06.04.2017.

Artists’ Recipes: Gastro-strast najvećih umetnika današnjice u reči i delu

Zorica Antonijević
Promo

Da li je kulinarstvo umetnost, zavisi od toga kako mu pristupate. U knjizi Recepti umetnika jedna do druge stoje dve strasti ljudi u čijim se dušama uvek nešto kuva

17_judith_bernstein_2_1024x1024

Ilustracija za recept umetnice Judith Bernstein

Živimo u vreme kada se na kuvanje gleda kao na umetnost. Jela se ne prave, ona se kreiraju, sastojci se dugo odmeravaju i testiraju pre nego što završe u istom jelu, spaja se nespojivo, eksperimentiše se sa do juče nejestivim… Kroz sipanje ulja, seckanje i garniranje provučen je niz skoro scenskih, teatralnih gestova, a soljenje je postalo specijalna veština. Zahvaljujući poznatim šefovima i popularnim TV formatima, sad i dok spremate jaja na oko možete da zamislite kako kamera zumira pucanje ljuspice na jajetu i usporava kap ulja koja iz vrelog tiganja leti do vaše hladne kože…

patatoe

Ilustracija za omiljeni recept umetnika Henninga Strassburgera

Kuhinja nije više prostorija za pripremanje hrane, ona je laboratorija ili atelje gde nastaju remek-dela koja bivaju – pojedena. S utešnom činjenicom da mogu biti ponovljena, beleže se i obznanjuju u kuvarima, na gastro-blogovima. Hrana je svuda.

Kao veliki gurmani, gastronomi, kulinari, bazelski umetnički dvojac Admir Jahić i Comenius Roethlisberger, poznat po živahnoj i raznolikoj upotrebi medija u svojim umetničkim projektima i delima, stavio je 2015. pred izazov posmatrače, čitaoce, ljubitelje umetnosti i ljubitelje hrane i predstavio im nov projekat: kuvar Artists’ Recipes – zbirku recepata i ilustracija 81 internacionalnog umetnika, u tvrdom povezu na 354 strane.

19_pedro_reyes_1024x1024

Fotografija jela po receptu Marine Abramović

Krajem 2016.  drugo izdanje ovog kuvara štampao je Bolo-Publishing, a uz omiljene recepture mnogih imena svetske art scene, u njemu su recepti i radovi Marine Abramović i Vuka Vidora.

Do ove zbirke nije došlo slučajno. Umetnici Admir Jahić i Comeniusi Roethlisberger mnogo pažnje posvećuju hrani. Zanima ih ritual pripremanja, vole da debatuju o namirnicama i recepturama, uživaju u opuštanju nakon večere s prijateljima – rečju: gaje ljubav i strast prema kuvanju… Zato su pozvali i druge umetnike da sa njima i sa svima podele svoje omiljene recepte i poslali im šablon sa osnovnim informacijama – naziv jela, sastojci, vreme pripreme i sliku jela, a umetnici su imali odrešene ruke. Jedino što su morali bilo je – da čekaju na odgovor.

roger-ballen

Ilustracija za recept omiljenog jela umetnika Rogera Ballena

Vreme je prolazilo. Recepti su stizali u poštansko sanduče. Desetine njih. Neki umetnici slali su svoje tajne za ukusna jela, neki za obična i manje tradicionalna, a neki su voleli da učestvuju, ali nisu bili zainteresovani za hranu… Jahić i Roethlisberger nisu znali šta da očekuju.

„Ponosni smo što smo uspeli da uključimo ovako renomirane umetnike. Ova knjiga jeste zbirka recepata, ali istovremeno pokazuje ličnu, sigurno manje poznatu stranu važnih umetnika današnjice“, kaže Roethlisberger.

super-yogi-bread

Ovako recepte beleži umetnik Jeppe Hein

Svaki recept je jedinstven kao i sam umetnik, a svaki je predstavljen na četiri stranice – ime i otprintan recept, a potom recept ispisan rukom i s ponekom flekom od hrane i umetnički rad – ilustracija – u rasponu od figurativne do konceptualne.

A osim Vuka i Marine, svoje recepte priložili su i Judith Bernsein, Fabian Marti, Roger Balle, Olafur Eliasson, Ryan Baciti, Erwin Wurm, Anish Kapoor, Maurizio Cattelan…

Ova knjiga više je od zbirke recepata, ona pokazuje da umetnici s čudnom dozom strasti pristupaju spremanju jela, baš kao i svojim umetničkim delima.
kaver-front