08.03.2017.

Girls!

42magazin
Twitter, Promo

One su protagonistkinje meseca koje oduševljavaju novinama na polju muzike, primenjene umetnosti, performansa ili filma. Slavimo žene na Dan žena (i ne samo tad)!

Lena Dunham: Poslednja sezona serije GIRLS

Iako su njenu seriju Girls na početku opisivali kao Seks i grad za mlađe generacije, ispalo je da nije baš tako. Kultna serija Seks i grad donosi priču o ženskom prijateljstvu, seksualnoj emancipaciji i vezama, ali i interesu prema konzumerizmu i high-end modi. Iako nijedna od nas ne bi odbila Chanel torbu, malo ko od nas je zapravo jednu posedovao. Serija Girls nam nudi sasvim realnu priču o četiri mlade žene koje se bore s nezaposlenošću ili vezama u dobu postseksualne revolucije. A s takvom perspektivnom se lakše povezujemo. Od kad je serija počela da se emituje, aprila 2012. godine, izazivala je brojne komentare, a njena kreatorka Lena Dunham dobijala podjednako pohvala i kritika. Kako se ovog meseca emituje poslednja sezona serije, Lena nas još jednom podseća da je biti žena lepa i komplikovana stvar. A vi sami odlučite da li vam se njena vizura dopada ili ne.

Susan Sarandon i Jessica Lange: Nova TV saga o staroj holivudskoj drami

Jessica Lange i Susan Sarandon glume u TV seriji pod nazivom Feud reditelja Ryana Murphyja, u kojoj pričaju priču o svađi između dve velike holivudske zvezde – Joan Crawford i Bette Davis. Prva sezona se fokusira na njihovo dugogodišnje rivalstvo, koje se posebno zaoštrava tokom snimanja filma Whatever Happened to Baby Jane? Ovaj film je u svoje vreme imao veoma uspeha u bioskopima i doneo Oskara Bette Davis, a to se nije dopalo Joan Crawford. Kritike za sada govore da je serija Feud prelepa za gledanje, donosi dašak glamura, kako u scenografiji, tako i u kostimima, dok su dve glavne glumice, očekivano – maestralne.

Goldfrapp: Nakon pet godina – novi album

Bend Goldfrapp se konačno vratio na scenu. Nakon albuma Tales of Us (2013) i petogodišnje pauze, pevačica Alison Goldfrapp objavila je izlazak nove ploče pod nazivom Silver Eye i rekla da se oni nikada ne ponavljaju, vole spontanost i da fanovi nemaju pojma šta mogu da očekuju, te će se sigurno iznenaditi. Prvi singl možete poslušati na linku ispod, a zove se Anymore. Album će biti u prodaji od 31. marta.

Frau Casio: Singl – Mama

Pevačica Ida Prester Preševski aka Frau Casio objavila je nov singl praćen video-spotom, a naslovljen je jednostavno – Mama. Singl je saradnja sa dark techno/electro producentom pod pseudonimom Decay.

Kao i njena ranija izdanja, i ovo je objavila izdavačka kuća Lampshade Media. Spot je režirala nagrađivana rediteljka Marcella Zanki, koja potpisuje i ostale spotove Frau Casio – Mlada i U tvojoj glavi. Glavna zvezda videa je mladi plesač i glumac Tibor Smit, koji je pesmu ispratio fascinantnom koreografijom.

Tamara Drakulić: Nagrada za film Vetar

Tamara je režirala film Vetar, koji je sa svim tiho, bez ikakve pompe, ušao u nacionalnu takmičarsku selekciju na 45. FEST-u, a zatim isto tako, pomalo neočekivano, i odneo nagradu za najbolji film žirija najvažnijeg filmskog festivala kod nas.

Ukoliko već niste, vreme je da pogledate njeno meditativno ostvarenje o dobu prvih ljubavi, tokom kog se mladi menjaju i sukobljavaju sa odraslima i haosom koji vlada svetom.

Donna Huanca: Halucinogena umetnost

Donna Huanca je bolivijsko-američka umetnica (1980) koja slika po golim telima, a čija je karijera eksplodirala u poslednjih nekoliko godina. Kroz svoje radove ona postavlja delikatni feministički diskurs, a istražuje različite tehnike izražavanja – sirovi performans, ali i slikarstvo ili skulpturu. Poznata (i kontroverzna) jeste po tome što tokom njenih performansa učesnici koriste ayahuascu i analne perlice. Izložba Donne Huance Studije ljudskog tela aktuelna je u Madridu.