23.08.2018.

Kako provesti leto u gradu?

Maja Radivojević
42 magazin

Ukoliko i ove godine ne idete na primorje, možete mnogo toga da radite i da bez zrna sete prelazite preko fotografija plavetnila vaših drugara na svim društvenim mrežama

leto u gradu

Ako spadate u grupu koja nije mogla da uzme odmor usred sezone ili, možda, želi na odmor vansezonski, ili su vas jednostavno večne muke finansija sprečile da osetite salinitet morske vode i jutarnje letnje sunce, nemojte padati u malodušnost. Napravite sebi od ovog avgusta oazu letnje radosti, a to je moguće. Evo nekih predloga da sebi ulepšate predstojeće dane pod zvezdom Danicom. Napomena: nisam lajfkouč.

1

Od svoje kuće, svog stana, svog životnog prostora napravite mali raj. Obavezno imajte cveća. Ako ga niste na vreme posadili, pohitajte do pijace i kupite kod bakice već gotovo, odnegovano cveće. Ukoliko baš i niste spretni sa održavanjem, nabavite sebi sukulente i kaktuse. Imate dvorište? Odvojite nešto novca i kupite makar dečji bazen u koji možete da sednete ili samo stavite noge dok upijate vitamin D.

Nova era sobne botanike

2

Idite na sve festivale, događaje, u muzeje. Iako je u Beogradu centralizovano mnogo toga, ni drugi gradovi ne zaostaju sa sadržajima. Raspitajte se kakvih ima radionica, da li ima nekih postavki, muzičkih programa. Idite i glumite stranca na festivalu. Obucite haljinu sa karnerima (za muškarce: možete isto to samo malo drugačije), istetovirajte lažnu tetovažu, glumite stranca i zabavite se.

Narodni muzej ponovo radi!

3

Pročitajte ono što vam stoji na listi još od prošlog leta. Da, da. Znam da vas čeka tamo neki Don Kihot jer to je jedna od onih knjiga koje su na svim listama da ih morate pročitati pre nego što umrete. Tehnički, morate samo da umrete, ali uz Don Kihota i njegovog vernog druga Sanča Pansu, to će vam biti lepši čin. Ili bilo šta drugo. Može biti i zbirka poezije. Može biti i enciklopedija. Možda baš enciklopedija! Google je moderna enciklopedija, ali ko vam brani da uzmete i baš ubodete slovo O i, konačno, shvatite šta je omnipotencija i onda budete ovog leta veoma elokventni.

Recenzija knjige Idoli i poslednji dan: Da li su i za šta krivi Idoli?

4

Isplanirajte putovanje. Nemojte patiti što sad niste otišli nigde. Dobro, možete samo u granicama pristojnosti da pustite suzicu kad svi krenu sa svojim morskim/dalekodestinacijskim fotkama. Ali kažite sebi gde želite da idete i kad. Razmotrite realne mogućnosti i pokušajte da napravite neki smislen plan. Pomoći će vam, to je prvi korak do ostvarenja. Ako načinite i drugi, još bolje.

Amsterdam: Pet grama legalnosti

5

To što se kredibilnim odmorom smatra samo Grčka od deset noćenja i slične varijante, ne dajte da vas pokoleba. Možda baš ujak/baba/baba-strina ili neko poseduje vikendicu/kuću/šupu/šator negde uz Dunav. Pokušajte da odete tamo na dve noći.

9 rajskih mesta u Srbiji za vikend-bekstvo iz grada

6

Upišite kurs! Znam, bombardovanje kursevima je postalo već previše, ali možda postoji nešto što stvarno želite. Ukoliko su opet svete finansije problem, samo pratite dešavanja, leto je vreme kad su svi radi da ponude nešto besplatno, pa možda i besplatnu radionicu keramike.

7

Počnite da učite taj portugalski već jednom! Instalirajte Duolingo. Besplatno je. Poskidajte neke kurseve. Nađite neki čas za motivaciju. Počnite samo i onda ćete moći i taj Lisabon da isplanirate.

Marko Kecman: Zavrteli smo globus i sad osvajamo nivoe u našoj travel igrici

8

Družite se. Znam da su svi večno negde, ali ima i onih koji su ovde. Idite na Avalu, Rajac, na Kalemegdan, vozite se autom, vozom. Sedite u parku, jedite sladoled i šetajte kuče. Nekad je i to sasvim dovoljno.

Počinje sezona pedaliranja! Imamo savete za sve bicikliste početnike

+ 100

Mislim da bih mogla da nabrojim 100 stvari zbog kojih ne treba da žalite što ne idete nigde. Sve se svodi na obitavanje u trenutku, zapravo. Na koliko sam samo letovanja bila nesrećna! I nije floskula, stvarno nemojte mnogo patiti, jer je tužnije da pustite to leto da nonšalantno prođe pored vas, gura vas svojim suncem, čačka vas zelenilom, doziva vas pticama, vodi vas toplim noćima, a vi: ogluveli i oslepeli na lepotu.