30.04.2018.

MUZIČKA PLAYLISTA: Ewox

42magazin
Privatna arhiva

Ovomesečnu playlistu za 42 magazin pripremio je Uroš Radenković a.k.a DJ Ewox a.k.a Ewoxiño

Na sceni je prisutan sada već 15 godina, pre svega kao DJ, ali i urednik muzičkog programa KC Grad, koosnivač festivala MAD in Belgrade i Escape Community.

Njegova muzika može se opisati kao fuzija žanrova underground techno, house i podžanrova (Detroit techno, acid, Chicago house, space disco, tech house, deep house, classics…)

muzička playlista, ewox

Delio je deck s mnogim internacionalnim umetnicima kao što su Neneh Cherry, Caribou, The Whitest Boy Alive, WhoMadeWho, Jeff Mills, Dixon, Dave Clarke, DJ Krush, Omar S, Lindstrom, Damian Lazarus, Superpitcher, Anthony Rother, Coldcut, Red Axes…, a radujemo se njegovom nastupu na RETROSPEKTAKLU, gde će, 19. maja u Centralnom magacinu Luke Beograd (Žorža Klemansoa 39) b2b puštati s Markom Nastićem!

Razgovor s Ewoxom je u nastavku:

Kada i kako je Uroš Radenković postao Ewox?
Pre 15 godina kada sam počeo da puštam muziku, na prvom javnom gostovanju pitali su me koji mi je DJ nickname, i onda sam se setio da mi je neko nekada rekao da ličim na Ewokse iz Star Warsa, pa sam se prisetio da sam zapravo bio njihov veliki fan u svojim predškolskim danima. Ispostavilo se da je u stvari njihova pozitivna filozofija života, a koja je u skladu sa prirodom, kao i borba protiv zlih Duloksa – nešto sa čim se identifikujem.

A ko je Ewoxiño?
Ewoxiño je Ewoxov podmladak…. Sveža energija, budućnost BG klabinga (smeh)! Šalim se. Tako su počeli često da me zovu, pa rekoh sebi – ajde da se malo prekrstim.

Amin.

Prisutan si na sceni više od deset godina – iz te perspektive, reci mi koliko se kod nas od muzike živi ili je sve na nivou lepog hobija?
Neko od toga može da živi dobro, ali u mom slučaju, nikada se nisam ovome posvetio maksimalno da bi mi to bio primaran izvor prihoda, tako da mi je to manje-više bio hobi sve vreme. Zato sam i odlučio da mi ovo bude poslednja godina di-džejinga jer sve manje imam vremena da mu se posvetim bar minimalno, kako bi to moglo da funkcioniše normalno.

Šta je bolji/unosniji/draži gig za di-džeja: Nova godina ili letnji festivali?
Za Novu godinu se uzimaju najveći honorari.

Koja je:
a) tvoja najbolja žurka?
Desila se skoro ‒ 5. januara 2018 na Brodu. Bilo je nadrealno. Ne znam šta se tamo dogodilo, ali svi koji su prisustvovali toj žurki znaju o čemu pričam. I drago mi je posebno jer je to bila poslednja žurka sa Tamarinsky, zbog koje sam i opstao na sceni prethodne četiri godine jer sam već tada razmišljao da se povučem.
b) žurka koju pamtiš, a neko drugi je bio za di-džej pultom?
Teško pitanje. Toliko toga je bilo, toliko toga se desilo.

Pomenuo si ortakinju Tamarinsky, s kojom si dosta dugo puštao. Planiraš li nešto slično s njom, budući da su ljudi obožavali vaše Samo ljubav partije?
Planiram poslednju žurku na jesen. Oproštajnu.

Omiljeni klub:
a) u kom si puštao?
Ova tri mesta će uvek imati posebno mesto u mom srcu: KC Grad, 20/44 i Drugstore.
b) u kom si bio?
Berghain.

Koja traka nikad ne dosadi, bez obzira na to koliko puta si je pustio?

https://www.youtube.com/watch?v=eglu23iGsU0

Kad bi mogao da izabereš muzičku eru u kojoj bi zauvek živeo – koja bi bila?
Sedamdesete.

Šta voliš, a šta je bez veze na domaćoj sceni?
Volim našu alternativnu scenu koja se godinama trudi da pronađe neko malo mesto u ovom ogavnom društvu Duloksa u kojem živimo. A na nama je da se borimo i da ne posustajemo nikada.