24.01.2017.

Kontroverzni Instagram umetnici: Kako izgleda svet BEZ filtera?

Marta Lutovac

Instagram je najpopularnija društvena mreža koja je krajem prošle godine dostigla broj od 700 miliona korisnika. Neki od njih su i savremeni umetnici koji su odlučili da batale portfolija, sajtove i online galerije, već su baš ovu platformu izabrali kako bi se izrazili. A po onome što vidimo na našem feedu – imaju i šta da kažu.

42 magazin

Sve što za savremenog čoveka ima vrednost može se naći u rukama Instagram umetnika, koji svojim buntovničkim pogledom na svet analiziraju stvarnost. Kombinujući elemente tradicionalne i moderne umetnosti, oni nude svoj osvrt na konzumerizam i masovnu kulturu, te se kao lajtmotivi često javljaju popularni brendovi, idoli i ikone. Ono što im svakako moramo priznati jeste talenat da na kreativan i humorističan, a ponekad i ironičan način banalne predmete uzdižu na nivo umetnosti.

Ovo je naš izbor Instagram umetnika koji su probudili društvene mreže i naveli nas da se zapitamo – da li su nas pojeli konzumerizam i reality kultura?

Tony Futura

Ovaj vizuelni umetnik iz Berlina možda zaobilazi tradicionalno slikanje četkicom, ali njegovo digitalno platno podjednako je živo. On kombinuje fotografske i vektorske elemente hrabro ih povezujući jarkim i efektnim bojama. Na taj način donosi nam jednu novu perspektivu i doživljaj realnosti, u kojoj su glavni akteri – materijalizam i masovna kultura – stavljeni pod lupu. Pa da vidimo šta se pod tom lupom sve može naći.

send bill 💁📱 #tonyfutura have a nice weekend everybody

A photo posted by New Pop (@tonyfutura) on

have a break 🖕🏿 happy weekend #tonyfutura

A photo posted by New Pop (@tonyfutura) on

 

Maria Sheila Maini

Jedna je od umetnica koja nas sa visokom modom upoznaje na prilično nesvakidašnji način – pretvarajući naslovne strane svetski poznatih magazina u svetski poznate Lego figure. Kako i sama kaže, ideja za legolizaciju naišla je sasvim slučajno. Pripremajući projekat za studije, u sobi je pronašla gomilu modnih časopisa i kutiju Lego kocaka smeštenu ispod kreveta. Provlačenje živopisnog sveta mode kroz ilustraciju i njihovo oblačenje u plastične idole detinjstva krajnji je rezultat njenog projekta.

Kalen Hollomon

Mnogi kažu kako ga prepoznaju prema subverzivnim porukama i grubim predstavama ljudskog identiteta i tabu tema. Na njegovim kolažima ističu se kombinacije isečaka iz starih modnih  magazina, kao i oni eksplicitnog karaktera, kojima razbija monotoniju i uvlači posmatrača u suštinu svog rada. Njegova namera jeste da nas podstakne na razmišljanje, a da li u tome i uspeva, uverite se sami:

 

In @fffzine 📚

A photo posted by Kalen Hollomon (@kalen_hollomon) on

Eugenia Loli

Eksplozivan miks modernih elemenata i skeniranih delova starih publikacija čini njenu naraciju dinamičnom i savršeno naglašava skrivene poruke. Iako je dugo radila u IT sektoru, pop art joj je pomogao da kreativnost uposli na pravi način.

Kali

A photo posted by Eugenia Loli (@eugenia_loli) on

"Wiping Out", get a signed print at my #Curioos shop, linked from my bio. #collageart

A photo posted by Eugenia Loli (@eugenia_loli) on

Chris Rellas

Da li ste čuli za Rellasov Copylab? Ukoliko niste, sada imate priliku da pogledate čime je ovaj trinaestogodišnjak proslavio svoju digitalnu laboratoriju. Naime, njegovim Instagram profilom dominiraju klasična umetnička dela. Međutim, svakome od njih mladi autor dao je specifičan lični pečat osavremivši pojedine elemente. Stoga nije nimalo neobično naići na Vermerovu Devojku sa bisernom minđušom okićenu malo drugačijim modnim detaljima. Za vas izdvajamo nekoliko restauriranih klasika.

#PradaMarfa in Ivan Shishkin's "View on the Outskirts of St. Petersburg."

A photo posted by CopyLab by Chris Rellas (@copylab) on

Leonardo Da Vinci's Mary Magdalene inks herself like riri.

A photo posted by CopyLab by Chris Rellas (@copylab) on