13.04.2017.

Konkurs za grafički dizajn fasade: KUĆA ZA SVE NAŠE LJUDE

42magazin
Promo

Mikser Festival i Mikser House Sarajevo, Projekat zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švajcarske,  pozivaju grafičke dizajnere i ilustratore sa područja bivše Jugoslavije da učestvuju na konkursu za grafički dizajn fasade budućeg regionalnog kulturnog centra Mikser House koji se otvara 9.9.2017. godine u Sarajevu

O PROJEKTU

Konkurs ima za cilj kreiranje novih mogućnosti za profesionalno ostvarenje kreativnih talenata sa Balkana i promovisanje grafičkog dizajna kao discipline izvan očekivanih medija, u urbanom prostoru. Autori se pozivaju da osmisle kreativno rešenje za fasadu napuštene fabričke hale koja će se novom namenom transformisati u “fabriku kulture”, i doprinesu revitalizaciji kvarta Pofalići, vodeći računa da svojim rešenjima reflektuju glavne vrednosti koje zagovara kulturni centar “Mikser House”: multidisciplinarnost, multikulturalnost, urbani duh, povezivanje regiona kulturom, ideju otvorenog društva za sve.

mikser festival konkurs

MIKSER HOUSE SARAJEVO
Mikser House je nezavisni kulturni centar koji spaja umetničke, društvene, edukativne i komercijalne aktivnosti u prostoru revitalizovanog industrijskog nasleđa. Programi su posvećeni razvoju lokalnih talenata i kreativnog sektora Balkana, kao i afirmaciji multikulturalnosti, društvenog aktivizma i održivih modela razvoja grada. Mikser House okuplja stvaraoce i stručnjake iz celog regiona, i predstavlja mesto susreta građana, arhitekata, dizajnera, umetnika, muzičara, kompanija, civilnog sektora, javnih institucija, medija, međunarodne i lokalne zajednice.  Nakon pet godina rada u beogradskom kvartu Savamala tokom kojih je održano preko 1500 kulturnih događaja sa više od million posetilaca, Mikser House otvara vrata svog regionalnog centra u industrijskom kvartu Pofalići u Sarajevu, 9. septembra, 2017. godine.

ŽIRI:
Mirko Ilić, illustrator i grafički dizajner / profesor, Škola vizuelnih umetnosti, Njujork

Konkurs

Mirko Ilić je rođen u Bosni. U Evropi je crtao stripove, ilustracije i osmišljavao dizajn postera, knjiga i omota ploča. Kada je stigao u SAD postao je umetnički direktor međunarodnog izdanja časopisa Time, da bi potom uređivao Op-Ed stranice za New York Times.  Od 1995. godine vodi svoju firmu Mirko Ilić Corp  koja ima širok spektar klijenata, od humanitarnih organizacija do luksuznih brendova. Mirkovi radovi su višestruko nagrađivani i nalaze se u kolekcijama prestižnih institucija kao što su muzej Smithsonian i MoMa u Njujorku.

Mirko je ko-autor značajnih knjiga iz oblasti grafičkog dizajna i ilustracije sa kolegama Stevenom Hellerom i Miltonom Glaserom. Mirko organizuje i kurira izložbe grafičkog dizajna i predaje Ilustraciju na Postdiplomskim studijama na Školi vizuelnih umetnosti u Njuorku. Studio Mirka Ilića je globalno prepoznatljiv po izuzetno upečatljivom i originalnom vizuelnom izrazu.

Bojan Hadžihalilović, grafički dizajner / profesor, Akademija likovnih umjetnosti, Sarajevo

Konkurs

Bojan Hadžihalilović je sarajevski grafički dizajner i kreativni direktor dizajn studija Fabrika. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i sa kolegama sa studija osnovao dizajnersku grupu Trio u okviru koje su do aprila 1992. godine realizovali više od 50 značajnih projekata, uključujući i dizajn omota ploča najpopularnijih rok grupa iz Bosne i Hercegovine, dizajn knjiga, novina i filmskih postera, te brojne dizajnerske projekte na festivalima u bivšoj Jugoslaviji. Učestvovali su u brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu i za stvaralački opus do rata u Bosni dobili su nagradu Saatchi & Saatchi. Tokom opsade Sarajeva Bojan je ostao u gradu. Sa grupom TRIO dizajnirao je seriju propagandnih postera “Agresija protiv Bosne” i uniforme za bosanske sportiste koji su se takmičili na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine. Bojan je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i Šef odseka na Katedri za grafički dizajn.

Maja Lalić,  arhitekta i urbanista / kreativni direktor Mikser House, Beograd

Konkurs

Maja Lalić je magistrirala arhitekturu i urbani dizajn na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, gde sarađuje sa Katedrom za arhitekturu i urbani dizajn na projektima revitalizacije  zapuštenih četvrti u Njujorku, Briselu, Pragu i Beogradu. Po povratku u Beograd 2002. godine osniva arhitektonski studio Remiks sa nagrađivanim projektima poput Supermarketa i Mikser House-a. Maja je inicijator regionalne platforme Young Balkan Designers, ko-osnivačica Balkan Design Network i aktivista međunarodne inicijative Blue Green Dream za održivost gradova. Maja je kreativna direktorka Mikser festivala i nezavisnog kulturnog centra Mikser House, te jedna od  pokretača humanitarne incijative Refugee Aid Miksalište za pomoć izbeglicama sa Bliskog istoka koje je dobilo brojna evropska priznanja poput “European Citizenship Award 2016”.

NAGRADE

PRVI KRUG: 20 finalista

U prvom krugu žiriranja, žiri će odabrati finaliste konkursa čiji će radovi biti predstavljeni javnosti u vidu kolektivne izložbe “Kuća za sve naše ljude” na Mikser festivalu 2017 u Beogradu, u periodu od 25. do 28. maja. Nakon otvaranja Mikser House-a u Sarajevu, izložba će biti predstavljena i sarajevskoj publici. Pored učešća na izložbi, autori odabrani u prvom krugu konkursa imaće priliku da pohađaju mentorisane radionice i prisustvuju stručnim predavanjima na Mikser festivalu. Zainteresovani finalisti će imati priliku da u budućnosti učestvuju u programima profesionalnog usavršavanja i javnog predstavljanja radova potencijalnim klijentima (speed dating, career days) koji će biti organizovani u Mikser House-u u Sarajevu nakon otvaranja centra, kao i da svoj rad predstave upravi Mikser House-a sa ciljem zaposlenja na poziciji grafičkog dizajnera unutar kreativnog tima novog kulturnog centra u Sarajevu.

Svim učesnicima izložbe biće uručena specijalna priznanja.

DRUGI KRUG: Tri glavne nagrade i Nagrada publike Mikser Festivala 2017

Na zatvaranju izložbe, žiri će proglasiti dobitnike i dodeliti prve tri nagrade konkursa, kao i Nagradu publike Mikser Festivala 2017.

I nagrada

 • Realizacija nagrađenog rešenja na fasadi kulturnog centra Mikser House Sarajevo, površine preko 600m2, čije troškove u potpunosti snosi Mikser House uz podršku partnera
 • Novčana nagrada: 1000 eur (bruto)
 • Godišnja karta za događaje koje organizuje Mikser House Sarajevo x 2

II nagrada

 • Novčana nagrada: 500 eur (bruto)
 • Godišnja karta za događaje koje organizuje Mikser House Sarajevo x 2

III nagrada

 • Novčana nagrada: 300 eur (bruto)
 • Godišnja karta za događaje koje organizuje Mikser House Sarajevo x 2

Nagrada publike Mikser Festivala

 • Godišnja karta za događaje koje organizuje Mikser House Sarajevo x 2

PRIJAVLJIVANJE NA KONKURS

Konkurs je otvoren za grafičke dizajnere i ilustratore iz svih bivših jugoslovenskih republika (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Slovenija i Srbija). Kandidati mogu biti pojedinci ili grupa autora. Svaki kandidat/grupa može dostaviti više rešenja kao posebne prijave. Prijave se vrše popunjavanjem elektronskog formulara dostupnog na adresi www.sarajevo.mikser.rs  koji će biti aktivan do 5.maja 2017. godine u ponoć.

Preporučeni koraci:

 1. Preuzimanje prezentacije o projektu sa instrukcijama za prijavljivanje na konkurs ovde
 2. Preuzimanje podloge/plakata za primenu konkursnog rešenja ovde.
 3. Priprema preuzete podloge sa konkursnim rešenjem u dve verzije:
 4. PDF plakat za štampu, 300 dpi – za slanje linkom isključivo;
 5. JPG web preview, 72 dpi – za direktni upload putem formulara
 6. Upload PDF plakata za štampu (a) na nekom od cloud servera (dropbox, google drive, sky drive, wetransfer, i drugi) i priprema linka koji autori dostavljaju putem formulara
 7. U elektronskom formularu potrebno je popuniti podatke o  autoru, opis rada, link za PDF plakat (a), diretko uploadovati verziju plakata u web rezoliciji (b), i ukoliko je potrebno, ostale prateće vizuelne materijale, crteže i skice u web rezoluciji.  

 VAŽNA NAPOMENA:
Prijavom na konkurs kandidati potvrđuju da su autori svih priloženih radova i skica, i da MIKSER ima pravo objavljivanja priloženih radova na svim komunikacionim kanalima.

ROKOVI:
Konkurs je otvoren do 5. maja 2017. godine u ponoć.
Rezultati Prvog kruga konkursa biće objavljeni na web stranici www.mikser.rs
Rezultati Drugog kruga biće objavljeni na Mikser festivalu 2017, 27. Ili 28. maja

VIŠE INFORMACIJA
sarajevo@mikser.rs

ORGANIZATORI
Mikser www.mikser.rs

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) www.yep.ba

OVDE PREUZMITE PODLOGU ZA IZRADU REŠENJA:
PDF / EPS / AI
FORMULAR:
http://sarajevo.mikser.rs/