije: Bande a part, Cinéfondation, Hrabri Balkan, kao i specijalne projekcije.

FAF pruža priliku svojoj publici da pogleda filmska ostvarenja Lux Aeterna Gaspara Noe, Sibir Abela Ferare i Novi poredak Mišela Franka, koja će biti prikazana u okviru glavnog programa van takmičarske konkurencije.
Tri nova ostvarenja reditelja već poznatih publici, svako na svoj jedinstveni način, donose nešto potpuno drugačije i novo u autorskom filmu.

Ove godine Festival sa zadovoljstvom predstavlja i retrospektivu posvećenu našem velikom reditelju i scenaristi Vlatku Giliću, čiji će film Kičma“ iz 1975. godine svečano biti prikazan u Domu omladine.
Srdan Golubović, koji je predstavljao program Retrospektive na konferenciji, za Gilića je rekao da spada u „najznačajnije dokumentariste sveta“. Većina autorovih dela nedostupna je za širu javnost, te ovo predstavlja jedinstvenu priliku da se publika upozna sa Gilićevim filmskim ostvarenjima.

Program Hrabri Balkan obuhvata osam filmskih ostvarenja u takmičarskom delu i dva filma van konkurencije, koje će publika moći da pogleda od 28. novembra do 2.

Dva filmska ostvarenja – Domovine rediteljke Jelene Maksimović i Kako sam pobedio lepak i bronzu reditelja Vladimira Vulevića – u subotu 29. i nedelju 30. novembra imaće domaće premijere u okviru selekcije Hrabri Balkan u DKCB.

U ovom programu biće prikazani i: dugometražni animirani film Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa hrvatskog reditelja i strip crtača Dalibora Barića, film Minotaur bosanskog reditelja Zulfikara Filandre, Pauza Levente Kolčej, Južno voće Josipa Lukića, Paralelna država Oktava Kelara, Kraj patnje (Predlog) Žaklin Lencu, Kada sam kod kuće Ivane Todorović i Mikrokazeta najmanja kazeta koju sam ikad vidio Igora Bezinovića i Ivane Pipal.

U okviru selekcije Hrabri Balkan filmovi se takmiče za nagradu Najhrabriji film Festivala autorskog filma. Ovogodišnji žiri koji će o ovoj nagradi odlučivati čine Andrijana Stojković, Aleksandra Milovanović i Aleksandar Nikolić.

U programu Bande à part Genus Pan (Lahi, Hayop), r. Lav Diaz, Hod uz vetar (Striding Into the Wind), r. Wei Shujun, Njen socijalistički osmeh (Her Socialist Smile), r. John Gianvito, Seme koje sadimo (The Seeds We Sow), r. Nathan Nicholovitch, So od suza (The Salt of Tears), r. Philippe Garrel

Domaćin Festivala ove godine biće Kombank dvorana, a Festival će se održavati i u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, bioskopu Fontana, bioskopu Vlada Divljan, Domu kulture Studentski grad, bioskopu Art Kolarčeve zadužbine, dok će se neki naslovi naći i na onlajn filmskoj platformi mojoff.net.

Karte su u prodaji od 19. novembra.

Više informacija o programu 26. FAF-a naći će se na zvaničnom sajtu faf.rs ili na FAF FB stranici.