11.04.2017.

Koliko kalorija kriju omiljeni proizvodi?

Ivana Minić
Instagram

Pročitali ste? Ko da niste

proizvodi kalorijska vrednost 42magazin

Dva studenta stavljaju kalorijsku vrednost na omiljene svetske proizvode – i konfrontiraju potrošače sa oštrom realnošću

Čak 4.520 kilokalorija nalazi se u jednoj tegli svetski poznatog i omiljenog čokoladnog krem-namaza. A kada uzmete istu teglu u ruke – kalorijska vrednost je toliko sitno ispisana da se golim okom gotovo ni ne vidi. Proizvođači prehrambenih proizvoda najčešće objavljuju na pakovanjima broj kalorija po porciji, te dovode potrošače u zabludu da oni i nisu toliko kalorični i da mogu da se konzumiraju bez griže savesti. Da vas podsetimo, prosečan preporučeni dnevni unos kalorija za, recimo, ženu od 30 godina, prosečne visine i težine koja se ne bavi sportom iznosi 1.800 kcal.

Studenti marketinga Alessia Mordini iz Italije i Rodrigo Dominguez iz Španije žele svojim foto-projektom na Instagramu – Caloriebrands da skrenu pažnju javnosti na količinu kalorija koja se zaista nalazi u omiljenim proizvodima. I sve je vrlo transparentno.

Kritički pristup studenata marketinga Alessie Mordini i Rodriga Domingueza: na ambalaži se obično objavljuje kalorijska vrednost po porciji – umesto njene ukupne. Pa tako 1.500 ml fantastičnog gaziranog napitka sadrži čak 750 kcal

Na svom Instagram profilu objavljuju fotografije najpoznatijih proizvoda sa jednom očiglednom izmenom: umesto logotipa na pakovanju se nalazi broj kalorija. Namera inovativnog dvojca je da publiku upozna sa pravim brojem kalorija, kako bi potrošači postali svesni šta kupuju i konzumiraju. I čini se da su pogodili nerv milenijalcima jer na svom profilu Mordini i Domingez imaju već preko 100.000 pratilaca.

Svaka čast za jednostavnu ideju koja direktno puca u glavu (i stomak!).

42magazin caloriebrands

Kritički pristup studenata marketinga Alessie Mordini i Rodriga Domingueza: na ambalaži se obično objavljuje kalorijska vrednost po porciji – umesto njene ukupne. Pa tako tegla omiljenog čokoladnog krem-namaza sadrži čak 4.520 kcal

42magazin caloriebrands

Ova fotografija je namenjena onima koji stavljaju kečap preko svakog jela, napisali su Mordini i Dominguez na njihovom Instagram profilu – 760 kcal nalazi se u ovoj boci.

42magazin caloribrands

Samo 1.500 ml fantastičnog napitka sadrži čak 750 kcal.

42magazin caloriebrands

Osim kofeina sadrži dosta kalorija: jedan energetski napitak sadrži 110 kcal.

42magazin caloriebrands

Samo zato što je zelene boje, ne znači da je i zdravo: teglica pesta premašuje sva očekivanja sa 988 kcal.

42magazin caloriebrands

Ova čokoladica namenjena je deci s dodatkom ekstraporcije mleka. Činjenica je da dve štanglice imaju 122 kcal.

42magazin caloriebrands

Baš bi vam prijalo kratko i savršeno ohlađeno piće nakon radnog dana? Čak 1.625 kilokalorija nalazi se u jednoj boci.

42magazin caloriebrands

Kad nisi sav svoj, pojedi slatkiš s mnogo kikirija i dobićeš lavovsku energiju od 250 kilokalorija.

42magazin caloriebrands

Nema ko ga ne voli: pomfrit u dobro poznatoj ambalaži sa 515 kcal.

kalorija

Kutija čipsa sadrži neverovatnih 1.320 kilokalorija – skoro pa ukupan preporučeni dnevni unos kalorija koji iznosi 1.800 kcal (za ženu, oko tridesete koja se ne bavi sportom).