19.11.2018.

Keziah Jones: Beograd je otvoren za sve moje blufunk ideje

Z. Antonijević
by Kelechi Amadi Obi, fb@keziahjones

Scenu je osvojio neobičnom tehnikom sviranja i blufunkom – mešavinom bluza, oštrih ritmova fanka i elemenata joruba muzike. On je uvek svež i drugačiji, uvek energičan i spontan, a još neobjavljen materijal predstaviće nam 28. i 30. novembra u Bitefartcafeu

Keziah Jones

Gitarista, kompozitor, pevač i tekstopisac Keziah Jones, muzički revolucionar poreklom iz Nigerije, svojom neobičnom tehnikom sviranja i mešanjem sirovog bluza i oštrog fanka stvorio pre dve decenije žanr koji je nazvao blufunk.  Iako je već pet puta nastupao pred beogradskom publikom, svaki njegov koncert predstavlja afro-fanki-bluz spektakl, a nesumnjivo će biti tako i 28. i 30. novembra na Musicology Barcaffe Sessions 2018. u klubu Bitefartcafe, gde će Keziah svirati u pratnji novog sastava i najaviti nov album koji bi trebalo uskoro da izađe.
Dok se pripremamo za afro-žur, nove numere i stare hitove poput Rhythm is Love i Million Miles From Home, popričali smo kratko sa Keziahom o muzici koju stvara i svira, ali i o tome ko je inspiracija za lik superheroja Kapetana Robustnog (Captain Rugged), glavnog junaka njegovog istoimenog grafičkog romana. Jer još jedna strast ovog muzičkog genija je – strip, kao i borba za slobodu i jednakost Afrikanaca.

Gospodine Jones, ove godine dolazite u Beograd peti put, da li to znači da vam se u Srbiji nešto posebno dopada? Šta je na vas ostavilo najjači utisak u našem glavnom gradu?
Uvek je zabavno svirati u Beogradu, publika je dinamična i otvorena za sve ideje koje joj ja predlažem.

Keziah Jones

Budite jedinstveni, ne plašite se da se zagledate duboko u sebe i otkrijete stvari koje bi mogle biti korisne i drugima

Prošle godine održali ste koncert u letnjem klubu Bitefartcafe na Kalemegdanu, bila je velika gužva, svi su plesali i uživali u super energiji i atmosferi. Sećate li se te svirke? Šta možemo da očekujemo ove godine? Možda novu pesmu sa novog albuma?
Da, imam divnu uspomenu na tu svirku. Ove godine potrudićemo se da napravimo sveobuhvatniju selekciju sa prethodnih albuma i da, možda, odsviramo i neku novu stvar.

A kada možemo da očekujemo nov album?
Upravo radim na novom materijalu koji bi trebalo da bude gotov pred kraj godine.

Devedesetih godina pokrenuli ste nov muzički pravac blufank, a vaš prvi album nosi naziv Blufunk Is a Fact – da li je blufank još uvek činjenica i da li ste toj činjenici u međuvremenu dodali još neke važne muzičke činjenice?
Da, još uvek jeste činjenica u smislu da su muzičke ideje objavljene na prvom albumu prošle test vremena. Jedini novi dodaci su zrelost i malo mudrosti, nadam se.

Captain Rugged je nigerijski superheroj koji je pomalo inspirisan i Felom Kutijem. On je neko ko je savladao vrlo strme prepreke da bi stigao do cilja. On predstavlja i sve Afrikance koji čine jeftinu radnu snagu u Evropi i Americi

Vaše sviranje gitare označeno je kao žestoko, gotovo perkusivno. Kako ste razvili taj jedinstveni stil sviranja i zvuk, pod čijim uticajem?
Sve je počelo iz osnova sviranja gitare kao oblik joruba perkusija, ali je kroz proces učenja i greške proizašlo nešto novo. Gitarsku mudrost pozajmio sam od svirača kao što su Miles Davis i John Coltrane.

A ko je vaš ultimativni superheroj? Miles Davis, Jimy Hendix, Fela Kuti, James Brown?
Nesumnjivo, Fela je fundamentalni superheroj sa svojim idejama, ali i u praktikovanju i realizaciji tih ideja.

Odrasli ste na stripovima, koje i danas obožavate, a jedan ste i sami kreirali. Recite nam nešto o vašem grafičkom romanu? Ko je Captain Rugged? Koje supermoći on poseduje?
Captain Rugged je nigerijski superheroj koji je pomalo inspirisan i Felom Kutijem. Drugim rečima, on je neko ko je savladao vrlo strme prepreke da bi stigao do cilja. On takođe predstavlja sve Afrikance koji čine jeftinu radnu snagu u Evropi i Americi a koji se bore da bi prehranili svoje porodice. Njegova glavna supermoć je robustnost – sposobnost da se snađe i prilagodi u svakoj situaciji u kojoj se nađe.

Vaši nigerijski koreni su svakako doneli mnogo vašoj muzici, koliko često putujete u Nigeriju? Da li vas i dalje inspirišu lokalni ritmovi i zvuci?
Živeo sam u Lagosu poslednjih šest godina i bio sam uronjen u zvuke koje čujem oko sebe, oni na neki način idu uz moj rad.

Koga prepoznajete kao zvezdu u usponu trenutno na sceni, postoji li neki mlađi izvođač koji vam se posebno dopada?
Postoji, ali on nije toliko zvezda u usponu koliko je već prepoznati talenat – Gary Clark Jr.

Keziah Jones

Blufunk još uvek jeste činjenica budući da su muzičke ideje objavljene na mom prvom albumu prošle test vremena

Postoji li poruka u vašoj muzici za nove generacije zvane milenijalci?
Ukoliko u njoj uopšte postoji bilo kakva poruka – to je da ostanu jedinstveni i da se ne plaše da se zagledaju duboko u sebe i da otkriju stvari koje bi mogle biti korisne i drugima.