20.11.2018.

Umetnički tepisi bude ekološku svest

42 magazin
Alexandra Kehayoglou

Svetski klimatolozi kažu da imamo još samo 12 godina da obuzdamo katastrofu koju donosi globalno zagrevanje i sačuvamo planetu. Svako toj borbi daje svoj doprinos, a jedna umetnica prirodu spasava ogromnim ručno rađenim tepisima

umetnicki tepisi

Radovi vizuelne umetnice Alexandre Kehayoglou baziraju se poglavito na tekstilnim materijalima. Ona stvara neverovatna umetnička dela kojima predstavlja njoj veoma bliske argentinske pejzaže. Namera joj je bila da napravi ogromne tepihe na kojima će predstaviti neke od prepoznatljivih prirodnih lepota u Argentini, poput reke Santa Kruz, koja je, zbog ljudskog faktora, danas veoma ugrožena.

umetnicki tepisi umetnicki tepisi umetnicki tepisi

Reprodukcije su deo velikog projekta koji ima za cilj da raširi poruku o ekologiji. Svi materijali potiču iz laboratorije njene porodice, koja je u tehnici umetničke izrade tepiha stručna već šest decenija.

Radovi umetnice su, zapravo, vapaj protiv uništenja šuma i poziv ljudima da se ekološki osveste. To je istovremeno i upozorenje da oko nas nestaju priroda i njeni elementi

umetnicki tepisi umetnicki tepisi umetnicki tepisi

Alexandra je u septembru 2018. predstavila delo velikog formata pod nazivom San (Dream) na izložbi u Rimu, a ono upozorava na nestajanje plemena Patagonije.