10.09.2018.

Besplatan afro-spektakl na otvorenom: Femi Kuti i Makedonska filharmonija

42 magazin
Promo

Iz Donjeg grada Beogradske tvrđave princ afrobita u pratnji više od 70 muzičara  poslaće muzičku poruku nade

Femi Kuti

Femi Kuti, nigerijski muzičar, princ afrobita i dostojni naslednik svog oca Fele Kutija, ponovo će nastupiti u Beogradu – 13. septembra na otvorenom, ovoga puta u pratnji benda Positive Force i Makedonske filharmonije. Više od 70 muzičara učestvovaće u koncertnom spektaklu na Kalemegdanu, Donji grad, od 20 sati, a ulaz će biti besplatan.

Aranžmane za simfonijski orkestar napisao je Džijan Emin, koji će ujedno biti i dirigent na koncertu. Ovaj grandiozni projekat premijerno je izveden u Skoplju u junu ove godine, a okupio je oko 15.000 ljudi. Fantastična atmosfera koju Femi Kuti stvara na svojim koncertima dobro je poznata domaćoj publici koja je bila na njegovim ranijim nastupima u Srbiji – prošle godine na Belefu i pre nekoliko godina na EXIT-u.

Femi Kuti

Ja sam otac i volim svoju decu, želim mlađoj generaciji da pošaljem poruku nade. Uprkos svim problemima, mislim da možemo da stvorimo velike stvari u našim životima, rekao je Femi

Ono što će posebno obradovati Kutijeve fanove jeste to da će na predstojećem koncertu biti izvedeni njegovi najveći hitovi sa svih deset do sada objavljenih albuma, od kojih su četiri bila nominovana za nagradu Grammy.

„Ovo je prvi put u čitavoj mojoj karijeri da radim sa simfonijskim orkestrom. Oduvek sam sanjao o tome i ovo je vrhunac moje karijere. Pripreme ovog projekta počeli so pre dve godine i ovo je zaista ogroman projekat. Muzika je univerzalni jezik i saradnja sa Džijanom tekla je lagano“, rekao je Femi.

„Femija Kutija sam prvi put čuo pre 14 godina na Skopje Jazz Festivalu, to je bilo nešto zaista neverovatno. Neizmerno sam srećan što je nakon dve godine priprema došlo do realizacije ove ideje. Ovo je najveći projekat koji sam do sada ostvario u svojoj karijeri“, rekao je Džijan Emin.

Fantastična atmosfera koju Femi Kuti stvara na svojim koncertima dobro je poznata domaćoj publici koja je bila na njegovim ranijim nastupima u Srbiji

Kao predgrupa nastupiće beogradski sastav Igor Vince & His Drum, Brass and Keys (Srbija, Kuba, Brazil). Igorova autorska muzika inspirisana je žanrovima kao što su rege, fank, latino, afrobit i soul. Nakon objavljivanja debi albuma, Vince je sa svojim velikim internacionalnim sastavom ostvario značajan broj nastupa u zemlji i regionu. Osim nesvakidašnjeg talenta koji poseduje, Igorov muzički izraz značajno obogaćuje sada već veliko iskustvo, koje je stekao svirajući na najpoznatijim binama širom sveta sa ikonom afričke muzike Femijem Kutijem, i to kao prvi muzičar u bendu u istoriji familje Kuti koji nije afričkog porekla.

Femi Kuti

Kao predgrupa nastupa beogradski sastav Igor Vince & His Drum, Brass and Keys, koji izvode muziku inspirisanu žanrovima kao što su rege, fank, latino, afrobit i soul

Femi Kuti je jednom prilikom rekao: „Ja sam otac i volim svoju decu, želim mlađoj generaciji da pošaljem poruku nade. Uprkos svim problemima, mislim da možemo da stvorimo velike stvari u našim životima.“