07.09.2020.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 7. do 13. septembra

42 magazin
Promo

Bez obzira na to da li vam je leto bilo baš kratko ili baš dugo, uskoro izlazi iz kalendara.
Iskoristite svaki dan za đir pod maskama

 Vidimo se!!!

RUNAWAY International Street Art Festival 2020. vol. 5 – od 7. do 13. septembra

gradski đir

U ponedeljak 7. septenbra na Bežanijskoj kosi održava se 5. RUNAWAY International Street Art Festival 2020. Pratite ovu FB stranicu.
Očekuju vas:
Artez // wall no.1
Hesoyam crew // wall no.2
Star // wall no.3
Pijanista // wall no.4
This year, more than 600 square metres! CAN’T WAIT.

Andrej Žikić ARTEZ: Trudim se da za sobom ostavim radove koji će uspostaviti dijalog s posmatračem

Nebojša Maksimović – koncert u Galeriji Artget KCB – 7. septembar

gradski đir

U Galeriji Artget KCB u ponedeljak 7. septembra od 20 časova nastupiće pijanista Nebojša Maksimović.
Uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, uz izvođača i organizatore, predviđen broj mesta u Galeriji Artget za publiku je 25. Zato vas molimo da svoje mesto rezervišete prijavom na e-mail adresu: lidija.maric@kcb.rs ili telefonom na 011 2622 058.
Prijavljivanje će biti moguće do dana koncerta (ponedeljak 7. septembar) u 12 sati ili dok se mesta ne popune. Tokom boravka u KCB, posetioci treba da se pridržavaju svih preventivnih mera, kao što su nošenje zaštitne maske i održavanje međusobnog rastojanja od najmanje jednog i po metra između dva lica.

Sretno dijete u Gradskoj bašti! – 8. septembar

gradski đir

Zbog velikog interesovanja, u utorak 8. septembra od 20 časova ponovo prikazujemo kultno ostvarenje Sretno dijete reditelja Igora Mirkovića i producenta Rajka Grlića u bašti KC Grada!
Vratićemo se letu 1980. godine, Beogradu i Zagrebu, gde se tada rađala neverovatna muzička scena SFRJ – novi talas, ostavivši neizbrisiv trag u vremenu.
Između ostalog, film prikazuje intervjue sa članovima najpopularnijih bendova tadašnjeg vremena (Azra, Idoli, Pankrti, Električni orgazam…), kao i snimke njihovih koncerata. Tu su i intervjui sa Mirkom Ilićem u Njujorku i Darkom Rundekom u Parizu.
Čekamo vas u Gradskom bioskopu na otvorenom!
Ulaz je besplatan.

Putopisno predavanje putevi Mesopotamije u baru 0.5 – 8. septembar

gradski đir

Vreme je za priče o putevima Mesopotamije!
Neobična putovanja organizuju još jedno putopisno predavanje uz fotografije, a Filip Milosavljević (CeliSvet) prepričavaće vam utiske sa ovog TravelUp putovanja po teritorijama nekadašnje Mesopotamije zajedno sa ostalim učesnicima ove avanture Markom Obradovićem (Marko Edge), Jovanom Kvržić, Dijanom Kocić i Borisom Radoševićem (Lutajući putnik).
Okupljanje je od 18, a od 18.30 kreće predavanje.
Ne propustite zanimljive putopise u veseloj atmosferi bara 0.5.
Ulaz slobodan.

Budućnost jednakosti online – 9. septembar

gradski đir

U sredu 9. septembra aktivistkinje i aktivisti koji se zalažu za ljudska prava, aktivistkinje feminističkih prava i prava žena iz regiona Zapadnog Balkana i Turske okupiće se virtuelno, kako bi razgovarali o načinima hitnog ispunjavanja obaveza iz Pekinške deklaracije i platforme za akciju, najopsežnije i najtransformativnije globalne agende za postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena i devojaka, usvojene u Pekingu pre 25 godina.
Četiri dvočasovne konsultacije pod nazivom Budućnost ravnopravnosti pokrenuće niz regionalnih konsultacija pod nazivom Ona govori. Učesnici će se uhvatiti ukoštac sa izazovima koji prete realizovanju zadataka i obaveza, i pozvaće na hitnu i odlučnu akciju, kako bi se stvorili što bolji uslovi za promene u životima žena i devojaka. Na taj način konsultacije će kanalisati feminističku solidarnost i saradnju u regionu.
Ovaj skup ima za cilj da zbliži raznoliku grupu učesnika i učesnica iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, sa Kosova , iz Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije, Slovenije i Turske, kako bi  zajednički isplanirali prioriteti za narednih pet godina. Zaključci će biti preneti na Forumu Generacija za ravnopravnost – globalne UN Women kampanje okupljene za rodnu ravnopravnost, a čiji su zajednički domaćini  vlade Meksika i Francuske.
Projekat Budućnost jednakosti organizuje Ženska platforma za razvoj Srbije, u saradnji sa UN Women, u okviru projekta Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti, koji finansira Evropska unija.
Uprkos značajnom napretku u rodnoj ravnopravnosti i ženskim pravima u regionu od usvajanja Pekinške platforme za akciju, napredak je i dalje veoma spor, pa čak u mnogim slučajevima i izostaje. Sa širenjem pandemije virusa COVID-19, čak i ograničen napredak u ženskim pravima, ostvaren u prethodnim decenijama, rizikuje da bude zanemaren. Pandemija produbljuje postojeće nejednakosti i izlaže ranjivosti u društvenim, političkim i ekonomskim sistemima.
Prve konsultacije 9. septembra počeće pregledom napretka ostvarenog od usvajanja Pekinške platforme za akciju pre 25 godina. Diskusija će se usredsrediti na kritična područja označena u Pekingu: smanjenje ženskog siromaštva, obrazovanje i obuka žena, poboljšanje zdravlja žena, suzbijanje nasilja nad ženama, zaštita žena u oružanim sukobima, ekonomska jednakost, podrška ženskom vođstvu i donošenju odluka, razvoj mehanizama za poboljšanje položaja žena, zaštita ženskih ljudskih prava, unapređenje rodne ravnopravnosti u medijima i uloga žena u zaštiti životne sredine. Učesnici će razgovarati o prioritetima rodne ravnopravnosti za region Zapadnog Balkana i Turske, kao i o hitnim pitanjima ravnopravnosti polova na koja treba odgovoriti.
Druga konsultacija, Inovacije, tehnologija i rodna ravnopravnost, postaviće sledeća pitanja: ima li uopšte tržišta za inovativne ideje žena, i u kojoj meri postojeće inovacije i tehnologije odgovaraju na potrebe žena sa Zapadnog Balkana i iz Turske? Na koji način treba ojačati podršku inovativnim ženskim inicijativama?
Klimatska pravda i rodna ravnopravnost je tema trećih po redu konsultacija. One otvaraju pitanje zaštite ljudskih prava i zahtevaju pravdu za ranjive grupe i zajednice koje najviše trpe posledice klimatskih promena, uključujući žene i devojke.
Konsultacije će biti zaokružene razgovorom ženskih organizacija sa nacionalnim mehanizmima za rodnu ravnopravnost, ključnim državnim institucijama koje su odgovorne za primene mera rodne ravnopravnosti u svim  politikama i vladinim programima. Ženske organizacije predstaviće zaključke sa održanih konsultacija predstavnicima državnih mehanizama za rodnu ravnopravnost.

Sumrak u Bečkom haustoru u UK Stari grad9. septembar

gradski đir

Od 9. do 12. septembra u 20 sati u bioskopu Dragan Gaga Nikolić, projekcija filma Sumrak u Bečkom haustoru reditelja Mladena Đorđevića.
Nizom kulturnih manifestacija grad Beč obeležava pedeset godina od dolaska gastarbajtera iz socijalističke Jugoslavije u Austriju. Austriji je bila potrebna radna snaga, pa je ugovorom dogovoren prijem velikog broja radnika iz SFRJ. U isto vreme nova vlast, u skladu sa politikom povećanja poreza i smanjenjem socijalnih davanja, uvodi nove poreze taksistima, te je mnogima budućnost ugrožena. Sa tim problemom se suočavaju pisac Darko Markov i dvojica taksista Milenko i Goran.
Scenario:Mladen Đorđević. Uloge: Darko Markov, Milenko Radosavljević. Goran Pavlović, Vladica Milosavljević…
Cena karte: 300 dinara. Više informacija na telefon 011 / 41 42 163.

Vasil Hadžimanov Band u Musicology Barcaffe Sessions – 10. septembar

gradski đir

Šou se uvek nastavlja!
Nakon šest meseca, karantina, otkazanih i odloženih koncerata, nastavljamo sa onim što nas leči, našim melemom za dušu. Muzikom.
Vasil Hadžimanov bend je zasigurno najbolji način da Musicology nastavi da živi i diše, sada kada je najbitnije da smo tu jedni za druge, muzičari, organizatori i publika. Ovu grupu muzičara zaista nije potrebno posebno i dodatno predstavljati. Oni će vas zasuti svojom muzikom i dobrim vibracijama. Koncert se održava u letnjem klubu Bitefartcafe, na Kalemegdanu.
Prodaja ulaznica na linku ovde:
sektor bliže bini (plato) – 1.000, sektor dalje od bine – 700 dinara. Vrata kluba se otvaraju u 20:30, koncert počinje u 22.
Sve ulaznice su za stajanje, broj rezervacija je ograničen.

Koncertna promocija EP izdanja Jane Vuković u KC Grad – 10. septembar

gradski đir

Promocija debi EP izdanja Krila od papira beogradske elektro-pop kantautorke Jane Vuković biće održana u četvrtak 10. septembra u bašti KC Grada sa početkom u 20 sati.

Koncert na Zidiću: Vizelj ispred DOB-a – 11. septembar

gradski đir

Pioniri novog mladog beogradskog zvuka grupa Vizelj uživo na Zidiću ispred DOB-a od 20 časova! Vizelj su: Veljko Milinković – gitara, vokal, Aleksa Nedić – bas, vokal, Jelisaveta Todorov – bubanj.

Nipplepeople u Barutani – 12. septembar

gradski đir

Elektropop duo Nipplepeople održaće koncert 12. septembra (21:00) u prostoru Barutane u Beogradu. Sve do sada kupljene ulaznice za beogradski koncert Nipplepeople, koji je zbog trenutne situacije nakon nekoliko termina konačno odložen za 12. septembar, ostaju važeće i nije ih potrebno menjati!

Bitef-Prolog: Na ivici budućnosti u Bitef gradu – od 12. do 14. septembra

gradski đir

Bitef-Prolog će se odvijati pod sloganom Na ivici budućnosti od 12. do 14. septembra. Očekuju vas pozorišne predstave, stručne i naučne tribine i razgovore, kao i susreti sa pozorišnim umetnicima. Trodnevni program Bitef-Prologa će se odvijati isključivo u Bitef teatru i na otvorenoj sceni na Skveru Mire Trailović u Bitef gradu, u skladu sa strogim zdravstvenim procedurama nametnutim epidemijom korona virusa.
Središnji događaj ovog programa će biti izvedba predstave Dolina jeze u režiji Štefana Kegija i koprodukciji trupe Rimini Protokol i minhenskog Kameršpile. Ova predstava bila je jedna od nosećih i u konceptu odloženog 54. izdanja festivala, a koji se zasnivao na pojmovima transhumanizma i posthumanizma u najširem značenju, odnosno projekciji sveta u kojem čovek više neće biti u centru, te će se stvoriti mogućnost za obnovu ekološke ravnoteže.
Na estetskom planu, festival je bio koncipiran tako da preispituje živo scensko prisustvo na sceni, upotrebu dronova, holograma i robota u pozorišnim produkcijama, kao i koreografije koje podrazumevaju „dehumanizaciju“ izvođača.
Od pratećih programa, održaće se tradicionalni Susreti sa autorima, Filozofski teatar, performans novog cirkusa, međunarodna tribina o sistemskoj podršci teatru u doba pandemije, kao i izlaganje jedne od vodećih svetskih teatrološkinja, Erike Fišer Lihte, na temu odnosa između digitalnog i živog pozorišta.
Saznaj više na sajtu, obezbedi svoje mesto i vidimo se u septembru uz plamen Bitef-Prologa!

Fish In Oil Mississippi Dreams u klubu Bluz i pivo – 12. septembar

gradski đir

Muzička cirkuska Surf jazz senzacija Fish In Oil dolazi kao putujuće pozorište u Bluz i pivo da nas odvede na let nebom iznad Misisipija na subotnje veče 12. septembra.
Svirka je na otvorenom, okruženi smo zelenilom pod otvorenim nebom u bašti kluba. Usluga i način plaćanja usklađeni su sa merama zaštite, odgovarajući prostor u kv/m za svakog posetioca, visoka higijena klupskog i sanitarnog prostora. Svirka počinje oko 21 sat i traje do 24 časa.
Muzički dinar 250. Rezervacije stolova u inbox stranice Bluz i pivo.

DLM u bašti kluba Fest – 12 .septembar

gradski đir

Deca loših muzičara nastupiće ovog leta u bašti kluba Fest u Zemunu 12. septembra u 20 časova.
Ulaznice za koncert u prodaji su u klubu Fest i u FELIX Shopu (TC Sremska) po ceni od 700 RSD.
DLM je publici poznat kao odličan live bend neobičnog zvuka, koji na svojim koncertima pravi atmosferu za pamćenje.

Nature Makes Sense u Botaničkoj bašti – 13. septembar

gradski đir

Muzikon vas poziva da istražite i doživite klasičnu muziku kroz različita čula, ali i koncepte, u okviru treće koncertne sezone Make Sense! Menjanjem lokacija, programa i konteksta – predstavljamo vrhunske kompozicije na način na koji možda niste navikli.

Prvi koncert sezone Nature Makes Sense je oda prirodi. U žiži gradske vreve nalazi se oaza zelenila gde ćete moći da čujete dela Čajkovskog, Debisija, Ravela i Dvoržaka.
Pozivamo vas da dođete na popodnevni koncert orkestra Muzikon u Botaničkoj bašti 13. septebra u 17 sati.

Program:
P. I. Tchaikovsky – Adagio za harfu i gudače
C. Debussy – Danse sacre et dance profane za harfu i gudački orkestar
M. Ravel – Introduction and Allegro za harfu, flautu, klarinet i gudače
A. Dvorak – Serenada za gudače
Harfa: Mina Marinković
Koncertmajstor: Aleksnadra Milanović
Flauta: Anja Malkov
Klarinet: Dušan Mamula

Cena karte je 500 dinara, i možete je kupiti u Botaničkoj bašti od srede 8. septembra (pet dana pred koncert) kao i u okviru prodajne mreže DD Tickets (www.ddtickets.rs), u svim win win radnjama i online.
Ulaz na koncert iz Ulice vojvode Dobrnjca. Zbog epidemioloških mera kapije će biti otvorene od 15.30 tako da vas pozivamo da dođete ranije i iskoristite priliku da obiđete Botaničku baštu pre samog koncerta.