24.07.2017.

Top 20 serija koje smo obožavali – deo 1.

42magazin
Promo

Isprva smo imali ideju da napravimo listu serija koje su bile popularne u protekle dve dekade, ali pošto su se mnogi TV serijali iz 80-ih kod nas prikazivali 90-ih, odlučili smo da zanemarimo godinu proizvodnje i napravimo ultimativnu listu retro naslova koje biste mogli da skinete sa neta i ponovo pogledate ovog leta (ili prvi put, ukoliko ste ih propustili na TV-u). Nismo nostalgični, samo se pripremamo za sušni period nakon 7. sezone Igre prestola!

tumblr_mgfksljurx1ri23bwo1_500

Spoiler za ljubitelje latinoameričkih sapunica – uzalud se trudite, NEMA IH NA LISTI.

The Adventures of Sherlock Holmes

Baš je lepo što Benedict Cumberbatch danas glumi Sherlocka u istoimenoj seriji, ali džaba mu. Jedan je Sherlock i to Jeremy Brett! Serija pod nazivom The Adventures of Sherlock Holmes prikazivala se od 1984. do 1994, a kod nas se možda na nekom od Pinkova prikazuje i dalje, ko to zna?! Nema šta da se razglaba, svaka epizoda je malo remek-delo, a momenat u špici kada prikolica prođe pored znaka za ulicu Baker svima budi neke lepe emocije. Velika je drama bila kada je, nakon druge sezone, David Burke (Dr Watson), otišao i bio zamenjen Edwardom Hardwickom – publika nije mogla da prežali, ali, srećom, serija nije izgubila na kvalitetu.

Odeljenje za ubistva

Da li se sećate ove serije? To je, bez sumnje, neprevaziđena policijska drama, a kod nas se prikazivala na Studiju B. Radnja se dešava – ne u Njujorku, ne u Los Anđelesu, ne u Majamiju – već u prokletom Baltimoru. Baš zato je ova serija i super, nema nimalo pretencioznosti ili ekstravagancije – već prikazuje realnost detektivskog života u Americi. Glumačka ekipa je sjajna, a iz ove perspektive deluje da je iconic lik postao detektiv John Munch (glumi ga Richard Belzer), koji se nakon ove serije pojavljivao u još mnogim, u istoj ulozi – na primer Red i Zakon ili X Files neke su od njih, a da su se prikazivale kod nas. Gotovo 15 godina kasnije, serija The Wire, koja je nastala po uzoru na Odeljenje za ubistva, prikazivala se na HBO i bukvalno obuzela sve ljubitelje žanra. Ipak Odeljenje je bolje. Garantujemo.

Ren i Stimpi

https://www.youtube.com/watch?v=k_HPY6SslBM

Dok je B92 još uvek bila kul televizija, prikazivali su crtać Ren i Stimpi. Možda ponekad puste opet, samo, džaba, nisu više kul. Psu Renu je glas dao Dimitrije Stojanović, a mački Stimpiju sjajna Vladislava – Vaca Đorđević, koja je (ipak) poznatija po tome što oživljava i Sunđer Boba na srpski način. Svašta pamtimo kad je ovaj crtać u pitanju, a najpre songove – možda su najpoznatiji Panj i Sreća sreća radost. Možda. Ima ih toliko sjajnih da nismo sigurni. Uglavnom, ovaj nebulozni crtani serijal ostaće nam zauvek memorisan u moždanim vijugama, a posebnu toplinu u srcu fanovi Rena i Stimpija osećaju svaki put i kada se ukrcaju u autobus za Obrenovac (ko zna – zna).

Ometeni u razvoju

U odnosu na prethodne, ovo je novija serija. Debi je imala 2003. godine, i jedan je od prvih sitkoma snimanih sa voice-overima i narativom koji podseća na dokumentarce ili reality emisije. Kod nas se prikazivala na N1 televiziji, doduše, dosta godina nakon svetske premijere. Priča nam priču o bogataškoj porodici, koja je, zbog očevog ilegalnog poslovanja, izgubila sav novac. Iako bi smo o svakom liku mogli da pišemo tomove, ipak nećemo, već ćemo vam samo reći – gledajte seriju! Emitovala se tri godine, do 2006, ali je jedna sezona izbačena na Netflixu kao ekskluziva – 2013. Navodno spremaju i film koji će premijeru imati 2018. godine. Nadamo se da će svi glumci biti živi do tad.

La Femme Nikita

Devedesete u Srbiji bile su vreme prikazivanja australijskih i kanadskih TV serija, a Nikita je jedna od njih. Emitovala se od 1997. do 2001. godine, a nastala po uzoru na film Nikita u režiji Luca Bessona. Svi smo voleli napetu dramu, tajne obaveštajne službe i romansu između Nikite (Peta Wilson) i Michaela (Roy Dupuis). Hoće li tu konačno nešto da se dogodi? Pored prepoznatljive muzičke špice, lik Nikite imao je veliki uticaj na modu, pa je Olivier Theyskens izbacio čitavu kolekciju baziranu upravo na ovoj heroini. Rimejk serije emitovan je 2010, s Maggie Q u glavnoj ulozi, ali nije imao ni upola uspeha kao original, pa je završen nakon samo tri sezone. Dugački mantili, monohromatski autfiti i plava kosa – to je Nikita. Jedna jedina.

Nestašne godine

https://www.youtube.com/watch?v=ChT9jY7jeW0

Ko nije gledao Nestašne godine, taj nije imao televizor. Nekako je bilo sasvim logično da se mi, balkanska deca, zalepimo za ovu TV seriju, jer su među glavnim likovima bile izbeglice s naših prostora. Anastasija i Bogdan Dražić aka legendarni Drezik – hej, pa oni su „naši“. Serija se emitovala od 1994. do 1999. godine, a svi i danas pamte glavne likove iako se cela ekipa protagonista menjala iz sezone u sezonu. Drezik je i danas ostao zapamćen kao najbolji frajer na svetu, pa ga, s vremena na vreme, guglamo da vidimo šta sada radi. Da, znamo da je imao saobraćajku, ali da – i dalje izgleda bogovski.

Sibil

https://www.youtube.com/watch?v=IFA1iGdNwwU&t=56s

Gledali smo Sibil na Studiju B i premijerno i svaku reprizu. Ovaj sitkom se emitovao od 1995. do 1998. godine, a kod nas verovatno i do 2008. Likove Sibil (Cybill Shepherd) i njene prijateljice Maryanne Thorpe (dobitnica nagrade Emmy Christine Baransi) često su poredili s dama iz serije Absolutely Fabulous, mada nama više deluje da je Maryanne preteča Karen Walker iz Will & Grace.

…dobro, možda ipak jesmo malko nostalgični. Stay tuned, deo drugi ove liste uskoro stiže!