30.09.2019.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 30. septembra do 6. oktobra

42 magazin
Promo

Uživanje u miholjskom letu upotpunite bar nekim od događaja sa našeg spiska

murali-plivac-ispod-ostruznickog-mosta

Vidimo se!

Žilijet Binoš u francuskoj komediji Dvostruki životi – od 30. septembra

gradski đir

Oskarovka Žilijet Binoš igra u najnovijoj komediji reditelja Olivija Asajasa Dvostruki životi o nezaustavljivoj digitalnoj revoluciji i sveprisutnoj strepnji o njenom daljem razvoju. Film pravi paralelu između mladih generacija, koje nisu spremne da se odreknu svih izazova najnovijih tehnologija i one starije generacije koja i dalje prihvata klasičnu literaturu i izdavačku delatnost. U ostalim ulogama su i Gijom Kane, Vensan Makenj, Krista Tere, Nora Hamzavi i drugi.
Film je upravo u bioskopima.

Strah od leptira u UK Vuk Stefanović Karadžić – 30. septembar

gradski đir

Strah od leptira je predstava o slobodi do koje se jedino može doći kroz borbu. Borbom sa spoljašnjim svetom i borbom unutar nas samih. Borbom za bolji svet. Ovo je predstava o slobodi koja je jedini smisao života i do koje se dolazi ljubavlju.
Ponedeljak 30. septembar u UK Vuk Stefanović Karadžić.

Jadranka: izložba fotografija Maje Medić u UK Stari grad – 30. septembar

gradski đir

U znak sećanja i povodom godišnjice smrti Jadranke Pejanović u UK Stati grad organizuje se izložba fotografija Maje Medić. Jadranka (1979-2018) bila je srpska filmska, televizijska, pozorišna i glasovna glumica, TV voditeljka i novinarka. Otvaranje izložbe je 30. septembra u 20.30 u Klavir holu na prvom spratu UK Stari grad.

Projekcija studentskih filmova Akademije umetnosti Beograd u KCB – 30. septembar

gradski đir

U Dvorani Kulturnog centra Beograd 30. septembra možete pogledati završne filmove studenata treće godine Akademije umetnosti. Ulaz slobodan. Više na linku OVDE.

Predstava Borilački klub u Domu omladine Beograda – 30. septembar

gradski đir

Kultni film bio je pokretački motiv za kreiranje predstave i povezivanje ove neverovatne priče sa današnjim odrastanjem mladih ljudi.
Radnja komada smeštena je na naše podneblje i prilagođena je današnjim tinejdžerima. Srednjoškolac, koji je u šestoj godini usvojen, ostaje bez roditelja koji su mu ostavili veliko nasledstvo. Očajan i sam, upada u problem sa nesanicom i počinje da posećuje grupe za podršku obolelima od raka. Tu upoznaje Marlu Singer, štićenicu doma za nezbrinutu decu, koja, opterećena smrću želi izbliza da posmatra poslednje dane života svojih vršnjaka. Kada se bude povezao sa Tajlerom Dardenom, srednjoškolac biva uvučen u podzemne borilačke klubove…
Pozorišna predstava Borilački klub producirana je na moderan način i prilagođena je uzrastu tinejdžera od 15 i više godina. Dinamična je i brza, puna scenskih i svetlosnih efekata i na poseban način komunicira sa publikom.

16. Evropski festival animiranog filma Balkanima – od 1. do 6. oktobra

gradski đir

Od 1. do 6. oktobra 2019. u Domu kulture Studentski grad biće održana 16. Balkanima – Evropski festival animiranog filma.
Na ovogodišnjoj Balkanimi u takmičarskom i netakmičarskom delu programa biti prikazano 125 kratkih animiranih filmova iz 25 evropskih zemalja, a najavljena je svetska premijera filma Smrt majke Jugovića Mihajlo Dragaša. Festival zatvara radionica 24 sata crtanja stripa, koja se održava već 15 godina prve subote oktobra, u umetničkim školama, galerijama i kulturnim centrima širom sveta, a ove godine prvi put i u Srbiji i to u DK Studentski grad.
Na ovom linku imate sve informacije.

Noć arhitekture 2019 – 1. oktobar

gradski đir

Noć arhitekture desiće se u utorak 1. oktobra u periodu od 18 do 00 sati na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Noć arhitekture je kratkotrajni, jednodnevni format u vidu izložbi, predavanja, radionica posvećenih arhitekturi u najširem smislu i usmerenih na promociju i pokazivanje širine i obima ove delatnosti široj kulturnoj javnosti.
Učešće u izalagačkom i programskom delu ovogodišnjeg izdanja uzelo je osam država: Izrael, Australija, Slovačka, Poljska, Kanada, Češka, Austrija i Srbija. Kroz seriju izložbi, projekcija video i dokumentarnog materijala, kao i nekoliko kratkih predavanja, pozivamo vas da se upoznate sa svetom arhitekture!

Projekcija filma Lavirinti Igora Vasiljeva u DOB-u – 1. oktobar

gradski đir

Prva žeravica beogradske kulture i posleratne moderne, slikar odvažan i beskompromisan koji je tragao za istinom postojanja. Slikar Igor Vasiljev je u isto vreme preteča slikarstva surovosti i katastrofe, rodonačelnik magične figuracije i fantastike ali i slikar-prorok, vidovit da naslika buduće lične tragične događaje… „Imam motiva za sto godina”, govorio je, a živeo je samo 25. Sve to i mnogo više, raznovrsno i kontradiktorno, sarkastično i tužno prisutno je u slikama Igora Aleksejeviča Vasiljeva, čija je zvezda lepotom i darom blistala kratko, a trag ostavila duboko, vekovečno i posle fizičkog kraja.
Scenario: Sanja Domazet Daničić. Naratori: Goran Daničić i Andrija Dimitrijević. Režija, montaža, obrada slike i zvuka: Andrija Dimitrijević i Miroslav Bata Petrović.
Ulaznice na blagajni DOB-a staju 200 dinara.

Svetski filmski hit Džoker u Kombank dvorani – 2. oktobar

gradski đir

Specijalna projekcija američkog filmskog hita Džoker biće prikazana u Kombank dvorani u sredu 2. oktobra u 20.30.
Hoakin Finiks tumači Artura Flika, čoveka koji se bori kako bi našao svoj put u Gotamovom slomljenom društvu. Klovn po danu, koji se trudi da postane stand-up komičar po noći, otkriva da šala uvek završi na njegov račun. Zarobljen u cikličnom postojanju između apatije i okrutnosti, Artur donosi jednu lošu odluku koja započinje lančanu reakciju eskalirajućih događaja. Režija za ovaj filmski hit poverena je Todu Filipsu, dok su u glavnim ulogama pored Finiksa i Robert de Niro i Mark Maron.

50 godina Radosti Evrope 2019: Put u središte sreće u DKC-u – od 2. do 5. oktobra

gradski đir

Od 2. do 5. oktobra biće održana centralna proslava i obeleženo pola veka postojanja popularne manifestacije Radost Evrope. U Beograd dolaze deca iz 22 evropske države i Kine, koja će biti smeštna u beogradskim porodicama, obilaziti Beograd, učestvovati u pripremljenim sadržajima i takmičiti se. Glavni program za decu biće organizovan u Dečjem kulturnom centru Beograd i na drugim lokacijama u Beogradu. Pojedine osnovne škole dobiće murale u čast jubileja i manifestacije. Po tradiciji, biće organizovan svečani defile Knez Mihailovom, ali i radionice, koncerti, sportske i kulturne aktivnosti. Ovogodišnji slogan manifestacije Radost Evrope je Put u središte sreće. Festival počinje karnevalom od Trga republike do Kalemegdana.

Otvaranje oktobarskih izložbi u Kulturnom centru Beograda – 3. oktobar

gradski đir

U četvrtak 3. oktobra u 19 časova biće otvorene izložbe u tri galerije Kulturnog centra Beograd.
Pioniri ratnog foto-žurnalizma: Samson M. Černov, Arijel L. Vardžis, Luis V. Hajn
Galerija Artget, 3–31. oktobar
Izložba je posvećena trojici ratnih profesionalnih foto-reportera koji su u drugoj deceniji prošlog veka boravili u Srbiji, na frontu, s narodom i vojskom. Izložba skreće pažnju na pionire foto-žurnalizma zahvaljujući kojima je ovaj žanr ušao u muzejske institucije, a samim tim i stavljen pod lupu moderne estetike.
Asako Široki (Asako Shiroki), Japan, Your Voice, Echoed
Likovna galerija, 3–31. oktobar.
Dobitnica Nagrade Kulturnog centra Beograda na 56. Oktobarskom salonu 2016. Rad Asako Široki zasniva se na procesima i delima koja se izvode iz prirodnih materijala i oblika od kojih su i sačinjeni.
Anica Vučetić: Između svetova
Galerija Podroom, 3–31. oktobar
Anica Vučetić jedna je od najpoznatijih video-umetnica na srpskoj sceni vizuelne umetnosti čiji rad u video-umetnosti i ambijentalnim instalacijama pratimo više od trideset godina. Važno mesto u njenoj obimnoj produkciji pripada video-performansu koji neguje u formi autoperformansa.
Galerije KCB otvorene su svakog dana od 12 do 20, osim nedeljom, državnim i verskim praznicima.

Domaći film Vojna akademija 5 u Kombank dvorani – 3. oktobar

Premijera dugoočekivanog domaćeg filma Vojna akademija 5 biće održana u četvrtak 3. oktobra u 19.30 u Velikoj sali Kombank dvorane. Junaci ovoga puta prolaze kroz nove životne izazove. Pratimo avanture mladih potporučnika koji se trude da prežive u divljini, na obuci za specijalnu jedinicu, kada na test izdržljivosti dolaze njihova prijateljstva i ljubavne veze. Režija: Dejan Zečević. Igraju: Bojan Perić, Nina Janković, Jelisaveta Orašanin Teodosić, Miloš Timotijević, Slaven Došlo, Andrea Ržaničanin.

Pijanista – Pet godina na ulici/ zid i delo u SKC-u – 3. oktobar

gradski đir

 

Izložba Andreja Josifovskog Pijaniste u Galeriji SKC-a. Izložba Pijanista – pet godina na ulici / zid i delo biće otvorena u četvrtak 3. oktobra u 19 časova u Galeriji SKC-a, a obuhvata reprodukcije murala koji promovišu zidove kao kulturalni medijum građanske svesti. Posetiocima će, osim toga, biti predstavljena i istoimena monografija autora.
Josifovski je asistent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, učestvovao je na velikom broju stručno-umetničkih manifestacija i konkursa, oslikao je veliki broj murala u zemlji i inostranstvu, a njegov rad komentarisali su razni eminentni svetski mediji za uličnu umetnost. Izlagao je na jedanaest kolektivnih izložbi, na Bijenalu arhitekture u Veneciji predstavio je svoj rad Zlatni kontejner, osnivač je i umetnički direktor Internacionalnog festivala ulične umetnosti Runaway. Radove potpisuje kao Pijanista.

Kolo na Tašu: Prvi film o tradicionalnim pesmama i igrama Srbije – 3. oktobar

gradski đir

Na kraju 71. sezone Momentum, Ansambl KOLO održao je koncert na Stadionu Tašmajdan. Snimljen sa 14 kamera i iz drona, film ovog koncerta beleži jedinstveni, spektakularni nastup ansambla koji već sedam decenija čuva, neguje i širi našu narodnu tradiciju i kulturu. Film Kolo na Tašu predstavlja prekretnicu i u istoriji Ansambla KOLO, ali i u istoriji naše tradicionalne istorije i kulture. Filmska premijera koncerta je 3. oktobra u Kombank dvorani.

Bojana Vunturišević/ Frau Casio/ Decay/ The Bluebay Foxes u SubBeernom Centru – 3. oktobar

gradski đir

Posle duže pauze Bojana Vunturišević se vraća u Beograd. Pojačana sa Frau Casio vs Decay (Ida Prester) nastupa drugog dana Indirekt Showcase festivala 3. oktobra u klubu SubBeerni Centar u Beogradu. Kao gosti pridružiće im se mađarski bend The Bluebay Foxes.
Ulaznice po ceni od 800 dinara biće u prodaji u kafeu Šikarica, Yugovinil i svim prodajnim mestima Tickets.rs.

Marčelo i Napeti kvintet u Božidarcu – 4. oktobar

gradski đir

Posle duže pauze Marčelo i Napeti kvintet nastupiće u Božidarcu u petak, 4. oktobra, i to u okviru petog Indirekt Showcase festivala, koji će se na 11 lokacija u Beogradu održati od 2. do 4. oktobra. Ulaznice po ceni od 800 dinara moći će da se kupe u Felix Shopu i blagajni Božidarca.

Beogradski OktobarFest na Beogradskom sajmu – 4. i 5. oktobar

gradski đir

Beograd dobija svoj prvi Oktobarfest. Dobra piva, besplatne perece dobrodošlice, kobaje i bavarska atmosfera na Beogradskom sajmu.
Ulaz je besplatan za sve posetioce od 18 do 20 sati, a nakon toga košta 300 dinara.

Ana & The Changes + byron u DOB-u – 4. oktobar

gradski đir

Video-singlom Differences Ana & The Changes najavljuju izlazak drugog studijskog albuma istoimenog naziva, kao i veliki beogradski koncert koji je zakazan za petak 4. oktobar u Domu omladine Beograda. Specijalni gost na koncertu biće rumunski alternativni bend byron, čiji je pevač Den Bajron bio gost na prvom singlu s albuma Take My Hand.
Koncert u sali Amerikana deo je ovogodišnjeg izdanja festivala Indirekt Showcase Belgrade.
Ulaznice su u prodaji na blagajni Doma omladine, kao i na svim prodajnim mestima Ticket Vision (bivši Eventim), kao i online na www.tickets.rs po promotivnoj ceni od 800 dinara. Na dan koncerta karta košta 1.000 dinara.

ANA ĆURČIN: Obraćam se publici koja želi da čuje iskrenost

VROOM Live! @Pulse Club – 4. oktobar

gradski đir

Nakon 150 nastupa u 11 država, uz 37 festivalskih nagrada u muzičkim predstavama Dogvil i Jami distrikt – projekat Nacija – grupa Vrooom ponovo svira i van pozorišta, ovoga puta u autentičnom underground ambijentu Pulse Cluba.
Karte u pretprodaji po ceni od 400 dinara u Pulse Clubu četvrtkom, petkom i subotom od 20 sati. Na dan koncerta cena karte iznosi 600 dinara.

Državni posao: Velika reforma u Kombank dvorani – 4. oktobar

gradski đir

Popularni novosadski trio nastupiće pred beogradskom publikom s predstavom Velika reforma. Dejan, Dimitrije i Nikola će osim redovnog TV serijala, ponovo zabavljati publiku širom sveta svojim živim nastupima. Režija: Petar Jovanović. Scenografija: Vladislava Munić. Autori teksta: Nikola Škorić, Dimitrije Banjac i Dejan Ćirjaković.

She Past Away + Sputnik u Elektropioniru – 6. oktobar

gradski đir

Jedan od trenutno vodećih i najaktivnijih dark-wave, post-punk bendova She Past Away nastupa 6. oktobra u Elektropioniru.
Bend je nastao u Turskoj i brzo postao pravi hit širom sveta. Njihovi nastupi okarakterisani su kao prava poslastica za sve ljubitelje dark, goth, new wave, dark wave, post punk i fanova sličnih i srodnih pravaca. Ulaznice u prodaji: Gigstix + Ticketvision: 1.500 dinara u pretprodaji, 2.000 dinara na dan koncerta. Limitirani kontingent oldschool štampanih ulaznica prodaje se u Šikarici.