17.10.2017.

Copy-paste = priroda – enterijer

Andrijana Živković
Leo Espinosa

Čuvena rečenica da arhitekte uvek žele da projekat na kome rade ukope sa prirodom koja ga okružuje ovde se ne uklapa – oni se ovde spajaju

Leo Espinosa

Ovo nije vikend-kuća, nije ni hotel s bazenom, a ni bazen nije tu zbog njega samog. Ovo dom nastao u skladu sa prirodnim okruženjem poluostrva na kome se nalazi, a fotografije i video svedoče da je zadatak uspešno obavljen.

Rezultat je ugodan ambijent koji se iz unutrašnjosti doma širi i kada izlazite ka otvorenom delu kuće, ali kada je napuštate prati vas osećaj nenametljive objedinjenosoti

Kada su vlasnici kuće odabrali mesto na kom žele da nastane njihova kuća, zahtev arhitektama bio je da njihova četiri zida (u ovom slučaju malo više) budu logičan nastavak lokacije na kojoj se nalaze, i obrnuto, da se jednostavno jedno na drugo nadovezuju. Zato je tu bazen – jer jezera okružuju kuću, zato je boja zidova siva – jer stene okružuju kuću, zato je mnogo drveta – jer drvo je simbol ovog poluostrva, dok je prirodno svetlo simbol čitavog Meksika.

Leo Espinosa

Arhitektonski pristup ovom projektu je prići što bliže prirodi pomoću njenih sopstvenih elemenata, samo preuređenih. Casa Chaaltun potvrda je uspešno obavljenog zadatka jer ona evocira i interpretira prirodni i kulturni kontrast meksičkog poluostrva Jukatan i to naglašavanjem zajedničke upotrebe prirodnih materijala ove lokacije.

Leo Espinosa

Kako bi se sve objedinilo, bilo je neophodno najpre podeliti prostor na tri segmenta: privatni, socijalni i uslužni. Četiri sekcije povezane su dugom osovinom, što je zapravo kičma projekta. Jedna je okrenuta ka jugu, jedna ka zapadu i one rešavaju privatnost, dok istovremeno zaklanjaju unutrašnjost, a druga dva dela okrenuta su ka severoistoku.

 

Fasada je rešena na dva načina – prvi čine čvrsti materijali, dok drugi deo čine mermerne rešetke koje stvaraju difuzno svetlo unutar prostora koji okružuju.

Fasada od mermernih rešetaka bila je veliki dizajnerski izazov, ali konačno rešenje vredno je uloženog truda jer baš ono celoj kući daje identitet. Ovaj sistem formiran je od čak 486 vertikalnih komada, a svaki objedinjuje dve mermerne ploče osigurane od čeličnog okvira. Kada je veče i ima mesečine, ona se odbija od mermera i obasjava susedni komad, a tako se stvara prirodno noćno difuzno osvetljenje.

Leo Espinosa

Poluostrvo Juktan poznato je po svojim specifičnim pejzažima, koji uključuju bogato drveće sa ogromnim krošnjama i prirodna jezera kristalne vode neverovatnih tirkiznih nijansi zbog krečnjačkog dna. Upravo zbog ovakvog okruženja bazen je bio nezaobilazni element projekta.

Leo Espinosa

Za odabir materijala vodilja je bilo prirodno okruženje kuće, pa su različite stene i kamen nametnuti kao nezaobilazan element u enterijeru, kao i drvo, i to ne samo u nameštaju već i u detaljima izvođačkih radova. Rezultat je ugodan ambijent koji se iz unutrašnjosti doma širi i kada izlazite ka otvorenom delu kuće, ali kada je napuštate prati vas osećaj nenametljive objedinjenosoti. Projekat je jednostavno spoj granica i to po funkcijama prostorija – kuhinja-bar-bazen-bašta, a onda i vizuelno.

Dizajn: Tescala
Fotogragije: Leo Espinosa