13.12.2018.

Kako da svedete vašu beauty rutinu na 5 ključnih proizvoda

Isidora Nedić
Pinterest

Neka fraza manje-je-više bude vaša nova mantra za čistu, glatku i hidriranu kožu

minimalistička beauty rutina, 42 magazin

Korejski beauty stručnjaci kažu da moramo imati dve rutine – jednu večernju i jednu jutarnju, te kako svaka od njih treba da ubraja bar šest proizvoda različite namene. S drugih, raznih strana planete, u Evropi, Americi i Kanadi lansira se toliko mnogo novih proizvoda, tretmana i gedžeta, predlažu se novi načini aplikacije i potpuna reorganizacija vanity stočića na svaka dva-tri meseca.

Da li se i vama čini da ove nove beauty rutine postaju toliko kompleksne da će vam uskoro trebati i beauty planer kako biste pohvatali kada-kako-šta?

Statistika kaže da menjamo kompletnu beauty rutinu na svakih mesec dana, iako se zna da proizvodi deluju tek nakon od šest do osam nedelja redovne upotrebe

Ukoliko potražite mišljenja dermatologa na ovu temu, naići ćete na odgovore koji kažu da je veliki procenat ljudi do te mere zakomplikovao režim lepote da su zapravo korišćenjem raznoraznih krema, kiselina i dekorative oštetili zaštitnu barijeru i napravili disbalans prirodne pH vrednosti kože. Prosto, skincare ponuda je danas veća nego ikad, a reklame targetirane tako da nas navode ka eksperimentisanju bez promišljanja. Danas smo došli do toga da proizvode koristimo tek nekoliko nedelja, a onda ih se zasitimo i zamenimo novim.

Zato smo pomislili da bi bilo pametno napraviti vodič kroz minimalističku beauty rutinu. Šta je to zapravo? To je koncept koji ne zahteva dodatnu kupovinu, već sasvim suprotno – odbacivanje suvišnih proizvoda. Smatramo da je od tri do pet proizvoda zaista neophodno i učinkovito, dok je sve ostalo što imate u vašem kupatilu tu zbog zaista dobrog marketinga.

Dakle, ako se pitate kako da pojednostavite svoj život, onda ste na pravom mestu! Pričaćemo o tome što bi trebalo:

‒ da uključite u rutinu

‒ da iz nje izbacite

‒ jedan bonus tretman za kožu koji zahteva ulaganje malo više novca, ali se isplati

Šta treba da uključite u vašu beauty rutinu:

‒  Sredstvo za umivanje: ako imate suvo lice, onda ne morate da se umivate ujutru, ali uveče je to neophodno. Za sve ostale tipove kože preporučuje se umivanje dva puta dnevno. Ako ne nosite mnogo šminke, onda vaše sredstvo ne mora da sadrži ulje koje malo agresivnije deluje na kožu (kako bi skinulo šminku, jelte) već možete potražiti gel ili penu koji u sebi imaju hidrirajuće komplekse.

‒  SPF faktor: uvek zagovaramo upotrebu krema s faktorom, a ako želite detaljnije da istražite i pronađete pravu – možete pročitati tekst koji smo objavili ovog leta baš na tu temu. Ove kreme mogu biti i hidrirajuće, tako da vam neće biti potreban još jedan proizvod namenjen isključivo tome.

Hidrirajući proizvod za lice: ipak, ako vam je lice suvo, dodatna hidratacija će joj biti neophodna. Nije važno šta je u pitanju – krema, losion, serum ili ulje. Šta god više volite. Takođe, kako vam SPF zaštita nije potrebna u toku noći, obična, bogata krema bolji je izbor za pred spavanje.

Opcionalno:

Tretman sa ciljanim delovanjem: da li ćete ovakav proizvod uključiti u rutinu – na vama je. Vi, ipak, najbolje znate kakvu kožu imate. Tretmani sa ciljanim delovanjem bore se protiv jednog (ili nekoliko) problema – fleka, bora, akni, rozacee… To može biti krema sa vitaminom C, retinol, peptidi, cink… Ukoliko se odlučite za ovaj korak, predlažemo da izaberete one u obliku seruma jer imaju veću koncentraciju aktivnih sastojaka i koža ih lakše upija.

Piling/Toner: ako želite, možete u rutinu uključiti blagi piling. Najefikasnije je da to uradite kiselinama, a naš detaljni vodič o kiselinama koje možete koristiti u kućnim uslovima pronađite OVDE. Od jačine i vrste kiseline zavisi koliko često ćete piling raditi: ako je blaga – to može biti svaki dan, ako je agresivna – jednom u nekoliko meseci je više nego dovoljno.

Šta možete da isključite iz vaše beauty rutine:

Micelarne vode: ukoliko imate proizvod za umivanje koji dobro radi posao, micelarna voda vam ne treba.

Mistove za osvežavanje lica: da, oni zaista osvežavaju leti, ali nemaju neku konkretnu funkciju. Dakle, ukoliko proizvođač kaže da ćete mistom uspeti da se rešite bubuljica ili bora – ne verujte mu.

Četke za čišćenje lica: iako smo veliki fanovi Foreo Luna četke za čišćenje lica, sličan efekat možete dobiti ako se umijete i nakon toga lice nežno istrljate čistim, mokrim peškirom.

Maske za lice: neke maske zaista jesu delotvorne, ali efekat njihovog učinka je kratkotrajan. S tim na umu, bolje je uložiti u kvalitetan toner koji će na duge staze rešiti problem koji imate.

Rolere za masažu: roleri za masažu su lepi, ali ne i naročito efektivni. Umesto da ulažete u ove gedžete (a nisu jeftini!), ohladite kašiku u frižideru i potom njom izmasirajte vaše lice – ishod je potpuno isti.

Jedan bonus tretman koji biste mogli da isprobate:

Terapija svetlom: LED terapija (Light-emitting diode) ili foto-dinamična terapija (PDT – photodynamic therapy) podrazumeva usmeravanje LED svetla u nekoliko boja na kožu lica. LED svetla rade na različitim frekvencijama, prodiru u kožu i dokazano efektno tretiraju određene probleme. Plavo LED svetlo ima antibakterijsko dejstvo, pa vrši i prevenciju nastanka akni. Crveno LED svetlo podstiče dodatnu proizvodnju kolagena i elastina, poboljšava cirkulaciju i koristi se kao prevencija nastanka novih bora. Terapija crvenim LED svetlima je pogodna za suvu i dehidriranu kožu. Zeleno LED svetlo koristi se za eliminisanje fleka, odnosno hiperpigmentacija. Žuto LED svetlo podstiče limfnu drenažu.

Jedan ovakav tretman traje 30 minuta, a za kompletan efekat predlaže se od četiri do šest tretmana, jednom- dva puta nedeljno (naravno, to sve zavisi od stanja vaše kože). Možete izabrati kombinaciju više svetala ili samo jednu boju. Cena ovakve terapije za 30 minuta je do 1.000 dinara.

Ako vam se naš predlogu rutine dopada, i ako ste došli do ovog mesta u tekstu – daćemo vam još jedan savet. Koje god proizvode da izaberete, dajte im šansu. S kiselinama i retinoidima morate sačekati barem dva meseca kako biste videli da li rade posao i – kako ga rade. Kremama je potrebno još više od toga – bar tri meseca.

Srećna vam nova, minimalna rutina!