08.01.2018.

Riblja pijaca inspirisana kaligrafijom

Andrijana Živković
Snøhetta

Njujorške arhitekte dobile su zadatak da u arapskoj zemlji izgrade tradicionalnu riblju pijacu na savremen način – zvuči prezahtevno, a rezultat zahteva pažnju svih čula

riblja pijaca

Kažu da ako želite da osetite suštinu nekog grada, umesto ka turističkim atrakcijama treba da se uputite ka pijaci. I dok kod nas uveliko traje rekonstrukcija pijaca i zamišljamo kako će potencijalno one izgledati, zavirujemo u jednu nedavno završenu. Ovde je reč o vrlo tradicionalnoj vrsti pijace, uskospecijalizovanoj samo za prodaju sveže ribe.

riblja pijaca

Arhitektonski studio iz Njujorka nije dobio nimalo lak zadatak, trebalo je analizirati poziciju grada, njegovu istoriju, arapsku kulturu, uzeti u obzir sve potrebe jedne pijace i lokalne navike i sve to spojiti sa savremenim tendencijama. Rezultat treba da bude zdanje u kome će se stanovnici grada osećati domaće, a da istovremeno privlači turiste.

Možda riblja pijaca vas asocira na miris mora, ili na onaj ne tako miomirisan, ali ovaj prostor je više od toga jer pruža svojevrstan doživljaj kupovine svežih namernica na koji smo pomalo zaboravili

Pijaca je završena, a već na prvi pogled pažnju privlače široke nadstrešnice od aluminijumskih rebara koje pomažu da se stvori izvestan hlad, ali i da se povežu betonski zidovi celokupne konstrukcije zdanja koje je arhitektonski studio Snøhetta dizajnirao za grad Mutrah u Omanu. Objekat se nalazi u blizini prvobitne gradske ribarske pijace, izgrađene još 1960. godine, a novoizgrađeni objekat stvoren je kako bi obezbedio savremen koncept za trgovce i turiste.

riblja pijaca

Za slučaj da niste znali, a nismo ni mi, grad Mutrah nalazi se na obali Omanskog zaliva i tradicionalno je bio trgovački centar arapske zemlje jer je lociran isto gde i jedna od najvažnijih luka. Ova luka postala je najveća u Omanu i predstavlja centar transporta robe, ribolova, ali i krstarenja.

 

Dizajn arhitekata nastoji da stvori novi orijentir i u skladu je sa bogatom istorijom, pa je početna ideja krenula iz tog pravca.

‒ Riblja pijaca zamišljena je kao centar zajednice svih građana Mutraha, a istovremeno je i funkcionalno središte omanskog ribolova i uspešne industrije prerade ribe ‒ rekao je vođa projekta čije se kancelarije nalaze daleko odatle, čak u Njujorku.

riblja pijaca

‒ Spajanje tradicije sa inovacijama jeste koncept po kome je dizajnirana pijaca jer je cilj ovog projekta bio da ujedini staro i novo ‒ dodaje on.

Objekat površine od čak 4.000 kvadratnih metara obuhvata niz zatvorenih i otvorenih prostora koji su osmišljeni tako da zadovolje potrebe lokalnih ribara, ali i turista koji posećuju grad.

riblja pijaca

Kada je reč o formi, ona je postavljena uz inspiraciju prirodnog kretanja kornjača koje su specifične za ovo područje. Dvostruka struktura zdanja ostavlja utisak kao da se nastavlja na krivudav krajolik zaliva koji ga okružuje.

riblja pijaca

‒ Analizirajući sadašnju i nekadašnju obalu i posmatrajući kretanje kornjača na njoj, riblja pijaca nastaje tako što definiše granice javnog prostora povezujući grad, planine i vodu ovog mesta – kažu arhitekte.

Stubovi koji su postavljeni duž spoljnih zidova podupiru i poboljšavaju odnos između zgrade i ulice, dok otvaranje u centru poziva posetioce da uđu unutra. Struktura je postavljena sa nadstrešnicom od metalnih segmenata čija prozračnost stvara dinamičnu površinu, a ona je inspirisana linijama tradicionalnog arapskog pisma.

riblja pijaca

‒ Čitava konstrukcija počinje od analize arapske kaligrafije, pa je idejno rešenje nastalo potpuno prirodnim tokom upravo iz linija njihovog pisama – objašnjava arhitekta.

Pune linije iznad zemlje razlikuju se od čvrste mase betona ispod građevine jer one služe da obezbede hlad javom prostoru koji se nalazi na ulici, baš kao i otvorene terase sa pogledom na zaliv.

Ovakav dizajn omogućava dotok prirodnog svetla i dobru ventilaciju unutar prostora u kome je nalazi više od sto prodavnica i tezgi sa ribom.

Kažu da ako želite da osetite suštinu nekog grada, umesto ka turističkim atrakcijama treba da se uputite ka pijaci

U okviru zgrade, osim riblje, nalazi se i pijaca sa voćem i povrćem, rashladne prostorije, magacin za pakovanje i skladištenje robe, kancelarije, ali i kafić i krovni restoran.

Možda riblja pijaca vas asocira na miris mora, ili na onaj ne tako miomirisan, ali ovaj prostor je više od toga jer pruža svojevrstan doživljaj kupovine svežih namernica na koji smo pomalo zaboravili.

riblja pijaca

Dizajn: Snøhetta
Fotografije: Snøhetta