22.07.2019.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 22. do 28. jula

42 magazin
Promo

Ova sedmica je kao stvorena za san letnje noći, kako god da ga zamišljate

03-1

Vidimo se!

10. ARLEMM u Arilju – od 20. jula do 4. avgusta

gradski đir

U Arilju se upravo održava jubilarni, 10. ARLEMM. Otvoren je gala koncertom orkestra Metamorfozis, te nastupom nemačkog saksofoniste Hejdena Čizoma sa kvartetom i Bojanom Zulfikarpašićem.
ARLEMM je izgradio prepoznatljiv i atraktivan ambijent i svake godine sve više je onih koji žele da u umetnosti i prirodi uživaju na poseban način.
Festival traje do 4. avgusta, a na njemu će nastupiti Stefаn Milenković, Divna Ljubojević, Del Arno BAnd, Fish in Oil, orkestar Muzikon i mnogi drugi. Arilje će tokom festivala posetiti mlаdi umetnici iz Nemаčke, Rusije, Belgije, Austrije, Slovenije, Amerike, Hrvаtske i Bosne i Hercegovine.
Trodnevni masterklas vodiće profesor Stefan Milenković, koji će održati motivaciono predavanje za sve zainteresovane.
Deca i mladi će, osim muzičke nаstаve, imаti mogućnost dа pohаđаju slikаrsku, ekološku, dizаjnersku, psihološku rаdionicu, te da učestvuju u brojnim koncertima, predаvаnjima, promocijama knjiga, duhovnim i besedničkim večerima.

100 godina Bauhausa na Arhitektonskom fakultetu – 22. jul

gradski đir

Izložba 100 godina Bauhausa: Kontekstualizacije i rekontekstualizacije Bauhausa u jugoslovenskom umetničkom prostoru složen je prostorni asamblaž vizuelnih i diskurzivnih ideja koje evociraju kulturalno memorisanje Bauhausa, modernističke ekspanzije i uticaje, eklektične spojeve različitih umetničkih uticaja na internacionalnoj sceni, slučaj jugoslovenskih korespondencija idealitetima Bauhausa kao škole i stila, te afektivne, polemičke, razvojne ili aproprijacijske pristupe tradiciji Bauhausa u konceptualnoj i savremenoj umetnosti.
Autori izložbe: Nataša Janković, Marko Nikolić, Boško Drobnjak i Miško Šuvaković.Autor postavke i kataloga: Nataša Janković, saradnik: Miloš Kostić.
Izložba je otvorena do 15. septembra 2019. godine.

Slavimo rođendan! Sto godina Bauhausa

Veče Vlade Divljana i Haustora i Rundeka u Beer Gardenu – 23. jul

gradski đir

U pivskoj oazi – Beer Gardenu, u šumskom hladu, na samom početku Ade Ciganlije, 23. jula prisećamo se jednog od najvećih kantautora Vlade Divljana, a potom sledi koncert u čast Darka Rundeka i Haustora Utorak 23. jula u 21 čas.
Ulaz slobodan do 22 časa.

Havana D’Primera & Alexander Abreu u Barutani – 24. jul

gradski đir

Dom omladine Beograda i Binta Sound predstavlja najbolji kubanski salsa sastav nove generacije – Havana D’ Primera, koji će 24. jula nastupiti u Barutani.
Alexander Abreu, kralj trube ili, kako ga još nazivaju: bog vetra, i njegov orkestar Havana D’Primera, poslednjih godina su najpopularniji kubanski orkestar, a trenutno su i među najboljim i najuticajnijim muzičarima, što je, uz enormnu popularnost salse, dovoljno da najavimo veliki spektakl za sve ljubitelje latino-zvuka!
Ulaznice po ceni od 1.500 dinara su u pretprodaji preko mreže Ticketvision.

Projekcija filma Ne ostavljati tragove + diskusija u Magacinu – 24. jul

gradski đir

Kino klub Barut vas poziva na drugu od dve projekcije filmova sa diskusijama u okviru pratećeg programa izložbe Tišina je ovde gluvoća (4–25. jul) u Galeriji Podroom KCB.
Igrani film Ne ostavljati tragove (SAD, 2018, 109 min), režija: Debra Grenik, biće prikazan u 24. jula u 19.30 u Magacin u Kraljevića Marka 4. Zasnovan na istinitim događajima, film opisuje život ratnog veterana i njegove mlade kćerke u pokušaju izolacije od društva.
Ulaz na projekcije je besplatan!

Letnja treperenja 2 / Summer Vibes 2 u Galeriji Novembar – 25. jul

gradski đir

Galerija Novembar drugu godinu zaredom organizuje izložbu Summer Vibes / Letnja treperenja čiji je koncept da pruži publici uvid u lepršaviju stranu umetnosti. Prezasićeni teorijama, političkim angažmanom i stalnim pritiskom da prenesu društveno važnu poruku, umetnici i umetnice neretko pronalaze eskapizam u formalnom istraživanju, dokumentaciji duhovne ili fizičke atmosfere ili humoru i ironiji. Ovogodišnja izložba iznosi lične impresije umetnika i umetnica, što nam daje priliku da vidimo na koji način jedna tako svakodnevica kao inspiracija pruža zapravo čitav spektar vizuelnih izražajnih mogućnosti.
Učestvuju: Svetlana Ždrnja (SR), Marijana Ćurčić (SR), Dea Cvetković (SR), Marta Budurina (HR), Làszlò Antal (SR/HU), Marina Milanović (SR), Stefan Lukić (SR).

Outhide festival 2019: Bapske priče u Zaječaru – 26. i 27. jul

gradski đir

Četvrti po redu festival muzike i umetnosti Outhide održaće se 26. i 27. jula u Zaječaru, na dobro poznatoj lokaciji u Park-šumi Kraljevica.
Očekuje vas muzički program na tri zasebna tematska stejdža, brojne aktivnosti u promotivnom periodu i prateće aktivnosti u sedmici pre festivala.
Tematika ovogodišnjeg izdanja festivala je misticizam istočne Srbije, a tim festivala će nastojati da na originalan način pristupi ovoj temi.
LINE UP:
Alt stage: Who See, Svemirko, Naopak (Stereo Banana) & Infamous (I.R.S.), I.Bee & Taz (Saučesnici u delu), Buč Kesidi, Dimitrije Dimitrijević, JALVacuum, GMO, Kih Džordža Klintona,
Tsaheylu stage: Kristijan Molnar, Minilinija, Marijan Felver, Kablovi (Mkdsl & Pedja Milutinovic), Monosaccharide, Coeus, Vietmens, Luton.
Karte za oba festivalska dana po ceni od 1.200 dinara možete nabaviti u svim WinWin Shop i Emmi Shop širom Srbije i online putem linka ovde.
Sve informacije naći ćete na zvaničnom saju festivala OVDE.

Outhide – bunt, festival i video-trake

BNM San letnje noći na Kalenić pijaci – 26. jul

gradski đir

Na Kalenić pijaci 26. jula od 18 do 24 časa održava se Beogradski noćni market (BNM) pod nazivom San letnje noći.
Pijace su oduvek bile mesto dobre kupovine, a okupljajući najbolje dizajnere, zanatlije i umetnike u kasnim večernjim satima, uz fantastičnu muziku i odličnu hranu, Beogradski noćni market pretvara gradske pijace i u mesto dobrog noćnog provoda.

Hungry Music Night w/ Worakls, N’to, Joachim Pastor u Barutani – 26. jul

gradski đir

U Barutanu stižu artisti svetskog renomea koje mnogi nazivaju budućim zvezdama – Worakls, N’to i Joachim Pastora stižu iz Francuske, a u predivnom prostoru na Kalemegdanu nastupaju 26. jula.
Ovaj događaj ne biste smeli da propustite.

Koncert na Zidiću: Keni nije mrtav – 27. jul

gradski đir

Na Zidiću ispred Doma omladine Beograda 27. jula u 20 časova nastupiće Keni nije mrtav.
Keni nije mrtav je trojac koji impresivno vlada binom, kombinujući gitaru, bubanj, bas, dva vokala i sample pad. Njihove pesme su u osnovi nesvakidašnja nadogradnja pank aranžmanima i to ih čini specifičnim sastavom.
Koncerti na Zidiću ispred Doma omladine Beograda, kao nezaobilazni deo letnje ponude Beograda, postali su institucija za sebe.

Piknik ispred Muzeja afričke umetnosti – 28. jul

gradski đir

Piknik se vraća 28. jula u velikom stilu. Sada osvajamo park ispred Muzeja afričke umetnosti koji je kao stvoren za nas! Beskonačno ogromnih krošnji kao da čekaju da se ispod postave ćebići i da leškarimo zajedno.
U nedelju 28. jula program počinje od 12 sati, a druženje traje sve do 21 čas.
Za muzički program zaduženi su Kišobranci, ulaz u Muzej će biti slobodan, a za šankom vas čekaju Burger House, Kabinet Brewery i Zaokret.
Do the Math pravi muzički uvod i savršenu podlogu za uživanje, dok posle njega DJ pult preuzimaju Igor Jadranin i Andrija Milošević. Aleksandra iz Sunflower Yoga Beograd će ponovo odraditi dve lagane serije joge…
Muzej afričke umetnosti pripremio je i dve edukativno-kreativne radionice za decu: Napravi egipatske kartuše – od 14 do 15.30 i Igrajmo Senet – drevnu egipatsku igru – od 17 do 18.30.
Ulaz je slobodan i ohrabrujemo vas da dođete sa celom porodicom, ljubimcima, loptama, frizbijima i ostalim zezancijama!

Adana Twins at Most na Adi by Time:Code – 28. jul

gradski đir

Time:Code je pozvao duo Adana Twinsa na jedinstveni nastup kod Mosta na Adi.
Time:Code je organizacija koja poziva izvođače da nastupaju na jedinstvenim i kulturnim lokacijama. Događaj se snima i objavljuje na YouTubeu. Otvaranje ulaza i početak događaja u 17, ulaz se zbog snimanja zatvara u 19 sati. Broj ulaznica je ograničen. Kupi kartu na thetimecode.com.
Događaj se održava na platou kod samog pilona u blizini Veslačkog kluba Partizan.
Ulaz dozvoljen starijima od 18 godina.
Molimo sve goste da dođu na vreme zbog gužve.
Nema prodaje karata na ulazu.

Tanja Jovićević i Reunion Funk Band u Beer Gardenu – 28. jul

gradski đir

U nedelja 28. jula u 21 čas u Beer Gardenu nastupa Tanja Jovićević, čuvena pevačica grupe Oktobar 1864 i prateći vokal EKV-a, dama moćnog glasa koja zna da izvanredno interpretira inostrane poznate funk, soul, rhythm & blues standarde. Nakon malo duže pauze vraća se na klupsku scenu sa inostranim repertoarom, a prate je fankstastični muzičari okupljeni u Reunion Funk Bandu.