08.02.2018.

42magazin ide na 46. FEST

42magazin
Promo

Nije moguće da odgledamo sve filmove iz baš, baš bogatog programa 46. internacionalnog filmskog festivala aka FEST-a, ali smo stali u red da kupimo karte za ove naslove:

O bubicama i herojima

Zemlja: Srbija, 2018.
Grupa: Srpski film; trajanje: 90′
Režija: Petar Pašić; scenario: Nikola Pejaković, Dimitrije Vojnov, Petar Pašić; uloge: Bojan Dimitrijević, Slobodan Boda Ninković, Nataša Vojnović

Priča koja spaja animaciju i igrani film, a za koji su scenario pisali Petar Pašić, Dimitrije Vojnov i Nikola Pejaković, govori o mladiću Raši, čiji život postaje avantura na granici dva sveta, stvarnog i nevidljivog, od momenta kada dobije posao čuvara jednog zapuštenog zdanja. Raša na svom putu sreće superheroja, dečaka, devojčicu iz dečakovog sirotišta i medicinsku sestru u koju se zaljubljuje, a koju tumači naša najpoznatija manekenka Nataša Vojnović.

Oblik vode (The Shape of Water)

Zemlja: SAD, 2017.
Grupa: FEST 46 Gala; trajanje: 123′
Režija: Guillermo del Toro; scenario: Guillermo del Toro, Vanessa Taylor; uloge: Sally Hawkins, Doug Jones, Michael Shannon, Richard Jenkins, Octavia Spencer, Michael Stuhlbarg

Film Guillerma del Tora Gómeza, meksičkog reditelja, scenografa, producenta i pisca, u trci je za ovogodišnjeg Oskara. Karijeru je gradio na fantastičnim dark dramama, poput
The Devil’s Backbone i Pan’s Labyrinth. Film Oblik vode rađen je u sličnom maniru, bajkovita je priča smeštena u vreme Hladnog rata u SAD, oko 1962. godine. U tajnoj, visoko obezbeđenoj vladinoj laboratoriji radi Elajza, koja vodi samotan i sputan život. Njen život se menja iz korena kada sa svojom koleginicom Zeldom otkrije tajni eksperiment unutar laboratorije.

Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) 

Zemlja: Velika Britanija, SAD, 2017.
Grupa: FEST 46; trajanje: 115′
Režija i scenario: Martin McDonagh; uloge: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell, Peter Dinklage

Mildred Hejs (McDormand) traži pravdu za smrt ćerke provocirajući lokalnu policiju, a posebno šefa Bila Voloubija (Harrelson) i policijskog službenika Džejsona Diksona (Rockwell). Provokacija uključuje postavljanje tri gigantska biborda s optužujućim porukama. Ovaj film je svojevrsna meditaciji o prirodi gubitka, tuge i osvete.

Ederlezi Rising

Zemlja: Srbija, 2018.
Grupa: Srpski film; trajanje: 85′
Režija: Lazar Bodroža; scenario: Dimitrije Vojnov po pripoveci Zorana Neškovića; uloge: Stoya, Sebastian Cavazza, Maruša Majer

Ederlezi Rising je uzbudljiva naučnofantastična priča smeštena u bliskoj budućnosti, o prvoj misiji na Alfa Kentauri koju preduzima multinacionalna korporacija Ederlezi.

Ederlezi angažuje Milutina, kosmonauta slovenskog porekla, koji je trening prošao u nanovo formiranom futurističkom Sovjetskom Savezu, a kao družbenicu mu dodeljuje Nimani, ženskog androida programiranog da ispuni sve Milutinove želje. Pošto mu dosade beskonačne seksualne igre i Nimanino unapred programirano ponašanje, Milutin rešava da ponovo pokrene Nimanin operativni sistem, ali tako da ona funkcioniše samo na osnovu unosa koji su generisani njenim iskustvima sa njim. Na taj način pretvara je u nešto najbliže pravoj osobi što android može da postane. Ali nakon što postane osoba, Nimani zapada u depresiju i postaje destruktivna. Milutin shvata da je Nimani ne samo opasnost po misiju nego i da postoji mogućnost da se samouništi.

Lady Bird

Zemlja: SAD, 2017.
Grupa: FEST 46; trajanje: 94’
Režija i scenario: Greta Gerwig; uloge: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts

Još jedan kandidat za Oskara film Lady Bird veliča žensku rediteljku i scenaristkinju Gretu Gerwig. Svojim filmom ona priča priču o Kristini Mekferson, srednjoškolki koja želi avanturu i šanse, ali ih ne nalazi.

Mlada žena (Jeune Femme)

Zemlja: Francuska, Belgija, 2017.
Grupa: Fokus Evropa; trajanje: 97’
Režija i scenario: Léonor Serraille; uloge: Laetitia Dosch, Souleymane Seye Ndiaye, Grégoire Monsaingeon

Ovaj film poželeli smo da gledamo na prošlogodišnjem Kanskom festivalu, a pošto u Kan išli nismo, onda se radujemo što se prikazuje na FEST-u. Filmu Mlada žena ekvivalent na engleskom jeziku bio bi naslov Frances Ha, a avanture glavne protagonistkinje Paule, usamljene žene koja ostaje bez posla, o kojima film govori, iako fiktivne – deluju iskreno i realno.

Pejzaži u magli

Zemlja: Jugoslavija, 1984.
Grupa: FEST klasici; trajanje: 114’
Režija i scenario: Jovan Jovanović; uloge: Anamarija Petričević, Ljubomir Todorović, Tihomir Arsić, Milena Zupančić, Rade Šerbedžija i Velimir Bata Živojinović

Beskrupulozni realizam i sjajan soundtrack. Film se bavi životom narkomana u Beogradu osamdesetih godina 20. veka, kroz prizmu maloletne učenice koja se posle problema sa roditeljima i u školi priključuje grupi narkomana.

Ja, Tonja (I, Tonya)

Zemlja: SAD, 2017.
Grupa: Film zatvaranja; trajanje: 119’
Režija: Craig Gillespie; scenario: Steven Rogers; uloge: Margot Robbie, Sebastian Stan, Julianne Nicholson

Još jedan kandidat za Oskara, ovaj film priča istinitu priču o Tonji Harding, klizačici na ledu koja je 1994. organizovala napad na koleginicu Nensi Kerigan. Nakon višegodišnjih optužbi i zabrana da učestvuju na bilo kakvim klizačkim takmičenjima, došao je red da čujemo Tonjinu stranu.

Agape

Zemlja: Hrvatska, 2017.
Grupa: Takmičarski; trajanje: 87’
Režija: Branko Schmidt; scenario: Sandra Antolić, Ivo Balenović, Zrinka Katarina Matijević, Branko Schmidt; uloge: Goran Bogdan, Pavle Čemerikić, Denis Murić, Ivo Gregurević

Najiščekivaniji hrvatski film godine progovara o intrigantnoj temi – reditelj Branko Schmidt dotiče se pedofilije i homoseksualizma u crkvi. Jesmo li mi kao društvo skloni etiketiranju, ekskomunikaciji ljudi koji su drugačiji od nas ili pak postupamo pravedno? Je li sveštenik, koga tumači glumac Goran Bogdan, pedofil ili naprosto ima prema deci bliskiji odnos nego što je uobičajeno? Film postavlja pitanje – da li je problem u svešteniku ili smo mi homofobno društvo sklono preuranjenoj osudi?

Niko, 1988 (Nico, 1988)

Zemlja: Italija, Belgija, 2017.
Grupa: Takmičarski; trajanje: 93’
Režija i scenario: Susanna Nicchiarelli; uloge: Trine Dyrholm, John Gordon Sinclair, Anamaria Marinca, Sandor Funtek, Thomas Trabacchi, Karina Fernandez, Calvin Demba

Bližeći se 50. godini života Niko živi skromno i usamljenički u Mančesteru, daleko od nekadašnjih glamuroznih dana šezdesetih, kada je bila Vorholov superstar i proslavljeni vokal kultnog benda The Velvet Underground. Ona ne mari više za svoj izgled, niti karijeru. Boreći se sa svojim demonima i posledicama neurednog života, žudi da obnovi odnos sa sinom, nad kim je starateljstvo odavno izgubila. Priča o Niko, hrabroj i beskompromisnoj muzičarki, priča je o ponovnom rođenju umetnika, majke i žene iza ikone.