17.11.2018.

Lista najboljih filmova u 2018.

42magazin
Promo

Već smo pri kraju 2018. (oh, kako je proletela!), a za filmsku industriju, čini se, nije bila tako loša.

Baš zato smo detaljno pregledali proteklih jedanaest meseci i izdvojili deset filmskih naslova koje smatramo dobrim (ili svakako vrednim gledanja), a koji su se pojavili upravo u pomenutom periodu.

Filmovi novembar

Još jedan važan kriterijum pri izboru filmova bio je i to da ih možete gledati na Netflixu ili Amazon Primeu, striming platformama koje, sigurni smo, koristite.

Coco (januar 2018)

Poslednja animacija studija Disney/Pixar transportuje gledaoce u zemlju mrtvih. I upravo tamo upoznajemo glavnog lika, jednog dečaka koji pokušava da se vrati među žive. Iako na prvi pogled deluje sumorno, zapravo priča je sasvim suprotna – govorio o živopisnoj meksičkoj kulturi, njihovoj proslavi Dana mrtvih i načinima na koje možemo slaviti život, pre nego lamentima o njegovoj kratkotrajnosti.

Reditelj ovog simpatičnog animiranog filma je Lee Unkrich, koji je u karijeri već radio slične hitove, poput triologije Toy Story. Pogledajte Coco, priču o muzici, sudbini, porodici i večnoj ljubavi.

Three Billboards Outside of Ebbing, Missouri / Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju (januar 2018)

Frances McDormand je Mildred Hayes, majka koja tuguje za svojom ćerkom Angelom, devojkom ubijenom i silovanom sedam meseci pre nego što se mi, publika, uključimo u priču. Ljuta zbog sporog progresa policijske istrage, ona zakupljuje tri bilborda i kroz njih se kritički obraća šefu policije (igra ga Woody Harrelson) i njegovom timu rasistički nastrojenih, malograđanskih pandura.

Reditelj ovog filma Martin McDonagh na pametan način uspeva da upakuje jednu tešku i veoma emotivnu temu u paket donekle zabavne crne komedije, a glavni glumci McDormand, Harrelson i Sam Rockwell – briljiraju.

Black Panther/ Crni panter (februar 2018)

Prvi crnoputi superheroj Marvel univerzuma konačno dobija svoj solo film. Nakon debija u ostvarenju Captain America: Civil War, imamo priliku da bolje upoznamo Princa T’Challu (Chadwick Boseman), njegovu zemlju, porodicu i istoriju. On nije samo superheroj već kralj jedne nesvakidašnje zemlje, što je, takođe, novina u Marvelovom svetu. Ta zemlja, Wakanda, obiluje bojama, mešavina je različitih kultura, te zanimljivih i maštovitih novih tehnologija.

Vibrantan, kinetičan i pametniji od bar polovine superherojskih filmova, Crni Panter je relevantan i uzbudljiv blokbaster koji prezentuje ideje vredne pokoje debate. Važno je reći da je muziku za film radio Kendrick Lamar jer – zaista je sjajna.

Banditi u potrazi za mamom (februar 2018)

Film koji na ovogodišnjem FEST-u osvojio srca publike i čak tri nagrade: nagradu Politike Milutin Čolić za najbolji film, nagradu zvaničnog žirija programa Srpski film i nagradu za najbolji glumački debi.

Priča o Banditima je uzbudljiva socijalna drama o odrastanju i slobodi. Dok tragaju za mamom koja ih je napustila, Kristijan, Edi, Emran i Sunita nalaze se na ulici – svetu u kom su slobodni da rade šta god požele. Postaju deo ulične džeparoške bande, koju u akciji hvata policija. Kristijan jedini uspeva da se izvuče, pa se pred njega postavlja zadatak da oslobodi braću i sestru iz doma…

Annihilation (mart 2018)

Ovaj film našao se na nekolicini naših ovogodišnjih lista, pa je sasvim logično da ga ubrojimo i ovde. Duboko uznemirujuć i maštovit, film Annihilation reditelja Alexa Garlanda zapravo je adaptacija romana Southern Reach Trilogy (2014) i predstavlja gledaocima-avanturistima grandioznu ekološku parabolu i neurotičnu priču o preživljavanju.

Annihilation nas uvodi u svet začudne fikcije; svet mrtvih muževa i dece, dvojnika, lucidnih snova, halucinacija, monstruoznih stvorenja i raznih drugih likova, događaja i situacija koje uznemiruju naš um.

O bubicama i herojima (april 2018)

Bubice su premijerno prikazane na ovogodišnjem FEST-u, ali su se u bioskopima našle tek u aprilu. U svetu punom straha, gde ljubav polako izmiče i postaje nešto nedostižno, srećemo nesrećne ljude, kao što su Raša i njegov zahtevni, bolesni otac. Oni žive na ivici egzistencije i čuvari su starog hotela, mesta na kom se susreću sa čudnim karakterima, a kojima je nesreća zajednički imenitelj.

Iako animacija nije česta u domaćoj kinematografiji, reditelj Petar Pašić je sasvim uspešno implementira u igranu formu. Scenario, osim reditelja, potpisuju Dimitrije Vojnov i Nikola Pejaković, dok uloge igraju Ilija Pašić, Bojan Dimitrijević, Slobodan Boda Ninković, Zoran Cvijanović, Branka Petrić, Nataša Vojnović, Uroš Đurić i Nada Macanković.

First Reformed (jul 2018)

Priča smeštena u gradiću države Njujork govori nam o Prvoj reformatorskoj crkvi koja proslavlja 250 godina od svog nastanka, a ispričana je iz ugla prečasnog Ernsta Tollera (igra ga Ethan Hawke, kome je ova uloga možda i najbolja u karijeri).

Reformacijom 1517. godine nastala je, kao i ostale protestantske crkve u Evropi, Reformatorska crkva. Ali njena specifičnost je u tome što je nastala reformatorskim radom francuskog pravnika, lingviste i sveštenika Žana Kalvina, koga je Katolička crkva proterala iz rodne zemlje, pa je on svoju sektu osnovao u Ženevi, koja mu je i postala prebivalište. Vremenom se kalvinističko učenje proširilo po čitavoj Švajcarskoj, a kasnije i po Nemačkoj, Holandiji, Engleskoj, Mađarskoj i SAD. Pretpostavlja se da ta crkva danas ima blizu 100 miliona pripadnika, a najveći broj vernika nalazi se u SAD i Engleskoj.

22. July (septembar 2018)

Paul Greengrass režirao je film o dobro poznatom masakru koji se desio 2011. godine u Norveškoj, a počinio ga je Anders Breivik, desničarski terorista. Film prikazuje događaje tog dana, policijsku istragu, suđenje i potragu za pravdom jedne od žrtava ovog tragičnog događaja.

Bohemian Rhapsody/ Boemska rapsodija (novembar 2018)

Film koji je predstavljen kao biopic legende rokenrola i čoveka sa zvanično najmoćnijim glasom među ljudskim rodom Freddieja Mercurieja, a zapravo je priča o usponu njegovog, našeg, benda – Queen.

Priča počinje sedamdesetih, kada se Freddie pridružuje tada nepoznatom londonskom bendu Smile, a koji će kasnije, uz neposredan uticaj Freddiejeve neverovatne harizme, prerasti u jedan od najznačajnijih rok sastava na svetu. Pretpostavljate, govorimo o Queenu. Iako veoma emotivan i lep, ovaj film ima jedan problem, a taj problem nije mali. Film igra na sigurno i ne pominje skandale, drame i nesreće koje su pratile Queen kolektiv i njegovog frontmena. A zašto je to problem? Pa zato što je Freddie bio čovek koji apsolutno nikada nije igrao na sigurno.

Suspiria (novembar 2018)

Suspiria Luce Guadagnina je dosta ambiciozan film. Ovaj rimejk legendarnog horor ostvarenja Daria Agrenta iz 1970. upakovan je u sasvim specifičnu, zanimljivu atmosferu, kinematografski je lepo urađen, i nadasve – strašan je.

Kostur radnje je maltene isti kao i u originalnoj verziji – plesačica Susie (Dakota Johnson) seli se u Evropu kako bi upisala prestižnu baletsku školu. Po dolasku shvata da je atmosfera u školi veoma čudna; jedna studentkinja nedavno je nestala i niko ne zna šta joj se dogodilo.