20.01.2017.

KNJIGE: Ko pročita sve, dobije čokoladu!

42magazin
Ivo Matejin

knjige

Kraj januarske letargije obično označi dodela NIN-ove nagrade, zato većina naših predloga ima veze sa ovim priznanjem!

5

Nikola Nikolić, Atakama (Nova knjiga)

Ovo delo čini 15 kraćih i dužih priča koje se bave raznim pojavama savremenog društva – od samoubistva, preko porodičnih i ljubavnih odnosa, do totalitarizma i sudara različitih kultura. Nikola Nikolić je mladi pisac rođen u Podgorici, koji kaže da uvek piše, pre svega za sebe. Piše priče koje bi i sam voleo da pročita. A kao inspirativne momente navodi one teške trenutke, pre nego trenutke prevelike sreće, jer su zahvalniji za književnu eksploataciju. Dozvolite da vas teški trenuci Nikolinih priča nauče nekoliko lekcija o životu.

4

Vladimir Tabašević, Pa kao (Laguna)

Vladimir Tabašević se naslovom Pa kao našao u užem izboru za NIN-ovu nagradu, što mladom autoru nije strano jer se ista situacija desila prošle godine sa njegovim prvim romanom Tiho teče Misisipi (u izdanju Kontrasta). Ova knjiga je na društvenim mrežama podigla buru komentara – ili Tabaševića nazivaju najboljim mladim piscem, ili ne razumeju njegov deskriptivni stil.

Nama se dopao komentar sa Laguninog sajta:
„Ovo je knjiga od 190 strana, koju kreneš da podigneš kao rokovnik, i op… ipak moraš s obje ruke, jer toliko je nabijena i snažna, nabildana, kad je pročitaš, osjećaš se kao da si pročitao sedam teških tomova; ova knjiga je, jednostavno, Muhamed Ali koji udara riječima. Ples za koji niste znali da se može odigrati, brzina za koju ste mislili da nije dozvoljena, i preciznost za koju ste vjerovali da je nemoguća. Čučnula je srpska književnost, odavno je u tom položaju, ali evo jednog mišića koji se upregao, trza ga Tabašević.“

Pročitajte ako niste, ili javite šta mislite.

1

Ivana Dimić, Arzamas (Laguna)

Naša lista ne može da prođe bez romana Arzamas autorke Ivane Dimić, dobitnice ovogodišnje NIN-ove nagrade. Objavila je pet kratkih priča, radila je drame i TV scenarija. Pripovedanje u Arzamasu teče smenom dramskih, dijaloških i prozno-esejističkih pasaža. Dok se u dramskoj kolokvijalnoj formi i njoj imanentnoj graničnoj situaciji predočava sva složenost ljubavi dva bliska a tako različita bića, od kojih je jedno u zenitu a drugo na kraju života, u proznim, katkad ispovednim a katkad poetskim, kontemplativnim, fikcionalnim fragmentima, promišljaju se ključna egzistencijalna pitanja, u misaono i simbolički posrednoj vezi sa glavnom pričom.

2

Siniša Stojanović, Beogradska beležnica (Kovačnica priča)

Kada jedan pesnik i prozaista, urednik programa beogradske galerije Polet, ali i performer, muzičar, tonski tehničar, kolumnista i reditelj neobične životne priče iz gradskog prevoza pretoči u roman prvenac, čitamo romanesknu poemu.

Siniša Stojanović ušao je u širi izbor za NIN-ovu nagradu za roman godine 2016, do sada je objavio pet zbirki poezije u kojoj je otkrivao nepoznato unutar sebe, a Beležnicu u hodu nesvesno piše od sedme godine otkrivajući nepoznato između sebe i nepoznatih ljudi u gradskom prevozu. Ovo je njegova knjiga o nepoznatim ljudima. Knjiga o nama.

Pribeležite: Beležnica!

6

Vladan Matijević, Susret pod neobičnim okolnostima (Laguna)

Autor je već dobio jednu NIN-ovu nagradu (Pisac izadaleka 2003), a evo zamalo da je dobije još jednom ovog januara, budući da se njegov roman našao u najužem krugu za ovo prestižno priznanje.

A tu ga je dovela jedna Anja, čija je ljubav nerazumna, vera nakaradna, a koja od oružja ništa drugo nema… I koja je i 9. jul 2015. godine nameravala da proživi na uobičajen način: pušeći cigarete, pijuckajući pivo i čekajući da zazvoni telefon, da joj se napokon javi Marjan, nestao pre više od pola veka.

A taj dan je od ranog jutra drugačiji i po mnogo čemu nagoveštava da joj može biti poslednji…

Pročitajte ovaj nesvakidašnji roman o ljubavi i veri, o posrnulom anđelu i demonima, o poimanju sudbinskog i nebeskog.

3

A bonus je: čokolada!
Ivana Vasiljević i Đoko Maljenović, Kratka istorija čokolade (Arhipelag)

Ova knjiga je van svih konkurencija. Ovo je knjiga o čokoladi. O tome kako je nastala, kako je stigla u Evropu, kako se vremenom menjala tehnologija za njeno pravljenje, kako je osvajala nove geografske prostore i zaposedala naša bića, menjala istoriju i životnu svakodnevicu.

O najpoznatijim vrstama čokolade, najznačajnijim proizvođačima i najboljim čokolaterijama. Knjiga o istoriji jedne strasti, jednog ukusa i jednog umeća.