30.12.2016.

Ultimativna lista novogodišnjih filmova

Dunja Jovanović
You Tube

Probudili ste se oko 14 sati, datum je 1. januar. Verovatno ste mamurni, palite TV, a imate i šta da vidite. Repertoar svi već znamo napamet – tu su Titanic, Ben Hur, prvi deo Ice Age serijala, ima poneki Harry Potter, a ne-daj-bože da uhvatite reprizu neke novogodišnje emisije.

Ukoliko vas televizijski izbor deprimira još više nego loš alkohol od prethodne večeri, predlažemo neke (možda očekivane, ali lepe) filmove koji će vas vratiti pod jelku 70-ih, 80-ih ili 90-ih, kada ste dobili nove Lego kockice i drali se od sreće.

Die Hard (1988)

Zašto film Die Hard (ili – Umri muški, u slobodnom prevodu domaćih šovinista)? Okej, odgovor broj jedan je logičan: radnja filma se dešava na Božić. Osim toga, pored silne pucnjave, nasilja i dranja, tu su i ljubav i prijateljstvo kao glavni motivi kojima se vode protagonisti. I, dame, ne zaboravite – tu je nezaboravni Bruce Willis.

Miracle on 34th Street (1947)

https://www.youtube.com/watch?v=TjmMMa5u5hA

Ništa nije bolje od klasika. Miracle on 34th Street iz 1947. (pošto je originalni scenario doživeo nekoliko rimejkova, uglavnom TV verzija) ima težinu filma 12 Angry Men, nečuven je poput ostvarenja Wonderful Life, dobri stari Deda Mraz se prvi put pojavljuje pod pseudonimom Kris Kringl,  ispada heroj nad herojima i neviđeni je humanista. Božićni duh preovlada – a to je, na kraju, najbolja stvar na svetu.

The Muppet Christmas Carol (1992)

https://www.youtube.com/watch?v=dhpu2tq9GG4

Poenta novogodišnjih praznika (ukoliko niste znali!) jeste da se manete cinizma i oslobodite neka osećanja iz pozitivnog emotivnog spektra. Baš zato predlažemo film sa Mapetovcima, oni su napravljeni da bi nas učinili pozitivcima. U priči je i Michael Caine, dok je muziku radio sjajni Paul Williams. Za kraj, ne smete propustiti Gonza u ulozi Dickensa. Neprocenjivo!

Jingle All the Way (1996)

Kako Nova godina može da prođe bez neuništivog Arnolda Schwarzeneggera? Iako ste verovatno milion puta gledali starog dobrog Švarcija kako traži glupog Turbo Mena za svog filmskog sina, priznajte da vam bude makar malo toplo oko srca kad se obuče u još gluplje super-hero odelo.

Home Alone (1990)

Da li je pogrešno što želimo da provedemo jedan praznični vikend u Home Alone stilu? Macaulay Culkin je ostvario svoju božićnu želju, jeo sladoled i gledao gangsterske filmove, sve to u solo aranžmanu u gajbi na dva sprata. Šta ima bolje od toga? Vrhunac doživljaja je epska borba između bandita i Kevina, kada klinac od cele kuće napravi zamku. Klasika, ljudi, klasika.

The Nightmare Before Christmas (1993)

Prvo – ovo nije film o Noći veštica, već upravo suprotno. To je film o vešticama koje žele da slave Božić. Pomalo jezivo, ali simpatično stop-motion ostvarenje Tima Burtona i više 20 godina nakon premijere ostaje filmski unikat.

Lethal Weapon (1987)

Odlična komedija koja za centralnu temu ima prijateljstvo. Film počinje numerom Jingle Bell Rock i poručuje – praznici su vreme za akciju.

Scrooged (1998)

Da, David Cronenberg je režirao praznični film. I glavnu ulogu tumači Bill Murray. Mislimo da je to sasvim dovoljno informacija da vas zainteresujemo za ovaj naslov.

Kiss Kiss, Bang Bang (2005)

Shane Black, scenarista filma Lethal Weapon, uručio je pre desetak godina još jedan praznično-akcioni poklon – Kiss Kiss, Bang Bang. Ovaj meta-noir film za glavnog protagonistu ima simpatičnog Roberta Downeyja Juniora, ali i sjajnog Vala Kilmera u ulozi gej detektiva Perija. Iako novogodišnja tema nije očigledna, ona pokreće akciju – cela priča startuje kupovinom poklona za ispod jelke.

Love, Actually (2003)

Dobro, ovaj film ćete verovatno ukačiti i na bar tri televizijska kanala, ali hej – toliko je kliše da je prosto simpatičan. A i to je verovatno jedini film u kom volimo da gledamo Hugha Granta. Dobro, lažemo, okej je i u filmu Nothing Hill.