29.07.2019.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 29. jula do 4. avgusta

42 magazin
Promo

Previše mogućnosti može da napravi problem. Šta odabrati – ljubav ili džez, uputiti se u Vrnjačku Banju ili pak u Niš? Ili jednostavno otići na turnir u bilijaru, na jednu super izložbu ili čak na Mesec?

kralja-cacka-djir

Ovo je sedmica za međugradski đir. Vidimo se, možda.

Izložba Put na Mesec u Prirodnjačkom muzeju – od 26. jula 2019. do 31. januara 2020.

gradski đir

Prirodnjački muzej u Beogradu predstavlja izložbu Put na Mesec, koja je posvećena 50. godišnjici velikog koraka za čovečanstvo – sletanju na Mesec. Izložba predstavlja i omaž detinjstvu pripadnika generacije X – snovima, željama i ushićenju koji su obeležili živote današnjih 40+ godišnjaka.
Cilj izložbe je da prikaže odnos Zemlje i Meseca kroz prizmu uticaja Meseca na stanovnike Zemlje. Jedna ovako kompleksna tema obrađena je u četiri izložbene celine: O Mesecu i Zemlji; O Mesecu i Zemljanima; Istraživanja Meseca i Mesec u našim očima.
Na izložbi će biti predstavljeni brojni eksponati iz biljnog i životinjskog sveta, kao i sveta gljiva, koji su zavisni od uticaja Meseca, kao i geološki eksponati: Mesečev kamen, ortoklas, bazalt, opsidijan; biće predstavljene dokumentarne fotografije vezane za istraživanje Meseca, modeli i makete svemirskih sondi, letelica, Mesečevih vozila ruske i američke proizvodnje, prezentacije plime i oseke, kao i geološka mapa Meseca.
Kuriozitet izložbe su: fragmenti Mesečevog tla – lunarni bazalt i zastava SFRJ koju je nosila na Mesec i vratila na Zemlju posada Apola 17; replika plakete koju je posada Apola 11 ostavila na Mesečevoj površini 20. jula 1969, poklon astronauta Nila Armstronga, Majkla Kolinsa i Edvina Oldrina Josipu Brozu Titu; kao i replika kugle ostavljene na površini Meseca 14. septembra 1959, kada je prva bespilotna letilica Luna 2 dospela na Mesec, poklon Nikite Hruščova Josipu Brozu Titu, 1962.
Deo izložbe je posvećen mitologiji i značenju Meseca u brojnim civilizacijama i kulturama kroz istoriju, kao i ulozi Meseca u okultnim naukama, ezoteriji, ali i savremenoj nauci. Nezaobilazna je i tema Meseca u  pop-kulturi.
Izložba će biti praćena stručnim vođenjem i radionicama za decu, a brojni interaktivni sadržaji učiniće ovu izložbu dodatno zanimljivom.
Autor izložbe je Miloš Jović, viši kustos. Izložba se realizuje u saradnji sa Muzejom Jugoslavije i Matematičkim fakultetom Univerziteta u Beogradu.
Izložba će biti otvorena do kraja januara 2020.

Mesec u znaku Apola: Pola veka od istorijskog leta koji je obeležio 20. vek

Izložba arapske kaligrafije:Egipatska kolekcija u UK Stari grad – 29. jul do 5. avgusta

gradski đir

Ambasada Arapske Republike Egipat i Arapski kulturni centar pozivaju vas na izložbu egipatske kaligrafije u okviru Meseca egipatske kulture. Izložba će svečano biti otvorena u ponedeljak 29. jula u 18 sati, a trajaće do 5. avgusta, radnim danima od 9 do 19 časova.
U toku izložbe biće organizovana i radionica kaligrafije, predavanje o egipatskoj umetnosti i projekcija filma.
Ulaz je slobodan!

Monday Blues #29: Loup-Garou u DOB-u – 29. jul

gradski đir

U nastavku koncertnog serijala Monday Blues, Dom omladine Beograda predstavlja alternativni bluz bend Loup-Garou. Kombinujući različite muzičke pravce poput swamp bluza, funkrocka i swinga, bend teži razvijanju sopstvene verzije bluza koji na našim prostorima još nije viđen. Ovog leta bend će biti na prvoj turneji po regionu, promovišući numere sa predstojećeg albuma Witchcraft and Spirits.

Bazar ženskih inicijativa u socijalnom predzetništvu na Dorćol Platzu – 30. jul

gradski đir

Ženska snaga i žensko preduzetništvo slave se na bazaru Ženske inicijative u socijalnom preduzetništvu 30. jula na Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima na Dorćol Platzu od 18 do 22 sata.
Solidarno i ravnopravno društvo gradile smo i gradimo sa svim onim ženama i ženskim inicijativama koje su se usudile da budu hrabre, drugačije i odvažne.
Bazar će biti prilika da se upoznate sa njihovim radom i njihovim velikim idejama koje su menjale lokalne zajednice širom Srbije, stvorile brojne ženske inicijative i platforme za unapređivanje položaja žena u društvu.
Na Bazaru ćete moći i direktno da podržite ove inicijative i preduzeća kupovinom njihovih proizvoda. Program će upotpuniti standup komičarka Sandra Silađev Dinja, dok će muzički intermeco prirediti Wonder String Quartet.
Ne propustite priliku da budete deo događaja koji stvara odgovornu zajednicu i slavi snagu žena!

The Simpsons Movie u Bifeu Ventil – 30. jul

gradski đir

U utorak 30. jula u 18 sati na zidu Bifea Ventil biće održana projekcija The Simpsons Movie (2007).
Film nam donosi dugometražne avanture jedne od omiljenih izmišljenih porodica i, naravno, arhetipa američkog idiota Homera i Spider Piga, „who does whatever a spiderpig does“, dok spasavaju svoj mali gradić – sa indijskom bakalnicom, prljavom rupom od paba, debelim šefom murije, superpobožnim susedima i slatkom malom nuklearnom elektranom – od katastrofe koja visi u vazduhu.

Jazz u Gradu: The Ikigai Collective – 31. jul

gradski đir

Sreda veče je već oprobano utočište za ljubitelje vrhunskog džeza, a po prvi put u KC Gradu nastupa The Ikigai Collective – pravo osveženje na autorskoj džez sceni.
David Gegić – bas gitara, Aleksa Milijanović – bubanj, Denis Nikičić – gitara, Stevan Milijanović – klavjature. Ulaznica staje 300 dinara.

Kralj Čačka u KC Gradu – 1. avgust

gradski đir

U četvrtak 1. avgusta koncert Kralja Čačka u bašti KC Grada počinje u 21 sat!
Akustična bašta – akustični koncert, Kralj Čačka nastupa solo i svira nove i stare pesme. Cena ulaznica u pretprodaji je 500 dinara, a na dan koncerta biće 700, a mogu da se kupe na šanku KC Grada svakog dana posle 16 časova.

Lovefest u Vrnjačkoj Banji – od 1. do 3. avgusta

gradski đir

Ovogodišnji festival ljubavi ili kako se to već jednostavno kod nas kaže – Lovefest – održava se od 1. do 3. avgusta u Vrnjačkoj Banji.
Neki od ovogodišnjih festivalskih hedlajnera kada je reč o elektronskoj muzici i Fire Stage jesu Jamie Jones, Seth Troxler, Marco Carola, Joseph Capriati, The Martinez Brothers, Richie Hawtin, Rødhåd, Joris Voorn…
Bina posvećena tvrđem rok i hip-hop zvuku, posle dve godine pauze, ponovo se vraća. Na Live bini 1. avgusta sviraju Bajaga i Instruktori, a iste večeri nastupiće i Bojana Vunturišević.
Petak 2. avgust je rezervisan za trep i hip-hop, za čuvenu umetnicu Senidah i momka Surreala, Kuku$ klan iz Zagreba i nove nade srpske trep scene Hazze i Elon.
Posle šest godina, poslednje večeri festivala, 3. avgusta, nastupa Dubioza kolektiv, a potom i Ida Prester sa svojim bendom MAiKA.
Sve u svemu, ljubav.
Karte možete kupiti u svim poslovnicama Tickets.rs (bivši Eventim) i Gigstixa ili naručiti putem sajta www.lovefest.rs.

Kamen u arhitekturi i umetnosti u Galeriji RTS-a – 1. avgust

gradski đir

Izložba Kamen u arhitekturi i umetnosti je ove godine okupila veliki broj već odavno afirmisanih vajara, mozaičara i arhitekata, te brojne mlade umetnike čije je radove u kamenu selektovao za izlaganje Umetnički savet izložbe.
Za učešće na izložbi prijavilo se preko 120 autora sa 150 radova, a Umetnički savet je za izlaganje odabrao 120 radova 90 autora iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Španije, Kine, Japana i Perua.

Otvaranje avgustovskih izložbi u Kulturnom centru Beograda – 1. avgust

gradski đir

Marko Stojanović, Eskteritorije

Kulturni centar Beograda vas poziva da u četvrtak 1. avgusta od 20 časova prisustvujete otvaranju izložbi u galerijama ovog centra.
Branibor Debeljković, Lica – Galerija Artget, od 1. do 29. avgusta 2019.
Majstor fotografije, nosilac titula EFIAP (Ekselencija Međunarodnog saveza fotografske umetnosti), umetnik sa više od 200 samostalnih i kolektivnih izložbi, profesor na FDU od 1976. do 1983, istoričar i teoretičar fotografije sa više od stotinu članaka – Branibor Debeljković (1916‒2003) zauzeo je mesto vodeće ličnosti u srpskoj fotografiji druge polovine 20. veka.
Marko Stojanović, Eskteritorije, Likovna galerija, od 1. do 29. avgusta
Izložba Marka Stojanovića pod nazivom Eksteritorije predstavlja fotografije iz istoimene serije koje beleže paletu ljudskog delanja od Njujorka do Hošimina. Jedan fokus ove serije jesu fotografije zumiranih eksteritorija – urbani ili asocijativni pejzaži koji zrače melanholijom ćorsokaka. Drugi fokus su manji objekti, predstavljeni kao fotografske fusnote, koji slave savremenu ljudsku produkciju.

Irie FM i  d r a m  u Beer Gardenu – 2. avgust

gradski đir

Što ti telo pulsira? Pokaži u Beer Gardenu 2. avgusta.
Svi putevi vode na Irie FM. Oni diktiraju ritam, a njihovi gosti su d r a m.
Ulaz je besplatan do 22, a potom staje simboličnih 300 dinara.

Marko Nastić & Kristijan Šajković u Klubu 20/44 – 2. avgust

gradski đir

U petak 2. avgust u brodu Klubu 20/44 od 23 do 6 nastupaju Marko Nastić & Kristijan Šajković.
Ulaz staje 500 dinara.

Nišville Jazz Festival 2019. – od 2. do 11. avgusta

gradski đir

Nišville Jazz Muzej

Internacionalni niški jazz festival Nišville 2019. održaće se od 2. do 11. avgusta, a glavni festivalski program 8, 9, 10 i 11. avgusta 2019. godine na niškoj Tvrđavi.
Ovogodišnji Nišville traje deset dana, ima 20 bina, organizuje 300 programa i okuplja oko 1.000 najeminentnijih umetnika iz sveta džeza, teatra i filma.
Ovo izdanje Nišvilla će, osim bogatog muzičkog programa, posetiocima ponuditi i kvalitetan program u okviru Nišville jazz teatarskog festivala, kao i mnoštvo dokumentarnih i igranih filmova sa muzičkom tematikom – Nišville Movie Summit 2019.
Glavni program Nišville festivala će biti održan na bini Earth and Sky, a dolazak su potvrdili Five Big Bands Summit, Jayus Jazz, Lydian Sound Orchestra ft. David Murray, Yossi Fine & Ben Aylon Trio, Maceo Parker i Dat Brass, Bob Geldof… lista izvođača još nije konačna, a sigurno je da će više od 30 muzičkih sastava iz celog sveta razdrmati Tvrđavu.
Treba pomenuti da su i ove godine aktivne Hip Hop Stage, Midnight Jazz Dance Stage, Open Stage, Šaban Friends World Music Stage, Air Stage, Welcome Stage i Museum Stage, na kojima se održava prateći program, a na svakoj se svira drugačiji žanr.
Cena kompleta neposredno pred održavanje festivala iznosiće 4.000 dinara, a pojedinačna ulaznica će koštati 1.750 dinara.
Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mestima u mreži Tickets.rs (ex Eventim) u Srbiji i inostranstvu, kao i putem online prodaje na www.tickets.rs.
Organizatori naglašavaju da komplet ulaznica važi za jednu osobu. Karta se na ulazu poništava i umesto nje se dobija narukvica.
Program Nišville Jazz Festivala 2019. naći ćete OVDE.

Velika letnja plesna žurka u Dorćol Platzu – 2. avgust

gradski đir

Pripremite se za đusku na vašem omiljenom i ogromnom podijumu za ples u Dorćol Platzu! Plesaćemo i družićemo se uz sve plesne melodije od latino, standarda preko karipskih vrelih, senzualnih i grupnih plesova!
Letnji šik fazon vas zove u Dorćol Platz! Dress code: Summer Chic
Ulaz – 250 dinara.

Artan Lili u bašti Doma omladine Pančevo – 3. avgust

gradski đir

Artan Lili ponovo nastupa u Pančevu. Već tradicionalno – u bašti Doma omladine!
Ulaz slobodan.
*U slučaju nevremena nastup će se održati u dvorani Apolo.

Soulfly u Beer Gardenu – 4. avgust

gradski đir

Ove godine Beer Garden ide korak dalje i u svojoj pivskoj oazi, na makiškoj strani Ade Ciganlije, u goste zove Soulfly. Bend svoj 11. studijski album Ritual iz 2018. promoviše širom sveta, pa su Cavalera & Co. odlučili da i u Beograd donesu šou koji planeta već uveliko hvali ‒ 4. avgusta na #BeerGarden.
Ulaz je besplatan do 22, posle toga naplaćuje se simboličnih 300 dinara.

Sedmi turnir osmog ciklusa Chilltonovog majstorskog turnira u bilijaru – 4. avgust

gradski đir

Osmi ciklus Chilltonovog majstorskog turnira u bilijaru jedan na jedan, turnir br. 7.
NAPOMENA: Chilltonov turnir je AMATERSKI i nije dozvoljeno profesionalcima da se prijavljuju. Svi igrači koji pokušaju da se prijave a nalaze se na spiskovima (bilo snuker bilo bilijar lige) biće odbijeni. Chillton zadržava pravo odbijanja isplate high breaka i udaljavanja igrača sa turnira u slučaju da sudija proceni da igrač pripada nekoj od gorenavedenih grupa.
Na turniru nije dozvoljena upotreba sopstvenih štapova za bilijar, učesnici koriste štapove raspoložive u Chilltonu.