22.11.2017.

Život u džipsi ritmovima

Ivana Vujnović
Greg Bowtop

Za one koji vole nomadski stil života i vetar kao način spoznaje predlažemo ovu šarmantnu romsku prikolicu za auto

prikolice

Hipi era vraća se na velika vrata. Sve više ljudi odlučuje se da svoj odmor provede van luksuznih resorta, menjajući svakog dana mesto svog prebivališta. Ovaj smeštaj koji odiše boho šikom idealan je izbor za one koji vole da posećuju muzičke festivale u prirodi, uživaju da provode vreme u kampovima i noći pod vedrim nebom.

Smeštaj koji odiše boho šikom idealan je izbor za one koji vole da posećuju muzičke festivale u prirodi

Idejni tvorac ovih ručno rađenih džipsi karavana je Greg Bowtop iz Bristola, koji je primetio da postoji veliko interesovanje njegove okoline za ovaj tip prikolice.

prikolice

U samo 4,5 metara dužine smešteni su orman, sto, stolice, čajna kuhinja, kao i prostrani deo za spavanje opskrbljen pamučnom posteljinom urađenom u tipičnom pačvork stilu sa heklanim detaljima. Sve je inspirisano veličanstvenom magijom nomadskog načina života Roma, a pažnja je posvećena svakom, i najmanjem, detalju.

prikolice

Svi korišćeni materijali su potpuno prirodni, a udobnost i originalnost su imperativ. Namene ovog karavana su različite i potpuno individualne – od prostora za odmor, spavanje, preko mobilne kancelarije do, što da ne, kuće. Nemali broj je onih koji ih koriste kao dekor za svoje korporativne proslave, tematske rođendane i bajkovita venčanja.

Sve je inspirisano veličanstvenom magijom nomadskog načina života Roma, a pažnja je posvećena svakom, i najmanjem, detalju

Za izgradnju jedne pokretne kućice potrebno je od pet do šest meseci, a kao građevinski materijal koristi se, pre svega, kvalitetna borovina koja se pokazala kao najbolja za ovu vrstu namene. Zahvaljujući težini nešto manjoj od tone, ovu prikolicu mogu da voze i automobili manjeg opsega.

prikolice

Posebnu pažnju privlači vizuelna šarenolikost svakog vagona ponaosob jer je reč o unikatima, budući da ih ručno oslikava Gregova supruga Juliet.

prikolice

Umetnici su potrebne bar četiri nedelje da bi svoju zamisao izvela do perfekcije, a tri završna sloja laka garantuju da će njeno kolorističko remek-delo potrajati bar deceniju, ako ne i više.

Posebnu pažnju privlači vizuelna šarenolikost svakog vagona ponaosob jer je reč o unikatima

Ova usluga se, naravno, dodatno plaća, a cena zavisi od zahteva i dogovora sa samom umetnicom.

Gregs Gypsy Bowtops

Početna cena za izradu kostura karavana bez nameštaja i ostalih dodataka kreće se od 15.000 britanskih funti naviše, a koliko je velika potražnja za ovim vrstom karavana, govori i podatak da su sve narudžbine zatvorene do zime 2018. Ipak, ako je za utehu, možete ih iznajmiti po ceni od 295 britanskih funti za dva noćenja.

sunset-5

Pogledajte kratak film kako nastaje jedan takav karavan!