30.04.2018.

19 ilustracija neizrecivih emocija – pronaći ćete se bar u jednoj

42 magazin
@avogado6

Japanski umetnik pod Twitter nikom @avogado6 ilustrovao je teška i teško opisiva osećanja, ona koja su svakog od nas bar jednom ophrvala

ilustracije emocija

Da li vas je nekad obuzelo „ne mogu da se sastavim“ osećanje? Ili ste sa slučajnim prolaznikom „prepoznate očima“? Da li ste osetili da vam posao „isisava životnu energiju“ ili da „ste se zaglavili“ u vremenu, prostoru, zadatku, vezi… Ima trenutaka kada je ćutanje buka, kada katancima obložite srce… kada jednostavno morate da pričate, ili crtate, ili pevate o tome.

Sva ta neka čudna osećanja svakako objašnjavaju psiholozi i psihijatri, doktori za dušu, a mi nećemo i ne želimo da se igramo doktora amatera. Samo gledamo slike. Ilustrovana osećanja sa kojima se svako od nas susreo bar jednom, ali nije mogao, ili iz nekog razloga nije stigao, da ih opiše rečima.

Misteriozni ilustrator predstavlja emocije koje je jako teško verbalizovati

U nepreglednom web prostoru (Bright Side) čovek može da nabasa na stvari koje mu pomažu da se zapita ili da prepozna sopstvenu zapitanost nad večnim filozofskim pitanjem o smislu života, odnosno nad onim trenucima zajedničkim svim živim bićima koji ga kao jeza, lucidnost, trema obuzmu kad mu ne ide ili kad misli da je shvatio.
Baš te trenutke u anima kadrovima prikazao je japanski umetnik koji sebe na Twitteru naziva @avogado6, a o kome se veoma malo zna. A zna se da je ljubitelj hemije, o čemu svedoči i to što je njegova profilna fotografija portret poznatog italijanskog naučnika po imenu Avogadro. Ipak, u radovima misterioznog ilustratora nema dosadnih formula – on stvara živopisne slike u kojima su ljudska osećanja prikazana na veoma razumljiv način. Mnoga od njih teško je opisati rečima i zbog toga radove ovog umetnika vredi pogledati – oni su crteži onoga što se teško može verbalizovati.

Japanci, budući s druge planete, nepogrešivo kroz vizuelne umetnosti daju dobre dijagnoze savremenog čoveka.

Možda će se nekome ove ilustracije učiniti depresivnim (50 odso naše redakcije se smorilo), no šta je život bez amplitude koja dodiruje horizontalnu liniju njegovog koordinatnog sistema, nakon čega će se možda uzići, i to baš visoko. Do druge krajnosti, čak radosti.

Kada pokušavate da sačuvate ono što bi trebalo da ostane u prošlosti

Kada se vaša krila umore noseći vas

Kada želite da svira tišina. Ćutanje

Kada, ponekad, samo želite da se otopite poput putera na hlebu

Kada ste umorni. Dotrajali poput marionete

Kada se sastavljate, komadić po komadić

Kada vreme nema milosti

Kada ste sasvim u redu! Sasvim okej. Super

Kada ste nepodnošljivo krhki

Kada vam potpuno iscure baterije

Kada se zaglavite

Kada zakatančite srce

Vreme. Kada imate utisak kao da ste u japanskom hororu The Ring

Kada je previše reči. Previše reči, reči, reči, eči, či, i

Kada ste apatični, ravnodušni. Ma nije vam ni do čega

Kada se očima prepoznajete

Kada imate utisak da vam posao isisava životnu energiju

Kada se osećate srećnim i uspešnim samo kada ste onlajn

Kada sa njim ili sa njom postoji onaj jaz u obrazovanju