24.03.2017.

Da li je ovo vaš Fach?

Andrijana Živković
Peter Jurkovič

Multifunkcionalni prostor u rekonstruisanoj palati u centru Bratislave namenjen je jednostavnom uživanju u kafi u mirnom dvorištu između zgrada, a za ručak predlažemo da uđete unutra

003

Prvi pogled na ove fotografije asocira na skandinavsku estetiku sa dozom Japana, implementiranog tek u tragovima. A reč je o ne tako dalekom mestu, Bratislava je od Beograda na svega pet i po sati vožnje. Što nije ni preterano važno jer reč je o estetici koja je univerzalna, ali ne – nije komercijalna, već nepretenciozno budi osećaj lepog. Jer šta tu ima da se nekom ne dopada – beli podovi i zidovi okružuju sto i dve stolice, a iznad njih su terase i dva drvoreda između kojih sedite. No, kada kažemo drveće, ono ovde izgleda kao da je postavljeno u izložbeni prostor i prirodna boja stabala koja se ukrštaju sa zelenim krošnjama dobija potpuno drugačiji kontekst. Uvek je neverovatno kada arhitekte uz pomoć vrlo jednostavnih elemenata uspeju da izazovu estetsku harmoniju koja se ne nameće kao neprijatna, već daje osećaj prirodnosti kada ste u prostoru. A tada nastaje uživanje.

Pitate se čije je ovo dvorište i već zamišljate kako u njemu pijete jutarnju kafu?

Sve što treba da uradite jeste da skoknete do Bratislave jer nije reč o privatnom posedu, već o restoranu, kafeteriji, baru i juice shopu u jednom – palati Pálffy u centru grada. Palata se nalazi između dva dvorišta koja su nekoliko puta rekonstruisana, pa je jasno da je upravo ovo mesto gde biste popili café latte dok vam je nebo iznad glave. Naravno, natkriveni ste i nećete pokisnuti ako iznenada počne kiša – a nebo ostaje nad vama jer staklo kao logičan izbor za krov dvorišta eksterijer transformiše u enterijer. Trenutna forma palate datira iz 18. veka, ali tri sprata dobila su potpuno nove funkcije nakon poslednje rekonstrukcije koja je trajala do 2016.

Restoran Fach je osmišljen kao prostor od nekoliko celina koje se nadovezuju jedna na drugu, svaka sa svojom tematikom. Pekara, kafeterija i restoran sa vinskim podrumom nalaze se oko kuhinje kao na raskrsnici, dok su bar i juice shop na drugoj strani. Svaki segment je potpuno nezavisan – svaki radi odvojeno i ima svoje radno vreme, ali zajedno čine jedinstveni Fach.
Otvorena kuhinja, restoran i wine bar okrenuti su ka dvorištu.
Najveći izazov arhitekata i dizajnera bio je upravo kako uspešno napraviti koncept enterijera i pronaći zajednički element koji će povezivati sve prostore, a istovremeno zadržati jedinstvenu atmosferu svakog od njih. Kao i u svakoj palati, i ovde su prisutni elementi gotike i renesanse, ali rešenje je bilo koloristički ih sve sjediniti tako da se ne nameću i stvoriti pravu paletu materijala kojom će prostor biti potpuno redefinisan.

005

S obzirom na to da restoran nosi naziv Fach, jedan od zahteva klijenata bio je da se ime oseća kroz enterijer, a fach se u ovom slučaju odnosi na zanatstvo i ručni rad – craftsmanship. Kako bi odgovorile na ovaj zadatak, arhitekte su funkcionalnu metaforu Fach interpretirali kroz minimalni dekorativni segment (bez utiska na prvu loptu), kroz policu od perforiranog drveta koja se prostire preko celog zida i trebalo bi da asocira na zid sa alatom u radionicama. Još jedno značenje reči fach moralo je ući u ovaj projekat. Fach je karakterističan za standard najvišeg kvaliteta u svim aspektima, bez kompromisa. E sad, kako semantiku dodati u prostornu formu? To je već zahtevniji zadatak, a rešenje je vrlo jednostavno – nema kompromisa. Svakom detalju morala je biti posvećena posebna pažnja kako kada je reč o dizajnu enterijera i nameštaja koji je prilagođen i napravljen upravo za ovaj prostor, tako i kada je reč o svakom drugom rešenju – grafički dizajn, logo brenda, rasveta, uniforme…

Zvuči jednostavno? Napraviti kompleksan minimalistički prostor – svaki segment sa svojom mikroklimom dizajna u jedinstven pročišćen koncept. I nije baš, ali uspešna realizacija ideje za rezultat ima jednostavno uživanje uz kafu svakog ko sedne za sto sa dve stolice u dvorištu.

Dizajn: Ilija Skoček i Martin Skoček
Fotografije: Peter Jurkovič

013