19.03.2018.

Amsterdam: Pet grama legalnosti

Tripblogpost
Unsplash, Instagram, Promo
Ako uskoro putujete u Holandiju ili vam je prosto zanimljiv kanabis turizam, evo detaljnih smernica: šta smete, šta ne smete, kako da se lepo provedete, na koji način funkcionišu kofi-šopovi i gde su najbolji u Amsterdamu

Amsterdam

Za sve je kriv Džoni Petram! Da nije šezdesetih godina prošlog veka našao rupu u zakonu Holandije i otvorio prvi kofi-šop, ljudima danas ne bi teško palo to što je njegov legendarni dućan Mellow Yellow sada zatvoren. Doskočili su mu. Posle punih 50 godina zajebaše čoveka i zatvoriše ga. Njega i još 43 dućana nastanjena na „nesrećnoj“ adresi. Nije bilo toliko komplikovano. Jednostavno su doneli zakon koji kaže da se nijedan kofi-šop ne sme nalaziti na udaljenosti manjoj od 250 metara od škole. A Mellow Yellow beše baš jedan od tih.

Ovo legendarno mesto decenijama je bilo poznato po svojoj mellow muzici (sentiš, laganica, zen muzika) i žutom eksterijeru. Bio je to takođe ne baš prljav, al’ poprilično neugledan dućan. Džoni Petram voli da kaže kako je to verovatno bilo jedino mesto na svetu u kojem su Palestinci i Izraelci zajedno provodili vreme bez sukoba.

Amsterdam

Amsterdam

Nikakav problem! Otvorićemo novi na drugoj adresi! E, ali ne ide to baš tako lako sa kofi-šopovima ovih dana. Otvaranje novih nije dozvoljeno. Postoje peticije da se Mellow Yellow izuzme iz ove odredbe i da mu se odobri „selidba“ kako bi svoju priču nastavio na nekom drugom mestu. Ipak je Džoni Petram pionir… Epilog se i dalje čeka.

Pet grama legalnosti

Za početak, droga NIKADA nije bila legalizovana u Holandiji. U ovoj zemlji je na snazi Akt o toleranciji posedovanja i konzumiranja lakih droga (koji se odnosi na proizvode od kanabisa, prvenstveno marihuanu i hašiš). Ovaj čudnovati akt, nastao kao kompromis zaraćenih strana, kaže da je prodaja kanabisa u bilo kom obliku krivično delo, ali da Javno tužilaštvo neće goniti te strašne „kriminalce“. Čik pogodite na kojoj strani je bila crkva, a na kojoj kurve!

Ako imate bilo kakvih nedoumica, Cannabis College će vam sve detaljno objasniti. Predavanja su redovna. Organizacija je posvećena legalizaciji kanabisa i testiranju proizvoda

Tolerancija se ne tiče samo kofi-šopova. I na javnom mestu dozvoljeno je konzumiranje i posedovanje kanabisa ukoliko imate manje od pet grama. Dakle, nikako u grad sa više od 10 džointa! Ni tu nije kraj. Takođe se toleriše i uzgajanje maksimum pet biljaka u životnom prostoru. Pet velikih lepih žbunića… onako, umesto fikusa. Ovaj akt se ipak ne odnosi na mlađe od 18 godina, niti na posebne zone u okolini vrtića, škola, dečjih igrališta itd. Kazna ide i do 12 godina zatvora. Zvuči komplikovano?

Pravila koja važe za kofi-šopove su navodno ozbiljna, ali trikovi pomoću kojih vlasnici izigravaju ta pravila su još ozbiljniji. Kofi-šop ne sme opsluživati mlađe od 18 godina, zabranjeno je točenje alkohola i nuđenje teških droga. Strogo je zabranjeno reklamiranje bilo koje vrste i sve transakcije moraju biti ispod pet grama. Famoznih pet grama.

Amsterdam

U prvih 15 minuta na jednom ovakvom mestu primetili smo da se gotovo ništa od ovoga ne poštuje. Izvesni Amerikanac, zvaćemo ga John Doe, otišao je sa 25 grama… i naravno, pet računa za po pet grama. Sve čisto i po procedurama. Niko vam neće tražiti čak ni dokumenta u svrhu identifikacije, a morali bi. Pojedini gradovi, poput Mastrihta, imaju Weed Pass, gde se prvo morate registrovati kako bi vam uopšte bilo dozvoljeno da uđete u kofi-šopove. Mastriht je pribegao ovim merama jer se nalazi jako blizu Nemačke, Belgije i Francuske. Poenta je bila u tome da se kanabis turizam saseče u korenu. U Amsterdamu ovoga, zasada, nema. Teško da će ga ikada i biti.

Dnevna količina kanabisa sa kojom kofi-šop sme da raspolaže je pola kilograma. Neverovatna je i činjenica da kofi-šopovi smeju da prodaju, ali ne smeju da nabavljaju kanabis. Trgovina drogama je u Holandiji zabranjena. Ovo izigravanje pravila naziva se back-door policy. Ilegalno je, dakle, uneti kanabis u dućan, ali je legalno prodavati ga. Samim prelaskom praga kofi-šopa tih 500 grama kanabisa dnevno upada u „legalne“ tokove, tj. pod okrilje Akta o toleranciji. Da se ne lažemo, ni količine se ne poštuju. Navodno se u Bulldogu dnevno rola između 10 i 12 kilograma.

Verovatno se sada pitate zašto policija ne sačeka ilegalnu isporuku. Pa, jednostavno. Sve su to javne tajne kojima se debelo gleda kroz prste. Zakon ulice. To vam je kao fakultetska diploma Tomislava Nikolića. #pravimoseblesavi

Sav taj THC

THC je skraćenica za delta-9-tetrahidrokanabinol, psihoaktivni sastojak kanabisa. Neki kažu skraćenica za sreću. Proizvodi kofi-šopova uglavnom imaju povećanu dozu THC-a (Nederweed). U Amsterdamu možete da očekujete marihuanu sa oko sedam odsto THC-a. Kod hašiša ili žargonski šita, koji se dobija preradom smole ženskih biljaka kanabisa, koncentracija je mnogo veća i ide čak preko 12 odsto. Najjača varijanta je kanabisovo ulje sa preko 20 odsto.

Amsterdam

Tolerancija se ne tiče samo kofi-šopova. I na javnom mestu dozvoljeno je konzumiranje i posedovanje kanabisa ukoliko imate manje od pet grama. Dakle, nikako u grad sa više od 10 džointa!

Svaki kofi-šop ima svoj meni i spremni su da sve detaljno objasne: miris, ukus, veličinu, efekat, kada cveta, kada se bere, kako se obrađuje… Takozvani pure joints, u kojima nema duvana već sadrže samo marihuanu, kreću se od sedam evra pa naviše. Ono što se u kofi-šopovima naziva klasičnim džointom je jeftinije, četiri-pet evra, i podrazumeva mešavinu duvana i marihuane. Ukoliko vam padne na pamet da isprobate „delikatese“, krenite od slabijih varijanti, poput Indy Bomb i sličnih kombinacija. U njima se nalaze duvan i marihuana bez hašiša. Puno dejstvo ćete osetiti 15–20 minuta nakon uzimanja prvog dima, a efekat može trajati tri-četiri sata.

Amsterdam

Amsterdam

Da li ste, možda, za kolačić? Slatkiši možda izgledaju naivno, al’ su dosta ozbiljnija priča od rolanja. Dejstvo nastupa sa zakašnjenjem, nakon sat ili dva, i drži vas dosta dugo, čak preko sedam sati. Ako ga uzimate po prvi put i ne znate kako će vam leći, NIKAKO nemojte pojesti ceo kolačić odjednom! Naš ludi taksista Adil jako je ponosan na kolačiće. Dok nas je vozikao, entuzijastično nam je pričao o tome kako je glavni sastojak kolačića hašiš, i to njegov domaći, iz Maroka. Kaže: Aaaah we are quite proud on that pure moroccan product. On ih lično ne konzumira, bude mu muka, pa nikako ne idu uz vožnju.

Amsterdam

Ako vam ništa od ovoga nije jasno, skoknite do škole. Cannabis College će vam rado sve detaljno objasniti. Predavanja su redovna. Organizacija je posvećena legalizaciji kanabisa i testiranju proizvoda. Oni su takođe i jedan od centara koji sprovode UnityCup, godišnje takmičenje proizvoda od kanabisa, na kojem učestvuje većina kofi-šopova Amsterdama. Pobednici za 2017. su (ime proizvoda je u zagradi):
Flower: Dumpkring (Blackberry Bliss), Grey Area (White Fire #6), Voyagers (Sunset Sherbet)
Nederhash: Grey Area (SB Ice), Dampkring (Red Ice), Green Place (Cookies & Cream Iceolator)
Import Hash: Bagheera (Mango Haze), Dampkring (Asli), Green Place (Don Perignon).

Za 2018. pobednici će biti proglašeni u novembru nakon trodnevnog festivala koji se uglavnom održava u Melkweg holu (tekst će biti ažuriran čim se sazna mesto održavanja). Uzmite u obzir i to da superstar svih kofi-šopova Green House ne učestvuje na UnityCupu. Njihov bojkot i dalje traje, a rangiranje njihovih proizvoda možete videti na svetskom High Times Cannabis Cupu. Green House je u svetu postao poznat po Super Lemon Haze Sativi.

Iako slatkiši izgledaju naivno, oni su ozbiljnija priča od rolanja, zato NIKAKO nemojte pojesti ceo kolačić odjednom!

Kofi-šopovi i njihove priče

Za početak tu je Bowie. Mačak koji prosto ne želi da izađe iz Dampkring kofi-šopa. Prvi put je ušao pre sedam godina. Nije preterano druželjubiv, mada to nije ni bitno, s obzirom na činjenicu da uglavnom spava po stolovima. Ovaj dućan je poznat i po filmu Oceans 11. Kluni i ekipa su svoje prevare po Evropi smišljali upravo na ovom mestu.

Amsterdam

Dampkring se nalazi na turističkoj kanabis turi. Dakle, imajte na umu da možete završiti na mnogim društvenim mrežama ukoliko budete sedeli u izlogu.

Green House je mesto posebne tradicije. Da li ste nekada čuli američke rokere kako u nekoj emisiji odgovaraju na pitanje Are you on a wall of shame in Amsterdam? To je ovaj zid! Nema slavne ličnosti koja nije skoknula do ovog dućana. Rijana, Snup, Pepersi, Vesli Snajps, Vil Ferel, Bil Maher, Borat, Pink, Sajpres Hils, Redmen, Metodmen, Eminem, Kelis, Simply Red, Tajson, Basta Rajms i naravno, ko domaća, Majli Sajrus.

Amsterdam

Ovde se sve radi na visokoprofesionalnom nivou. Mikroskopi su svuda i sve se može testirati, baš kao što to radi Cannabis College. Osnivač je Arjan, koji ujedno vodi i dokumentarac Strain Hunters na NatGeo i Vice kanalima.

THC je skraćenica za delta-9-tetrahidrokanabinol, psihoaktivni sastojak kanabisa. Neki kažu skraćenica za sreću. Proizvodi kofi-šopova uglavnom imaju povećanu dozu THC-a (Nederweed)

Grey Area je prilično skriven kofi-šop. Ima i čudno radno vreme od 12 do 20. Ako je negde atmosfera kao kod kuće, to je ovde. Mesto je izlepljeno stikerima, a osoblje je vrlo uslužno i prijateljski nastrojeno.

Ovi momci su nagrađivani 25 puta do sada, a poslednji UnityCup su prosto razvalili osvojivši prvo mesto u četiri od pet kategorija. Da li je najbolji? Teško je reći, al’ Snup je u jednom holandskom magazinu naglasio da je Bulldog kofi-šop kojem se najradije vraća. Ovaj lanac dućana nalazi se na najboljim lokacijama, poput Četvrti crvenih fenjera.

Amsterdam

Amsterdam

Ostali kofi-šopovi vredni pažnje: Kadinsky, Bagheera, 1eHulp, Barniey’s, Boerejongens (koji više liči na nešto između apoteke i fast fooda).

Ubedljivo najbolji kofi-šop Amsterdama

Ovako to u velikoj meri rade lokalci. Kupiš lepo na crno. Zatim iza ćoška uzmeš fišek krompirića sa sirom (Chipsy King na uglu ulica Damstraat i Nes). Pošto je konzumiranje lakih droga dozvoljeno na ulicama Amsterdama, lako se izvodi zaključak da je najbolje mesto za duvanje upravo stepenište Nacionalnog spomenika. Pogled na trg Dam. U toku dana na ovom mestu ulični umetnici, žongleri, opičeni ljudi i profi gimnastičari zabavljaju vozače na semaforu za koji evro. Free show for everyone. E, to treba uloviti!

Amsterdam

Da vidimo da li ste skontali Akt o toleranciji. Ako zapalite ovde, vi kršite zakon i policija može da vam oduzme džoint, ali ne može da vas krivično goni. OK? Doduše, to mora biti neki žešći drkadžija kad već ide tako oko spomenika i desetinama ljudi oduzima plezir. U praksi su ekstremno male šanse da se ovako nešto desi, a ako se ipak desi, bez panike, zapalite drugi.

ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI: Ovaj tekst ne promoviše upotrebu lakih droga! Bavite se sportom i NE PRLJAJTE, nemate izgovor.

Tekst preuzet sa putopisnog Tripblogposta.